Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το έμβλημα της Εκκλησίας της Κύπρου

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ή αλλιώς Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου είναι ο Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου καθώς επίσης και Επικεφαλής της Ιεράς Συνόδου της. Πρώτος Επίσκοπος, ιδρυτής και προστάτης υπήρξε ο Απόστολος Βαρνάβας του οποίου την μνήμη εορτάζουμε την 11η Ιουνίου.

Επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου και διάδοχος του Αποστόλου Βαρνάβα σήμερα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β'.

Η έδρα της Εκκλησίας της Κύπρου βρίσκεται στο Μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου μέσα στην Παλιά Λευκωσία απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Προκαθήμενος Αυτοκέφαλης Εκκλησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αυτοκέφαλό της Εκκλησίας της Κύπρου επιβεβαιώθηκε από την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου (431 μ.Χ.), με τον 8ο κανόνα της, αφού είχε γίνει προηγουμένως προσπάθεια κατάργησής του από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας.

Προνόμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ζήνων παραχώρησε το 478 στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου (και στους διαδόχους του) τρία αυτοκρατορικά προνόμια που φέρει εως σήμερα:

  • να υπογράφει διά κινναβάρεως (με κόκκινο μελάνι),
  • να φέρει πορφυρούν μανδύα κατά τις ακολουθίες και
  • να κρατεί Αυτοκρατορικό Σκήπτρο αντί της Ποιμαντορικής Ράβδου

Αυτό έγινε όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ανθέμιος, προσέφερε στον Αυτοκράτορα το μεταφρασμένο στα ελληνικά ευαγγέλιο του Ματθαίου που βρέθηκε πάνω στο στήθος του Λειψάνου του Αποστόλου Βαρνάβα, το οποίο βρήκε ο Αρχιεπίσκοπος στον τάφο του Αποστόλου κατόπιν οράματος.

Προσφώνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, ως Προκαθήμενος και Επικεφαλής Εκκλησίας δεν προσφωνείται Σεβασμιώτατος, αλλά Μακαριώτατος, όπως και όλοι οι Προκαθήμενοι Ορθόδοξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Επίσης, για την Εκκλησία της Κύπρου, οι Μητροπολίτες με Μητροπολιτική Περιφέρεια, φέρουν τον τίτλο Πανιερώτατος, αντί Σεβασμιώτατος, όπως στις λοιπές Εκκλησίες.

Τίτλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στον 7ο με 9ο αιώνα, έγιναν διάφορες αραβικές επιδρομές στην Κύπρο οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν κάποιες Επισκοπές. Για να προστατευτεί ο λαός της Κύπρου, ο τότε Αρχιεπίσκοπος με την βοήθεια του Αυτοκράτορα Ιουνστινιανού Β΄ του Ρινότμητου, μερίμνησε ώστε να μεταφερθούν οι πιστοί στην περιοχή της Κυζίκου κοντά στον Ελλήσποντο μέχρι που σταμάτησαν οι επιδρομές και τότε το νησί ήτο ασφαλές, οπόταν και γύρισε ο λαός πίσω το 698 μ.Χ. Η νέα «χώρα» που έζησαν οι Κύπριοι ονομάστηκε Νέα Ιουστινιανή προς τιμήν του Αυτοκράτορος που συνέβαλε στην ασφάλειά τους και υπήρξε η νέα έδρα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου - η οποία αναγνωρίστηκε με τον 39ο κανόνα της Πενθέκτης Συνόδου το 691 μ.Χ. Έκτοτε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, φέρει τον τίτλο: Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου.

Πρεσβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου είναι Προκαθήμενος μιας από τις αρχαιότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Ιστορικά ιδρύθηκε μετά από τα τέσσερα Πρεσβυγενή (Παλαίφατα) Πατριαρχεία [Κωνσταντινουπόλεως (Οικουμενικό), Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων] και πριν από τα Νεοπαγή Πατριαρχεία [Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ιβηρίας (Γεωργίας)].

Εντούτοις, ιεραρχικά βρίσκεται μετά από όλα τα Πατριαρχεία, αφού εξάλλου αυτό δεν αποτελεί υποτέλεια ή λιγότερη αξία, αλλά μόνο πρεσβεία λειτουργικής τιμής. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι ο Πρώτος τη τάξει των Αρχιεπισκόπων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]