Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ή αλλιώς Αρχιεπισκοπή Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου. Έχει Επισκοπική Περιφέρεια η οποία καλύπτει περιοχές γύρω από την έδρα της και ανήκουν κυρίως στην επαρχία Λευκωσίας. Ιδρυτής, προστάτης και πρώτος Προκαθήμενος υπήρξε ο Απόστολος Βαρνάβας το 45 μ.Χ.

Η έδρα της Ιέρας Αρχιεπισκοπής βρίσκεται στην Παλιά Λευκωσία απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει μια μακρά ιστορία η οποία είναι συνυφασμένη με την ιστορία του νησιού, τους εθνικούς αγώνες και θυσίες γι' αυτό έχει και τον τίτλο του Εθνάρχη. Τρανά παραδείγματα ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄.

Αρχιεπίσκοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημερινός Αρχιεπίσκοπος είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος ο Β΄ ο οποίος είναι και Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου.

Βοηθοί Επίσκοποι είναι ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος κ. Βαρνάβας ο οποίος είναι εφησυχάζων Αρχιερεύς, ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και ο Θεοφιλέστατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Ιωάννου.

Πρεσβεία Λειτουργικής Τιμής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου είναι Προκαθήμενος μιας από τις αρχαιότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες και της πρώτης Αυτοκέφαλης εκκλησίας. Ιστορικά ιδρύθηκε μετά από τα τέσσερα Πρεσβυγενή (Παλαίφατα) Πατριαρχεία [Κωνσταντινουπόλεως (Οικουμενικό), Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων] και πριν από τα Νεοπαγή Πατριαρχεία [Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ιβηρίας (Γεωργίας)].

Εντούτοις, ιεραρχικά βρίσκεται μετά από όλα τα Πατριαρχεία, αφού εξάλλου αυτό δεν αποτελεί υποτέλεια ή λιγότερη αξία, αλλά μόνο πρεσβεία λειτουργικής τιμής. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι ο Πρώτος τη τάξει των Αρχιεπισκόπων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.


Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]