Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Γ΄
Αρχιεπίσκοπος
Από1916
Έως1933
ΠροκάτοχοςΑρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Β΄
ΔιάδοχοςΑρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος
Ιεροσύνη
ΧειροτονίαΕπίσκοπος Κερύνειας: 1895
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: 11 Νοεμβρίου 1916
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1859
Πραστειό Αμμοχώστου
Θάνατος16 Νοεμβρίου 1933
Λευκωσία
Εθνικότητα Κύπρος
ΣπουδέςΦιλοσοφία και θεολογία, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Υπογραφή{{{υπογραφή_alt}}}
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΕπίσκοπος Κερύνειας

Ο Κύριλλος Γ΄ (185916 Νοεμβρίου 1933) ήταν επίσκοπος Κερύνειας και αργότερα Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύπρου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Βασιλείου γεννήθηκε το 1859 στο χωρίο Πραστειό Μεσαορίας και έγινε μοναχός στην ηλικία των 13 ετών στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο χωρίο Μυρτού κοντά στην Κερύνεια. Σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1895 εξελέγη Επίσκοπος Κερύνειας μετά το θάνατο του Κύριλλου Β΄, και στη συνέχεια εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στις 11 Νοεμβρίου 1916. Αντίπαλοι του στην εκλογή αυτή ήταν ο Επίσκοπος Κιτίου Μελέτιος, ο Επίσκοπος Κύκκου Κλέοπας και ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Μυριανθέας, ο οποίος αργότερα έγινε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Β΄.

Ήταν πιο μετριοπαθής από τον προκάτοχο του Κύριλλο Β΄ και κατηγορήθηκε για υπερβολική συμπόνοια στους Βρετανούς αποικιοκράτες της Κύπρου. Επίσης, εξελέγη ως ένας από τους έξι χριστιανούς του Νομοθετικού Συμβουλίου.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 η βρετανική διοίκηση δεν επέτρεπε έστω και την πρόσκαιρη αποβίβαση των Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων στην Κύπρο. Έτσι οι οικογένειες των Ελλήνων Μικρασιατών υποχρεώνονταν να συνεχίσουν τις περιπλανήσεις τους στη θάλασσα μέσα σε μικρά πλοία και σε καιρό τρικυμίας, ενώ σημειώθηκαν ναυάγια και θάνατοι προσφύγων λόγω κακουχιών και υπερπλήρωσης των πλοίων. Η ανάλγητη στάση των Βρετανών ανάγκασε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κύριλλο να αποστείλει επιστολή προς τη διεθνή κοινότητα και τη βρετανική κυβέρνηση ώστε να τερματιστεί το μαρτύριο χριστιανών και επιτραπεί η αποβίβαση των προσφύγων στην Κύπρο και όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση παράσχει σε αυτούς την απόλυτα αναγκαία βοήθεια. Παρά τις απαγορεύσεις των Άγγλων, οι Έλληνες Μικρασιάτες βρήκαν ανάμεσα στους Έλληνες της Κύπρου θερμή φιλοξενία και ρίζωσαν στο νησί. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 1922 κατέφθασαν στην Κύπρο 2.400 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.[1][2] Ενεργοποίησε τις Μονές και τις ενορίες για την ηθική και υλική κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και τη στήριξή τους με εράνους και προσφορές. Μάλιστα με πρωτοβουλία του τελέστηκαν μνημόσυνα σε ολους τους ναούς της Κύπρου στη μνήμη του μάρτυρα Χρυσοστόμου Μητροπολίτη Σμύρνης και των συν αυτώ. Στη σχετική εγκύκλιο ανέφερε την τέλεση μνημοσύνων ὑπὲρ ἀναπαύσεως τῶν κατὰ τὴν Μικρασίαν ἐν μαρτυρίῳ κοιμηθέντων ἀδελφῶν ἡμῶν Χρυσοστόμου Ἀρχιερέως καὶ τῶν σὺν αὐτῷ ἐν πυρί, φόνῳ μαχαίρας ἢ ἄλλως ἀθλησάντων ὑπὲρ Πίστεως καὶ Πατρίδος και την ανάγκη διενέργειας εράνου στους ναούς υπέρ των ἑκατοντάδων χιλιάδων Μικρασιατῶν ἀδελφῶν ἡμῶν, πλανωμένων ἤδη μακρὰν τῆς πατρίου γῆς, ἄνευ ἐνδυμάτων,ἄνευ ἄρτου, ἄνευ στέγης.[3][4][5]

Απεβίωσε στις 16 Νοεμβρίου 1933 από πλευρίτιδα. Ο τάφος του βανδαλίστηκε το Μάρτιο του 2010[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Varnava, Andrekos· Michael, Michalis N. (2013). «8: Kyrillos III. 1913-33: Between Sophronios III and Kyrillos II». The Archbishops of Cyprus in the Modern Age. Cambridge: Cambridge Scholars Publishing. σελ. 177-210. ISBN 9781443850810. 
  • Χριστοφόρου, Χρίστος (2007). «Κύπρου Κύριλλος Γ΄ (1916-1933): Ο πρώτος Κύπριος οικουμενιστής Αρχιεπίσκοπος και η σύγχρονη εποχή». Ενατενίσεις (PDF). Λευκωσία: Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας. σελ. 47-52. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Κύριλλος Β΄
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
1916-1933
Διάδοχος
Λεόντιος