Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μακαριώτατος
Επιφάνιος
Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας
Epiphanius Dumenko on 5 January 2019 in Istanbul.jpg
Μητροπολίτης Επιφάνιος (05 Ιανουαρίου 2019)
Από15 Δεκεμβρίου 2018
Άλλοι τίτλοιΠρώτος Προκαθήμενος Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Ουκρανίας
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΣεργκέι Πέτροβιτς Ντουμένκο, Сергій Петрович Думенко
Γέννηση03 Φεβρουαρίου 1979 (1979-02-03) (40 ετών)
Βόκβοβε Οδησσού
ΕθνικότηταΟυκρανική
ΣπουδέςΔιδακτορικό στη Χριστιανική Θεολογία
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΜητροπολίτης Pereiaslav και Bila Tserkva

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος (ουκρανικά: Епіфаній), κατά κόσμον Σεργκέι Πέτροβιτς Ντουμένκο, (ουκρανικά: Сергій Петрович Думенко) είναι ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1979 στο χωριό Βόβκοβε της Οδησσού. Εξελέγη Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας στις 15 Δεκεμβρίου 2018 από κληρικολαϊκή συνέλευση η οποία προήλθε από την ένωση τριών εκκλησιαστικών σχημάτων που επετεύχθη με την προεδρία του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ και υπό την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Επιφάνιος Ντουμένκο, διδάκτωρ θεολογίας, κατείχε τη θέση του Μητροπολίτη Περιεσλάβσκυ και Μίλα Τσερκβά, στην σχισματική πρώην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (Πατριαρχείο Κιέβου). Διετέλεσε καθηγητής του τμήματος Βιβλικών και Φιλολογικών Σχολών της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου και μέλος της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων της Ουκρανίας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σεργκέι Πέτροβιτς Ντουμένκο ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές στη Stara Zhadova το 1996. Το 1999 αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία Κιέβου με πτυχίο πρώτης τάξης και από το 2003 είναι διδάκτωρ Θεολογίας. Το 2006 και 2007 φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη μοναχός με το όνομα Επιφάνιος προς τιμήν του Αγίου Επιφανίου της Κύπρου στις 21 Δεκεμβρίου 2007 στην Μονή Αγίου Μιχαήλ (Κίεβο). Στις 6 Ιανουαρίου 2008 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Φιλάρετο[1], στις 20 Ιανουαρίου πρεσβύτερος και πέντε ημέρες μετά διορίστηκε γραμματέας του Φιλαρέτου. Στις 16 Μαρτίου (Κυριακή της Ορθοδοξίας) του αποδόθηκε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη και τέσσερις μέρες αργότερα τοποθετήθηκε ηγούμενος στο μοναστήρι Αγίου Μιχαήλ Βιντμπίτσκι. Στις 30 Μαΐου 2008 ανέλαβε διευθυντής του αυτοαποκαλούμενου πρώην Πατριαρχείου Κιέβου. Στις 7 Οκτωβρίου του ίδιου έτους του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αναπληρωτή Καθηγητή της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου και στις 21 Οκτωβρίου εξελέγη Επίσκοπος του Vyshgorodsky, αντιπρόσωπος της μητρόπολης του Κιέβου, από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Κιέβου. Με απόφαση της ίδιας Συνόδου διορίστηκε Πρύτανης της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου και διευθυντής στη Μητρόπολη Pereyaslav-Khmelnitsky.

Με απόφαση του μητροπολίτη Φιλαρέτου ανυψώθηκε σε αρχιεπίσκοπο τον Ιανουάριο 2012, τον Ιούνιο 2013 εξελέγη μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitsky Bilotserkivskyi από την ίδια Σύνοδο και στις 13 Δεκεμβρίου 2017 μητροπολίτης Περειασλάβσκυ και Μίλα Τσερκβά.

Προκαθήμενος Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράφει τον τόμο, με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο του Κιέβου (με λευκό επιρριπτάριο) πίσω του

Στις 15 Δεκεμβρίου 2018, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας (Κίεβο), εξελέγη Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, ως ο πρώτος επικεφαλής της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από κληρικολαϊκή συνέλευση που προήλθε από την ένωση τριών εκκλησιαστικών σχημάτων. Το διάταγμα για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιανουαρίου 2019[2] και ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε η επίσημη παραλαβή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από τα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρουσία του πρόεδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (αριστερά) παραδίδει τον τόμο της αυτοκεφαλίας στον Μητροπολίτη Επιφάνιο (δεξιά)

Ενθρονίστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας Κιέβου στις 3 Φεβρουαρίου 2019 (ημερομηνία γενεθλίων του) από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, αναγιγνώσκοντας τον Ενθρονιστήριο Λόγο του παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας.[3] Η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας έχει προκαλέσει την αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας που γι' αυτό το λόγο αποφάσισε να διακόψει την εκκλησιαστική κοινωνία[4] με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σχετικά με την δικαιοδοσία στην ιστορική Εκκλησία Κιέβου. Μέχρι σήμερα η μοναδική αυτοκέφαλη εκκλησία που την έχει αναγνωρίσει είναι η Εκκλησία της Ελλάδος στις 12 Οκτωβρίου με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.[5] [6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]