Βικιπαίδεια:Φραγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η φραγή κάποιου χρήστη από διαχειριστή της Βικιπαίδειας μπορεί να επιβληθεί ενδεικτικά και όχι περιοριστικά για τους παρακάτω λόγους:

Χρονική διάρκεια φραγής[Επεξεργασία]

Σκοπός της φραγής είναι η εκτόνωση μίας διαμάχης ή η πρόληψη και όχι μία μορφή τιμωρίας. Συνεπώς, η χρονική διάρκειά της σχετίζεται με την πιθανότητα επανάληψης της ανάρμοστης συμπεριφοράς του χρήστη. Οι διαχειριστές θα πρέπει να λαμβάνουν πάντα υπόψη τη σοβαρότητα μίας συμπεριφοράς καθώς και αν ο ίδιος χρήστης την έχει επαναλάβει στο παρελθόν.

Φραγές σε δυναμικές IP διευθύνσεις είναι συνήθως μικρότερης διάρκειας σε σύγκριση με φραγές που επιβάλλονται σε εγγεγραμμένους χρήστες ή στατικές IP, προκειμένου να αποφεύγονται παρενέργειες έναντι άλλων χρηστών που μοιράζονται την ίδια διεύθυνση.

Περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς (προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, εκφοβισμός, προσωπικές επιθέσεις κ.λ.π) τυπικά οδηγούν σε φραγή διάρκειας μίας ημέρας ή μεγαλύτερης αν πρόκειται για συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται. Λογαριασμοί των οποίων μοναδική συνεισφορά είναι η παρενόχληση μπορούν να υποστούν φραγή αόριστης διάρκειας. Φραγές που αποσκοπούν στην προστασία της Βικιπαίδειας διαρκούν τυπικά τόσο όσο εκτιμάται ότι είναι αναγκαίο.

Επιβολή φραγής[Επεξεργασία]

Από τη στιγμή που διαχειριστής επιβάλλει φραγή σε οποιονδήποτε χρήστη, ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να περιμένει να παρέλθει η διάρκεια της φραγής που του έχουν θέσει. Μέχρι να παρέλθει μπορεί:

  • να γράψει στη σελίδα συζήτησής του τεκμηριωμένα για να καταγγείλει κάποια συμπεριφορά ή για να διεκδικήσει το δίκιο του
  • να στέλνει e-mail μέσω της Βικιπαίδειας

Αν παραβεί τους παραπάνω κανόνες ή παραβεί άλλους (π.χ. όπως το να κάνει προσωπικές επιθέσεις μέσω της σελίδας συζήτησής του) τότε οι διαχειριστές έχουν δικαίωμα να επιμηκύνουν τη φραγή του, και αν χρησιμοποιεί τη λειτουργία e-mail προς τους υπεύθυνους του OTRS για να προσβάλλει ή να επιτεθεί σε χρήστες να φραγεί και το δικαίωμα να στέλνει e-mail μέσω της Βικιπαίδειας.

Αντιμετώπιση φραγής[Επεξεργασία]

Μετά την επιβολή φραγής από διαχειριστή, ο χρήστης, αν θεωρεί ότι αδικείται, μπορεί να ακολουθήσει τις εξής διαδικασίες:

  • Να αποστείλει e-mail στον διαχειριστή ζητώντας του την αναίρεση της φραγής που του επιβλήθηκε κοινοποιώντας το παράλληλα σε όλους τους διαχειριστές έτσι ώστε η συζήτηση να μην είναι μυστική
  • Να γράψει στη σελίδα συζήτησής του, ώστε η παραπάνω επανεξέταση να γίνεται από κοινού και δημόσια, προσθέτοντας παράλληλα τη σελίδα συζήτησής του στην κατηγορία "Αιτήσεις για άρση φραγής".
  • Να αποστείλει e-mail στο info-el@wikimedia.org

Αν οι διαχειριστές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι έχουν δίκιο τότε ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να περιμένει να παρέλθει η διάρκεια της φραγής του.

Ενημέρωση[Επεξεργασία]

Οι διαχειριστές όταν προχωρούν στη φραγή κάποιου χρήστη, ενημερώνουν για τους λόγους φραγής και τον παραπέμπουν στην σχετική σελίδα (Βικιπαίδεια:Φραγή), έτσι ώστε ο χρήστης να λαμβάνει γνώση των κανόνων που ισχύουν στους έχοντες φραγή.