Η Θεσσαλία (εφημερίδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Θεσσαλία
Thessalia-volos-2006-10-10.png
ΤύποςΗμερήσια Εφημερίδα
ΙδιοκτήτηςΔΑΝΕΤ Ε.Π.Ε.
Θεσσαλικές Εκδόσεις Α.Ε.
ΙδρυτήςΔημοσθένης Ρίζος
ΕκδότηςΘΗΤΑ Επικοινωνία Ε.Π.Ε.
Ίδρυση1898, 120 έτη πριν (1898)
ΓλώσσαΕλληνική
ΈδραΣέφελ 1 με γωνία Ιάσονος
383 33 Βόλος, Ελλάδα
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα
δεδομένα
Φύλλο της Θεσσαλίας το 1902.

Η Θεσσαλία είναι καθημερινή πρωινή εφημερίδα που εκδίδεται στον Βόλο σχεδόν χωρίς καμία διακοπή από το 1898.

Αποτελεί συνέχεια των εφημερίδων Παγασαί και Νέα Θεσσαλία του Ιωάννη Φ. Μπέμπου (Η σημερινή Θεσσαλία δεν έχει σχέση με την ομότιτλη εφημερίδα των αδελφών Σακελλαρίδη, που υπήρξε το πρώτο φύλλο του ελεύθερου Βόλου το 1881). Τη διεύθυνσή της ανέλαβε το 1898 ο Δημοσθένης Ρίζος και, από το 1901 έως το 1924, υπήρξε ιδιοκτήτης της. Την ανέδειξε θεαματικά για τα δεδομένα της τότε εποχής, γι' αυτό και θεωρείται ο ουσιαστικός ιδρυτής της. Επί των ημερών του η εφημερίδα διέθετε πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, καλύπτοντας μεγάλο φάσμα ειδήσεων και επιτυγχάνοντας εντυπωσιακή κυκλοφορία. Στις σελίδες της έχουν καταγραφεί όλα τα σημαντικά γεγονότα των αρχών του 20ού αιώνα στο Βόλο και τον ευρύτερο θεσσαλικό χώρο.

Ο Τάκης Οικονομάκης ανέλαβε τη διεύθυνση της Θεσσαλίας το 1914 και από το 1924 έγινε συνιδιοκτήτης με τον Κωστή Παρασκευόπουλο, βιβλιοπώλη και πράκτορα εφημερίδων. Ο Οικονομάκης παρέμεινε στην κορυφή της Θεσσαλίας έως την δολοφονία του από τους Γερμανούς στα χρόνια της Κατοχής. Φλογερός πατριώτης, τολμηρός δημοτικιστής, πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος και άνθρωπος των Γραμμάτων, έδωσε νέα ποιότητα στο δημοσιογραφικό λόγο και φιλελεύθερο προσανατολισμό στην εφημερίδα.

Μετά το θάνατο του Οικονομάκη, η Θεσσαλία πέρασε στους αδελφούς Τάκη και Γιώργο Παρασκευόπουλο. Στην άγρια εποχή του εμφυλίου πολέμου, η εφημερίδα έγειρε προς τα δεξιά, με συνέπεια να υποστεί ραγδαία κυκλοφοριακή καθίζηση, που την έφερε το 1953 στα πρόθυρα του κλεισίματος. Τότε οι συντάκτες της, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Ορφανίδη — άλλη ιστορική φυσιογνωμία της βολιώτικης δημοσιογραφίας — πρότειναν στους ιδιοκτήτες και ανέλαβαν αυτοί, έναντι ενοικίου, την έκδοση και διαχείρισή της, κατορθώνοντας μέσα σε λίγα χρόνια να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη, να αναστήσουν την ετοιμοθάνατη εφημερίδα και ευημερούσα να την παραδώσουν πάλι στους ιδιοκτήτες της. Η περίοδος της «συνεργατικής» Θεσσαλίας ήταν περίοδος άνοιξης για τη βολιώτικη δημοσιογραφία.

Το 1990, ο βιομήχανος Κώστας Λούλης αγόρασε το σύνολο των επιχειρήσεων Παρασκευοπούλου. Ως ιδιοκτήτης εισήγαγε τη Θεσσαλία στη νέα τεχνολογία και για ένα διάστημα η εφημερίδα πρωτοπορούσε τεχνολογικά πανελληνίως. Το 1996, η εφημερίδα πέρασε σε όμιλο ιδιωτών και επιχειρηματιών, υπό την ευθύνη των οποίων, η εφημερίδα πέρασε στο δεύτερο αιώνα του βίου της.

Ανταγωνιστής της Θεσσαλίας ήταν για πολλές δεκαετίες ο Ταχυδρόμος του Αλέξανδρου Μέρου και του Αλέξανδρου Πώποτα. Τα τελευταία χρόνια, δύο νέα φύλλα ανταγωνίζονται επίσης την Θεσσαλία, η εφημερίδα "Πρώτη" του Γιώργου Καρεκλίδη, παλιού τυπογράφου της Θεσσαλίας, και η εφημερίδα "Νέος Τύπος".

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βόλος, ένας αιώνας: Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955), Εκδόσεις Βόλος.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]