Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γερμανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Αρχιεπίσκοπος Γερμανὸς ὁ Πησίμανδρος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου

Ο Γερμανός ο Πησίμανδρος ήταν Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου από το 1254. Από τις 3 Ιουλίου του 1260 είχε στην πραγματικότητα στερηθεί των εξουσιών του, αλλά διατήρησε τον τίτλο του αρχιεπισκόπου μέχρι το θάνατό του.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 1251 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από πιστούς και επισκόπους ο Γεώργιος Β΄, ο οποίος όμως δεν έλαβε την έγκριση του Πάπα Ιννοκέντιου Δ΄ για το αξίωμα. Έτσι, μετά από λίγο καιρό, οι Κύπριοι επίσκοποι εξέλεξαν νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τον Γερμανό Πησίμανδρο. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκλογή αυτή, ο (Λατίνος) Αρχιεπίσκοπος Λευκωσίας Αυγουστινός Ούγο εγκατέλειψε το νησί.

Ο επόμενος Πάπας, Αλέξανδρος Δ΄ (1254-1261) αποφάσισε τελικά να καταργήσει την αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και απαίτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Γερμανό να παρουσιαστεί στον Λατίνο Αρχιεπίσκοπο Λευκωσίας για διαδικαστικά οικονομικά θέματα της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Γερμανός αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Λευκωσίας, επειδή έκρινε ότι είναι ισότιμος με τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο, και όχι κατώτερός του. Ο Γερμανός ταξίδεωε μαζί με τρεις μητροπολίτες στη Ρώμη και συνάντησε τον Πάπα Αλέξανδρο Δ'. Εκείνος δέχτηκε την ορθόδοξη αντιπροσωπεία και άκουσε τους ισχυρισμούς τους περί παρενόχλησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Στις συνομιλίες αυτές παρέστησαν και εκπρόσωποι του Λατίνου Αρχιεπισκόπου Λευκωσίας Ugo di Fagiano. Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής ήταν αποτυχία για τους Ορθοδόξους Κύπριους, καθώς ακολούθησε η Bulla Cypria ή Constitutio Cypria, που δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουλίου 1260, σύμφωνα με την οποία οι Κύπριοι Ορθόδοξοι επίσκοποι, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε από 14 σε 4, υπήχθησαν στη δικαιοδοσία του Λατίνου Αρχιεπισκόπου Λευκωσίας, που τώρα έπρεπε να ορκιστεί. Ο τίτλος του Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρος καταργήθηκε επίσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Γερμανός διατήρησε ως τον θάνατό του τον τίτλο του, όπως και έναν αριθμό προνομίων.

Για την τύχη του Γερμανού δεν υπάρχει σχεδόν καμία πληροφορία. Φαίνεται ότι πέθανε μετά από το 1274, καθώς ερευνητές θεωρούν ότι συμμετείχε στην Δεύτερη Σύνοδο της Λυών, αν και δεν αναφέρεται ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Γεώργιος Β΄
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
1254-1274
Διάδοχος
Τιμόθεος


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Герман I Писимандр της Ρωσικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).