Επισκοπή Αμαθούντος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Επισκοπή Αμαθούντος είναι μια Επισκοπή που ανήκει Εκκλησιαστικά στην Εκκλησία της Κύπρου. Γνωστός Επίσκοπος της Επισκοπής υπήρξε ο Άγιος Τύχων, του οποίου η μνήμη εορτάζεται στις 16 Ιουνίου. Άλλοι άγιοι της Επισκοπής είναι ο Άγιος Θεόπομπος και ο Άγιος Μνημόνιος.

Πρώτος Επίσκοπος υπήρξε ο Αριστοκλειανός, τον οποίο ακολούθησαν οι Άγιος Μνημόνιος και Άγιος Τύχων. Τέταρτος Επίσκοπος ήταν ο Ηλιόδωρος ο οποίος έλαβε μέρος και στην Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο. Ακολούθησε ο Θεοδόσιος και κατόπιν ο Διονύσιος που μετείχε σε Σύνοδο στην Ιερουσαλήμ το 563 μ.Χ. Όγδοος Επίσκοπος υπήρξε ο Αλέξανδρος και επόμενος γνωστός είναι κάποιος Ιωάννης που έζησε τον 12ο αιώνα, ενώ τελευταίος αυτής της εποχής αναφέρεται ο Θεόδουλος. Κατά την Φραγκοκρατία, ο Επίσκοπος της περιοχής Λεμεσού μεταφέρει την έδρα του στα Λεύκαρα λόγω της καταστροφής της πόλης και φέρει τον τίτλο του Επισκόπου Αμαθούντος και Προέδρου Νεμεσού και Κουρέων.

Από την Φραγκοκρατία η Επισκοπή Αμαθούντος μπήκε στην Επισκοπή Κιτίου (όταν οι 14 τότε Επισκοπές μειώθηκαν σε 4), και το 1962 μετά από εισήγηση του Μητροπολίτου Κιτίου Άνθιμου, ανασυστάθηκε η Επισκοπή Αμαθούντος και χειροτονήθηκε Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος ο Καλλίνικος Μαχαιριώτης ο οποίος ήταν βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου Κιτίου και υπηρέτησε μέχρι το 1973. Από το 1973 δημιουργήθηκε η Μητρόπολη Λεμεσού, παίρνοντας κομμάτι από την Κιτίου και ο Επίσκοπος της φέρει τον τίτλο Μητροπολίτης Λεμεσού και Πρόεδρος Αμαθούντος και Κουρίου. Το 2007 ανεσυστάθη η πάλε ποτέ διαλαμψάσα Επισκοπή Αμαθούντος και ο Επίσκοπός της είναι βοηθός του Μητροπολίτου Λεμεσού.

Σήμερα, η Χωρεπισκοπή Αμαθούντος, έχει την έδρα της στη είναι κοινότητα Άγιος Τύχωνας και ο σημερινός Επίσκοπος της Χωρεπισκοπής είναι ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο οποίος είναι Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου Λεμεσού.

Οι κοινότητες που υπάγονται στην Χωρεπισκοπή Αμαθούντος σήμερα, είναι: Άγιος Τύχων, Ακαπνού, Αρακαπάς, Ασγάτα, Βάσα (Σανίδας), Βάκλα, Διερώνα, Επταγωνιά, Κελλάκι, Κλωνάρι, Μοναγρούλι, Μονή, Παρεκκλησιά, Πεντάκωμο, Πραστειό Κελλακίου, Προφήτης Ηλίας (παρα την Συκόπετρα), Πύργος, Σανίδα, Συκόπετρα καθώς και οι προσφυγικές κοινότητες: Αρμενοχώρι και Μονή (Άγιος Επίκτητος).

Η Επισκοπή ανασυστάθηκε στις 22 Μαΐου 2007, όταν και ψηφίσθηκε ο Χωρεπίσκοπος και χειροτονήθηκε την 10η Ιουνίου του ιδίου έτους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]