Επισκοπή Λήδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Επισκοπή Λήδρας ή Επισκοπή Λεδρών είναι μια Επισκοπή που ανήκει Εκκλησιαστικά στην Εκκλησία της Κύπρου, η οποία φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με την πόλη της Λευκωσίας, εφόσον Λέδρες ή Λήδρα υπήρξε και το αρχαίο όνομά της. Πρώτος Επίσκοπος και πολύ γνωστός ήταν ο Άγιος Τριφύλλιος Λήδρας, του οποίου την μνήμη εορτάζει η Εκκλησία μας στις 13 Ιουνίου και ο οποίος υπήρξε μαθητής του Αγίου Σπυρίδωνος Τριμυθούντος .

Σημερινός Επίσκοπος της Λήδρας, είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας του Μαχαιρά κ. Επιφάνιος.

Ιστορικά, η Επισκοπη Λήδρας αναφέρεται και με το όνομα Επισκοπή Καλλινικήσεων γιατί από διάφορες εκκλησιαστικές αναφορές, φαίνεται πως η πόλη ονομαζόταν και Καλλινίκη, όπως και πόλη των Λευκών θεών, μιας και στο βίο του Αγίου Σπυρίδωνος αναφέρεται πως ο Τριφύλλιος έγινε Επίσκοπος της Καλλινικησέων πόλεως ήτοι Λευκών θεών αγίας του θεού Εκκλησίας. Επίσης σε κάποια άλλη εκκλησιαστική αναφορά, γράφει: Τριφύλλιος ψήφω θεία της Καλλινικησέων μεν πριν, νυν δε Λευκωσίας προχειρίζεται Μητροπόλεως.

Συνδέσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]