Α.Σ. Αναγέννηση Καρδίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αναγέννηση Καρδίτσας)
Α.Σ. Αναγέννηση Καρδίτσας
ΌνομαΑθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Καρδίτσας 1904
Ίδρυση16 Οκτωβρίου 1904, πριν 119 έτη (1904-10-16)
Χρώματα          Κίτρινο, Μαύρο
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Ενεργά τμήματα της Αναγέννησης Καρδίτσας
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Μπάσκετ (Ανδρών) Μπάσκετ (Γυναικών)
Βόλλεϋ (Γυναικών)

Ο Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Καρδίτσας 1904[1] είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στην Καρδίτσα. Ιδρύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1904 και τα χρώματα του είναι το κίτρινο και το μαύρο. Η επικύρωση του καταστατικού της Αναγέννησης Καρδίτσας υπογράφτηκε από τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο Α΄ και τον Υπουργό Εσωτερικών Νικόλαο Θεοτόκη στις 16 Οκτωβρίου 1904.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας

Έναν από τους αρχαιότερους αθλητικούς συλλόγους στην ελληνική επικράτεια, αποτελεί ο «Γυμναστικός Σύλλογος Αναγέννησις», όπως ήταν η ονομασία του συλλόγου, που ιδρύθηκε το έτος 1904. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα το 1896 και οι μετέπειτα εξελίξεις, ωρίμασαν τις συνθήκες για την δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου στην Καρδίτσα.

Ο «Λαϊκός Αθλητικός Σύλλογος η Αθηνά», αποτέλεσε τον προπομπό για την ίδρυση της Αναγέννησης το 1904. Ο σύλλογος, συμμετείχε σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με δραστηριότητα σε διάφορα αθλήματα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, ενώ διέθετε ιδιόκτητο γυμναστήριο, στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το Άλσος του Παυσιλίπου και το 1ο Ενιαίο Λύκειο Καρδίτσας, από το 1905 έως το 1948, έτος κατά το οποίο ο Σύλλογος συμφώνησε με το Δήμο Καρδίτσας για τη δωρεάν παραχώρησή του με αντάλλαγμα το σημερινό Δημοτικό Στάδιο. Τελικά το στάδιο πέρασε στην ιδιοκτησία του Κράτους και η Αναγέννηση απώλεσε τη μοναδική ιδιοκτησία που διέθετε.

Από τις 24 Αυγούστου 2012, οπότε και επικυρώθηκε από το Δ.Σ. του Δήμου Καρδίτσας, η Αναγέννηση διαθέτει ιδιόκτητο χώρο 28,6 στρεμμάτων στο Σταυρό Καρδίτσας όπου και δημιουργήθηκε το προπονητικό κέντρο Γεώργιος Μπαζής προς τιμήν του πρώην αθλητή του συλλόγου, για να χρησιμοποιείται από την επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα, καθώς και για τις ακαδημίες.

Οι ιδρυτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρυτές του συλλόγου ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της Καρδίτσας εκείνης της εποχής, που αποτέλεσαν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου:

  • Πρόεδρος: Καραθάνος Ηρακλής, έμπορος.
  • Γενικός Γραμματέας: Σαμαρόπουλος Γεώργιος, αγροτοκαλλιεργητής και δημοσιογράφος αργότερα
  • Μέλη:
    • Παλαμιώτης Αθανάσιος, έμπορος
    • Χριστούλας Περικλής, νομικός και βουλευτής επαρχίας Καρδίτσας αργότερα
    • Παρθένης Άγγελος, αθλητής σφαιροβολίας
    • Κόφφας Γεώργιος, τραπεζίτης
    • Σαμαράκης Κωνσταντίνος, θείος του λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη.

Τμήμα Ποδοσφαίρου Ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη ομάδα μπάσκετ της Αναγέννησης ιδρύθηκε το 1996 και η μεγαλύτερη διάκριση της ήταν, η Πρώτη Θέση στη Α2 Εσκαθ και η τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΘ. Αυτή η ομάδα όμως δεν κράτησε πολύ.

Το τμήμα μπάσκετ ξανα ιδρύθηκε για την Αναγέννηση τη σεζόν 2018-2019 μετά από συμφωνία με τον τοπικό Ήφαιστο Καρδίτσας. Η ομάδα του Ηφαίστου άλλαξε ονομασία και συμμετείχε στο 2ο Όμιλο του πρωταθλήματος Α1 ΕΣΚΑΘ με την ονομασία "Αναγέννηση Καρδίτσας 1904 B.C.". Η ΑΣΑ κατέκτησε την 1η θέση στον όμιλό της και συμμετείχε στο τουρνουά της ανόδου όπου σημειώνοντας μόνο νίκες απέναντι στις ομάδες Γ.Σ. Αλμυρός και Γ.Σ. Γόμφοι τελείωσε τη χρονιά κατακτώντας την άνοδο στη Γ' Εθνική Κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ έχασε το Κύπελλο Θεσσαλίας στον Τελικό με τον ΓΣ Αμπελώνα την ίδια χρονιά.

Τη σεζόν 2019-20 η ΑΣΑ συμμετέχει στον 3ο Όμιλο της Γ' Εθνικής Κατηγορίας Μπάσκετ.

Παίκτες που έχουν παίξει στην Αναγέννηση με τη δικιά τους Ιστορία στο Καρδιτσιώτικο Μπάσκετ: Βασίλης Κρομμύδας, Γιώργος Εγγλέζος, Γιώργος Ντέμος, Χρήστος Δεληγιάννης, Δημήτρης Κομποδιέτας, Κώστας Σερίφης, Κώστας Νότος, Βαγγέλης Μπράχος, Κώστας Καλιάρας, Στα'υρος Αργύρης, Κώστας Τσέλιος, Γιάννης Κοβάτσεφ, Λάμπρος Κουτής.

Τμήμα Καλαθοσφαίρισης Γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2021-22, ο Α.Σ. Αναγέννηση Καρδίτσας έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα Γυναικών που διοργανώνει η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλίας. Ειδικότερα εντάχθηκε στο Β' Όμιλο τον οποίο και συνέθεσαν 6 σωματεία. Στο πλαίσιο αυτό συγκέντρωσε 9 νίκες σε 10 αγωνιστικές με αποτέλεσμα να τερματίσει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του Ομίλου.[2] Ακολούθως αναμετρήθηκε σε δύο Τελικούς με την πρωτοπώρο του έτερου Ομίλου, τη Νίκη Βόλου. Γνώρισε την ήττα και στα δύο παιχνίδια, με σκορ 70-82 εντός έδρας και 60-38 εκτός έδρας, με συνέπεια να απωλέσει τόσο τον Τίτλο όσο και το δικαίωμα ανόδου στην Α2 Εθνική Κατηγορία.[3][4][5][6]

Έδρα του συλλόγου είναι το (Παλαιό) Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Καρδίτσας, χωρητικότητας 550 καθήμενων θεατών.[7] Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Καθήκοντα πρώτου προπονητή διατηρεί o παλαιός παίκτης της ομάδας, Βασίλης Κρομμύδας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2023. 
  2. «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Πρωταθλήματος Γυναικών 2021-2022», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ε.Σ.ΚΑ.Θ.
  3. «Nίκη Βόλου – Αναγέννηση Καρ. 60-38 (1ος Τελικός Γυναικών)», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο της Ε.Σ.ΚΑ.Θ., 10 Απριλίου 2022.
  4. «Ε.Σ.ΚΑ.Θ.: Bήμα ανόδου για τις Γυναίκες της Νίκης Βόλου», άρθρο στον ιστότοπο MagnesiaNews.gr, 11 Απριλίου 2022.
  5. «Πρωταθλήτριες Θεσσαλίας οι γυναίκες της Νίκης Βόλου», άρθρο στον ιστότοπο GoalPost.gr, 16 Απριλίου 2022.
  6. «ΕΣΚΑΘ: Κατέκτησαν τον τίτλο τα κορίτσια της Νίκης», άρθρο στον ιστότοπο e-thessalia.gr, 18 Απριλίου 2022.
  7. «Κλειστό Δ.Α.Κ. Καρδίτσας», πληροφορίες στον ιστότοπο Gipeda.gr.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]