Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Β΄
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Β΄
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση26  Οκτωβρίου 1845
Πρόδρομος
Θάνατος6  Ιουλίου 1916
Λευκωσία
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου (από 1908)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Β΄ , κατά κόσμον Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, γεννήθηκε στο χωριό Πρόδρομος στις 26 Οκτωβρίου 1845. Σε ηλικία 15 ετών πήγε υπότροφος κοντά στον τότε Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Α΄. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Ιεροσολύμων. Το 1889 εξελέγη Μητροπολίτης Κυρηνείας και τέσσερα χρόνια μετά Μητροπολίτης Κιτίου.

Με το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου Γ΄ το 1900 και τον προηγούμενο θάνατο του Μητροπολίτη Πάφου Επιφανείου το 1899, η Εκκλησία της Κύπρου είχε μείνει με δυο μόνο Ιεράρχες, τον Κιτίου Κύριλλο και τον συνονόματό του Κυρηνείας Κύριλλο. Ο Κιτίου ήταν υπέρ της άμεσης Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, ενώ ο Κυρηνείας ήταν πιο μετριοπαθής. Οι δύο Ιεράρχες αντιπαρατέθηκαν έντονα και δίχασαν το λαό, σε σημείο ώστε να παρέμβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ακόμα και η Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας για εξομάλυνση της κατάστασης.

Το 1908 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ αποφάσισε να δώσει λύση στο πρόβλημα με την εκλογή του Κυρίλλου Κυρηνείας ως Αρχιεπισκόπου. Απέστειλε μάλιστα στην Κύπρο ως Έξαρχο τον μετέπειτα Πατριάρχη Βασίλειο Γ΄. Οι οπαδοί του Κυρίλλου Κιτίου αντέδρασαν πολύ έντονα και πραγματοποίησαν ογκωδέστατο συλλαλητήριο στη Λευκωσία. Το πλήθος προχώρησε προς την Αρχιεπισκοπή για να εμποδίσει την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου. Τότε ο Άγγλος κυβερνήτης έδωσε διαταγή στα αγγλικά στρατεύματα να εκκενώσουν την Αρχιεπισκοπή. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε το 1909 με παρέμβαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο Κύριλλος Κυρηνείας δεν διεκδίκησε εκλογή στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο και έτσι ομόφωνα αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος ο Κύριλλος Κιτίου.

Όμως, ακόμη και και μετά την εκλογή του Κυρίλλου Β΄, οι αντιπαραθέσεις και οι ακρότητες συνεχίζονται και σταματούν μόνο μόνο μετά από νέα παρέμβαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας το 1910, οπότε οι δυο Ιεράρχες συναντήθηκαν στο Μετόχι Κύκκου, όπου μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις έδωσαν τέλος στη μεταξύ τους αντιπαλότητα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Β΄ πέθανε 7 χρόνια μετά την εκλογή του, στις 6 Ιουλίου 1916.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Σωφρόνιος Γ΄
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
1909-1916
Διάδοχος
Κύριλλος Γ΄