Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας
19411945
Flag of Independent State of Croatia.svg
Σημαία
Coat of arms of the Independent State of Croatia.svg
Έμβλημα
NezavisnaDrzavaHrvatskaDistricts1943.png
Πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ
Γλώσσες Κροατικά
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Πολίτευμα συνταγματική μοναρχία
Έκταση 102 700 km²
Πληθυσμός 6 640 000

Το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας (κροατικά: Nezavisna Država Hrvatska, NDH) ήταν ένα φασιστικό / ναζιστικό κράτος-μαριονέτα[1][2] κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1941, μετά από την εισβολή του Άξονα στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας και διαμελισμού από τη ναζιστική Γερμανία και από τη φασιστική Ιταλία.

Το NDH κυβερνήθηκε από τον Άντε Πάβελιτς (Ante Pavelić) και την Ουστάσι - φασιστική οργάνωση - που ήταν οπαδοί των καθαρών συμβαλλόμενων μερών των δικαιωμάτων[ασαφές] που ιδρύθηκε από τον Άντε Στάρσεβιτς (Ante Starčević) στα τέλη του 19ου αιώνα.[9] Το NDH είχε πρόγραμμα, που διατυπώθηκε από τον Μίλε Μπούντακ (Mile Budak), να εξαγνίσει την Κροατία από τους Σέρβους, "σκοτώνοντας το ένα τρίτο, αποβάλλοντας το ένα τρίτο και αφομοιώνοντας το υπόλοιπο ένα τρίτο". Το πρώτο μέρος του προγράμματος ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από την προγραμματισμένη γενοκτονία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς και άλλους χώρους σε όλο το NDH. [10]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την επίθεση των δυνάμεων του Άξονα στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας το 1941 και τη γρήγορη ήττα του γιουγκοσλαβικού στρατού (Jugoslovenska vojska), ολόκληρη η χώρα είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις του Άξονα. Οι Χίτλερ και Μουσολίνι άκουσαν τα αιτήματα των Ουστάσι, οι οποίοι επιζήτησαν την κροατική ανεξαρτησία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας (NDH - Nezavisna Država Hrvatska).

Ίδρυση NDH[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ίδρυση του NDH κηρύχθηκε στις 10 Απριλίου 1941 από τον Σλάβκο Κβάτερνιτς, αναπληρωτή αρχηγό της Ουστάσι. Ο Άντε Πάβελιτς ήρθε στην εξουσία ως ηγέτης (Poglavnik) του κροατικού κράτους-μαριονέτα. Ο Πάβελιτς πήρε την εξουσία με τις ευλογίες του Μουσολίνι και του Χίτλερ. Στα χαρτιά, ήταν ένα βασίλειο κάτω από το βασιλιά Τόμισλαβ Β' (Tomislav ΙΙ) του Οίκου της Σαβοΐας (ο Δούκας του Σπλιτ). Αλλά ο Τόμισλαβ Β' ήταν μόνο ένα ξόανο με καμία πραγματική εξουσία.

Από στρατηγική άποψη, η δημιουργία του νέου κράτους-μαριονέτα ήταν μια προφανής προσπάθεια από τον Χίτλερ να κατευνάσει τους πλέον κατακτημένους Γιουγκοσλαβικούς λαούς, για το σκοπό της μείωσης της απαραίτητης δύναμης κατοχής στο ελάχιστο (υπό το φως των σχεδίων του για την επερχόμενη Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα). Ο Βλάντκο Μάτσεκ (Vladko Maček), ο επικεφαλής του Κροατικού Αγροτικού Κόμματος (το ισχυρότερο κόμμα στην Κροατία), αρνήθηκε την προσφορά των Γερμανών να γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης, κάλεσε όμως τους Κροάτες να υπακούσουν και να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση την ίδια μέρα που ο Κβάτερνικ έκανε την διακήρυξη. Ο Άντε Πάβελιτς έφθασε στις 20 Απριλίου για να γίνει ο "πογκλάβνικ" (poglavnik, Leader, αρχηγός, συσχετίζεται με Φύρερ). Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που είχε επίσημη θέση, ήταν επίσης ανοιχτά θετική σε αυτή την εξέλιξη.

Στις 19 Μαΐου 1941 οι Πάβελιτς και Μουσολίνι, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε στο Ραπάλο, στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των Βασιλείων της Γιουγκοσλαβίας και της Ιταλίας, το NDH έπρεπε να παραχωρήσει στην Ιταλία σχεδόν όλες τις περιοχές της Δαλματίας και τμήματα των κροατικών Παρακτίων και των Γκόρσκι Κόταρ. Το NDH επίσης απαγορευόταν να έχει ναυτικό. Αυτές οι «συμβάσεις» αντανακλούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την εξάρτηση της χώρας από τις δυνάμεις του Άξονα.

Κράτος τρόμου και μαζικής θανάτωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας δεν ήταν Κροάτες, κυρίως λόγω της ένταξης της Βοσνίας. Είχε σημαντικό πληθυσμό Σέρβων (περίπου 19% του πληθυσμού της Κροατίας εκείνη τη χρονική στιγμή, πάνω από το 30% του πληθυσμού του NDH), Βόσνιους Μουσουλμάνους (η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα της Βοσνίας εκείνη την περίοδο, και πάνω από το 10% του πληθυσμού του NDH), Γερμανοί, Ούγγροι και άλλοι. Οι Καθολικοί (κυρίως οι Κροάτες, οι Γερμανοί και οι Μαγυάροι) αποτελούν πάνω από το 50% του πληθυσμού των 6,3 εκατομμυρίων πληθυσμού. Ο Δρ Μίλε Μπούντακ, πολιτικός και υπουργός του NDH – συγγραφέας επίσης-αμέσως βρήκε την ευκαιρία να αναγγείλει τους μουσουλμάνους ως «Αδέρφια». Πολλοί Κροάτες συμφωνούν με την ιδέα ότι η πλειοψηφία των Βοσνίων Μουσουλμάνων ήταν πραγματικά Κροάτες που είχαν ασπασθεί το Ισλάμ κατά τη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων τον 15ο αιώνα.

Πολλοί μουσουλμάνοι της Βοσνίας αποδέχθηκαν το NDH (σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να το αποδεχθούν) και αμέσως άρχισαν να συμμετέχουν. Το πιο διαβόητο ισλαμικό τμήμα των Ουστάσι ήταν αυτό που συγκρότησε τη 13η Ορεινή Μεραρχία των Waffen SS "Handschar". Για τους στρατιώτες της μουσουλμανικής πίστης, κτίστηκε τζαμί στο Ζάγκρεμπ, την πρωτεύουσα του κράτους, γνωστό ως "Poglavnikova Dzamija" ή Τζαμί Poglavnik της Κροατίας.

Οι Ουστάσι ψήφισαν σχεδόν αμέσως φυλετικούς νόμους που να αντικατοπτρίζουν την αποδοχή της ιδεολογίας της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας, με έμφαση στα κροατικά εθνικά θέματα.

Η πρώτη «Η έννομη τάξη για την υπεράσπιση του λαού και του κράτους», με ημερομηνία 17 Απριλίου 1941 διέταξε την ποινή του θανάτου για "προσβολή της τιμής και τα ζωτικά συμφέροντα των κροατικού λαού και την επιβίωση του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας». Αυτό ακολουθήθηκε σύντομα την «έννομη τάξη φυλών» και το «Η έννομη τάξη της προστασίας του Άριου αίματος και την τιμή του κροατικού λαού" στις 30 Απριλίου 1941, καθώς και το "Τάγμα της δημιουργίας και τον ορισμό της φυλετικής πολιτικής επιτροπής», με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1941. Η εφαρμογή αυτών των νομικών πράξεων γινόταν όχι μόνο μέσω των κανονικών δικαστηρίων, αλλά και σε νέα εκτός λειτουργίας δικαστήρια, καθώς και τα κινητά στρατοδικεία με εκτεταμένες δικαιοδοσίες.

Οι κανονικές φυλακές δεν μπορούσαν πλέον να διατηρήσουν το ποσοστό των νέων κρατουμένων και η κυβέρνηση είχε αρχίσει την προετοιμασία των λόγων, τι θα γίνει το στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς τον Ιούλιο του 1941. Το καθεστώς θα σχηματιστεί τελικά στρατόπεδα συγκέντρωσης σε έντεκα διαφορετικές τοποθεσίες.

Η Ουστάσι άρχισε να πραγματοποιεί σκόπιμη εκστρατεία της μαζικής δολοφονίας, απέλασης και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει θρησκευτικό προσηλυτισμό σε μια προσπάθεια να αρθούν οι ανεπιθύμητοι: Σέρβοι, Εβραίοι, Τσιγγάνοι , διαφωνούντες Κροάτες και άλλοι.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς θα γίνει ο τόπος της δολοφονίας των μέχρι εκατό χιλιάδων ανθρώπων (κάποιοι εκτιμούν ότι αυτή η κατασκήνωση ήταν το τρίτο μεγαλύτερο στρατόπεδο του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου). Συνολικά η Ουστάσι εκτιμάει τους θανάτους σε περίπου 100.000 άτομα, αλλά και όλα τα γραπτά αρχεία καταστράφηκαν για να το καλύψουν.

Μέχρι το τέλος του πολέμου, οι Σέρβοι της Κροατίας μειώθηκαν στο 14% του πληθυσμού λόγω της θανάτωσης ή της μετατροπής (αλλά και εν μέρει από την μετανάστευση στην Βοϊβοντίνα το 1946/47). Οι κροάτες Εβραίοι ήταν πολλοί, αλλά αποβάλλεται, καθώς μόνο το ένα πέμπτο από αυτούς επέζησαν του πολέμου. Πολλοί Εβραίοι απελάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της ίδιας της ναζιστικής Γερμανίας.

Η κατάσταση μόνιμης τρομοκρατίας, μαζικές δολοφονίες, οι βιασμοί γυναικών και λεηλασίες ιδιότητες των θυμάτων τους στο Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας ανάγκασαν, κατά κύριο λόγο, τους Σέρβους να επαναστατήσουν. Σύμφωνα με τις εκθέσεις της Γκλέισε βον Χόρστεναου (Glaise von Horstenau) [11], ο Χίτλερ ήταν θυμωμένος με τον Πάβελικ της οποίας η πολιτική οξύνει την εξέγερση στην Κροατία - με την οποία ο Χίτλερ έχασε την ικανότητα να ασκεί τις δυνάμεις στο Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας και χρειάστεικε να αποσύρει δυνάμεις στο Ανατολικό Μέτωπο. Για το λόγο αυτό, ο Χίτλερ κάλεσε τον Πάβελικ να συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία στις 23 Σεπτεμβρίου 1942. Κατά συνέπεια, ο Πάβελικ αντικατέστησε τον υπουργό των Ενόπλων Δυνάμεων, Σλάβκο Κβάτερινκ, με λιγότερο ζήλο, τον Τζούρ Φρανσέτικ. Πριν την συνάντηση με τον Χίτλερ, για να κατευνάσει το κοινό, ο Πάβελικ δημοσίευσε την "Σημαντική ανακοίνωση της κυβέρνησης" (Važna obavijest Vlante), με τις οποίες απείλησε όσους διέδιδαν την είδηση "για ανύπαρκτες απειλές του αφοπλισμού των μονάδων της Ουστάσι από τους εκπροσώπους ενός ξένης δύναμης, σχετικά με την αντικατάσταση του Κροατικού Στρατού από ένα ξένο στρατό, για το ενδεχόμενο με μια ξένη δύναμη, που θα καταλάβει την εξουσία στην Κροατία ... "(Hrvatski Narod, 3 Σεπτεμβρίου 1942.)

Ο Χάνς Χέλμ (Hans Helm), ο διορισμένος επικεφαλής της Γκεστάπο για το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας, σε εμπιστευτική έκθεσή του - (υπό τον τίτλο «Βάση του αντιστασιακού κινδύνου" - να αποσταλεί στη Γενική Κασκιέ) της 14 Ιανουαρίου 1943, έγραψε: "Τα περισσότερα από τα κομματικά. Οι τάξεις που προέρχονται από τους Σέρβους - οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ο πιο αχρείος τρόπος που διώκονται ... το νέο καθεστώς στην Κροατία ξεκίνησε τα προγράμματα για τον εκμηδενισμό και την ισοπέδωση των Σέρβων, το οποίο (τα προγράμματα) υποστηρίζονται δημοσίως από τις υψηλότερες βαθμίδες της κροατικής κυβέρνησης, και (τα προγράμματα), που εγκρίθηκε ως ο κύριος Στόχος της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι είναι μια διαφορετική συζήτηση που ερχόταν από την επίσημη πλευρά της Ουστάσι - υπό την πίεση της εξέγερσης και λόγω της πορείας των γεγονότων - ακόμη και μια συμφιλίωση αναφέρθηκε – δεν υπάρχουν φύλλα και δεν υπάρχει δυνατότητα να αντισταθμίσει τη ζημία που προκαλείται από, για παράδειγμα, ο Δρ Μίλε Μπούντακ, ο πραγματικός (Κροατικός) υπουργός στο Βερολίνο…» [11]. Επίσης έγραψε στην έκθεσή : «Το κίνημα της Ουστάσι, λόγω των λαθών και των φρικαλεότητων που έκαναν και η διαφθορά της, μας αποκαλύπτει ότι η εκτελεστική εξουσία της κυβέρνησης (η Αρχική Φρουρά και η αστυνομία) πρέπει να διαχωρίζονται από την κυβέρνηση - ακόμα και για την τιμή του να σπάσει οποιαδήποτε πιθανή σύνδεση με την κυβέρνηση ...»

Πραξικόπημα και Απελευθέρωση Γιουγκοσλαβίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 1944, έγινε μια προσπάθεια από τον υπουργό Εξωτερικών του NDH Μλάντεν Λόρκοβιτς και τον Υπουργό Πολέμου Άντε Βόκιτς να κάνουν πραξικόπημα εναντίον του Άντε Πάβελιτς. Το πραξικόπημα απέτυχε και οι συνωμότες εκτελέστηκαν.

Ο στρατός απέσυρε από το Ζάγκρεμπ στρατεύματα με τον γερμανικό στρατό και τα στρατεύματα των Κοζάκων από τις αρχές του 1945, και συνέχισαν να μάχονται για μια εβδομάδα μετά τη γερμανική παράδοση στις 9 Μαΐου 1945. Είχαν μόλις απελευθερώσει την Γιουγκοσλαβία. Μετά την απελευθέρωση, το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας (NDH) ουσιαστικά έπαψε να υφίσταται τον Μάιο του 1945, κοντά στο τέλος του πολέμου. Η προκαταβολή των κομματικών δυνάμεων του Τίτο, συνοδευόμενος από τον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό, προκάλεσε μαζική υποχώρηση της Ουστάσι στην Αυστρία.

Τον Μάιο του 1945, μια μεγάλη ομάδα αποτελούμενη από οπαδούς της Ουστάσι στρατεύματα του NDH και αμάχους αποχώρησαν από τις αντάρτικες δυνάμεις, με κατεύθυνση βορειοδυτικά προς την Ιταλία και την Αυστρία. Ο Άντε Πάβελιτς αποσπάστηκε από την ομάδα και κατέφυγε στην Αυστρία, την Ιταλία και, τέλος, την Αργεντινή. Η υπόλοιπη ομάδα, που αποτελούνταν από περισσότερους από 150.000 στρατιώτες (συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων των Κοζάκων) και αμάχους διαπραγματεύτηκαν για το πέρασμά τους με τις βρετανικές δυνάμεις στην αυστριακή πλευρά των αυστριακο-σλοβενικών συνόρων. Ο βρετανικός στρατός στη συνέχεια παρέδωσε έναν αριθμό από αυτούς στις κομματικές δυνάμεις.

Τέλος του πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τέλος του πολέμου είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, με το Σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας πάρθηκαν επίσημες αποφάσεις για την Κροατία και για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη να γίνουν δύο από τις έξι συνιστώσες δημοκρατίες στη νέα κατάσταση.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωγραφικά το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας περιλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης Κροατίας , καθώς και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και μέρη της Σλοβενίας και της Σερβίας.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Hermann Neubacher: Sonderauftrag Suedost 1940-1945, Bericht eines Fliegendes Diplomaten, 2. durchgesehene Auflage, Γκέτινγκεν 1956 •Λαδίσλαου Hory και Martin Broszat: Der Kroatische Ustascha-Staat, 1941-1945 Stuttgart, 1964 •Εγκυκλοπαίδεια Britannica, 1943 - Βιβλίο του έτους, σελίδα 215, Έναρξη: Κροατία • Worldmark Εγκυκλοπαίδεια των Εθνών, την Ευρώπη, έκδοση 1995, σελίδα 91, είσοδος: Κροατία •Εγκυκλοπαίδεια Britannica, έκδοση 1991, Macropedia, Vol. 29, σελ. 1111. •Ελένη Fein: Λογιστική για τη Γενοκτονία - Τα θύματα και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, The Free Press, New York, 1979 έκδοση, σελ. 102, 103. •Alfio Russo: Revoluzione στη Γιουγκοσλαβία, Roma 1944. •Εγκυκλοπαίδεια του Ολοκαυτώματος, Vol. 2, Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας εισόδου.

Παραμπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Hersch Lauterpacht (1957). International Law Reports. Cambridge University Press, σελ. 69. ISBN 0-521-46366-1.  H Kροατία χαρακτηρίζεται από τους σύγχρονους συγγραφείς ως «κράτος-μαριονέτα» ή «κυβέρνηση μαριονέτα», όροι που δεν φαίνεται να είναι συγκριτικά πρόσφατoι στον τομέα του διεθνούς δικαίου.
 • 2.↑ "Διεθνές Δίκαιο στην ιστορική προοπτική" από τον Jan Hendrik Willem Verzijl, Martinus Nijhoff Publishers 1974 Page 313 ΚΡΟΑΤΙΑ Μια πολύ ειδική περίπτωση είναι εκείνη του κράτους μαριονέτα της Κροατίας, που ονομάζεται σε λειτουργία με τη βοήθεια της φασιστικής Ιταλίας τον Απρίλιο του 1941
 • 3.↑ "Πολιτικά Κόμματα της Ευρώπης» από Skowronski, Sharon, Vincent Ε. McHale Greenwood Press 1983 Page 1046 Ουστάσι. Η Ουστάσι ήταν Κροάτης τρομοκρατική οργάνωση που ιδρύθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1929 από τον Ante Pavelic, γραμματέας του Κόμματος των Δικαιωμάτων συγχωνεύθηκαν σε και εφόσον ο πολιτικός πυρήνας της Ουστάσι ...
 • 4.↑ "Κροατία: ανάμεσα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια" του William Bartlett, Routledge 2003 Page 18 Κροατικό Κόμμα της Δεξιάς, είχε συσταθεί μια τρομοκρατική οργάνωση που είναι γνωστή ως η Επαναστατική Οργάνωση Ουστάσι της Κροατίας
 • 5.↑ "Οργάνωση για την Total War" από την Αμερικανική Ακαδημία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Francis James Brown, Αμερικανική Ακαδημία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών 1942 Page 225 Ως μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για το αμερικανικό κοινό μπορεί να αναφερθεί ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ουστάσι, που καταβάλλονται από τους Ιταλούς, έστελνε χρήματα για να το ...
 • 6.↑ "Εθνοκάθαρση στην εθνικισμός στα Βαλκάνια και η καταστροφή της παράδοσης» από Cathie Carmichael, Routledge 2003, σελ. 53 Η αντι-σερβική συναίσθημα της Ustasa ήταν σχετικά πρόσφατη ιστορική τρύγου, έχοντας ξεκινήσει από την ninetheenth αιώνα Κροάτης συγγραφέας Starcevic, ιδρυτής του Κροατικού Κόμματος Δικαιωμάτων (Hrvatska Stranka Prava HSP)
 • 7.↑ "Όλα ή Τίποτα: Ο Άξονας και το Ολοκαύτωμα, 1941-1943" από τον Jonathan Steinberg Routledge 2002 σελίδες 29-30 Μέχρι τις 28 του Ιουνίου (1941) Glaise von Horstenau ανέφερε ότι «σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από τα αμέτρητα γερμανικά στρατιωτικά και πολιτικά παρατηρητές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η Ustasi έχουν περάσει μαίνεται τρελός" της Σερβίας και Εβραίοι άνδρες, γυναίκες ήταν λογοτεχνική κατακρεουργούνται. Ολόκληρα χωριά ήταν ισοπεδώθηκαν και οι άνθρωποι οδηγούνται σε αποθήκες στις οποίες η Ustasi έβαλε φωτιά.
 • 8.↑ Renegades Χίτλερ: αλλοδαπών στην Υπηρεσία του Τρίτου Ράιχ »από τον Christopher J Ailsby, Brassey το 2004 Page 156 Μία από τις εκθέσεις της Horstenau δήλωσε:. "Είδαμε κανένα σημάδι των ανταρτών, αλλά υπήρχαν πολλές αδέσποτος άλογα και τα βοοειδή, για να μην αναφέρουμε αμέτρητα χήνες Στο Crkveni Bok, μια δυστυχισμένη χώρα όπου, υπό την ηγεσία του Ουστάσι αντισυνταγματάρχη, περίπου 500 λαϊκή χώρας από 15 έως 20 ετών είχαν συναντηθεί το τέλος τους, όλα δολοφονήθηκε, οι γυναίκες βιάζονται τότε βασανίζονται, οι chidren σκοτώνονται. Είδα στον ποταμό Sava πτώμα μιας γυναίκας με τα μάτια έβγαζαν και ένα ραβδί έδειξε στις σεξουαλικές μέρη. τη γυναίκα ήταν το πολύ 20 ετών όταν έπεσε στα χέρια αυτών των τεράτων. οπουδήποτε σε μια γωνιά, οι χοίροι είναι οι ίδιοι καταβροχθίζουν με ένα άταφο ανθρώπινο ον. Όλα τα σπίτια λεηλατήθηκαν. Οι «τυχεροί» κάτοικοι απεστάλησαν σε ένα από την τρομακτική τρένα βαγόνι? πολλά από αυτά τα ακούσια «επιβάτες» έκοψε της φλέβες τους για το ταξίδι "
 • 9.↑ αίματος και Πατρίδα ": Ευγονική και φυλετικών Εθνικισμός στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, 1900-1940 edited by Marius Turda, Paul Δημοσίευση Weindling 2006 Central European University Press Rory Yeomans άρθρο: Από« Γιουγκοσλάβος βάρβαροι "και ο Κροάτης κύριοι μελετητές: εθνικιστική ιδεολογία και φυλετικών Ανθρωπολογία, κατά το Μεσοπόλεμο Γιουγκοσλαβία
 • 10.↑ "Στην πραγματικότητα, οι ρίζες της ιδεολογίας των Ουστάσι μπορούν να βρεθούν στην κροατική εθνικισμό του δέκατου ένατου αιώνα. Το ιδεολογικό σύστημα Ουστάσι ήταν απλά ένα αντίγραφο του παραδοσιακού καθαρής κροατικού εθνικισμού του Ante Starcevic. ιδεολογία του περιείχε όλα τα σημαντικά στοιχεία αυτών των . η ακραία του κροατικού εθνικισμού στον εικοστό αιώνα γραπτά Starcevic αποκαλύπτουν μια στάση παρόμοια με εκείνη των σύγχρονων εθνικιστών Κροατών: Frankovci στις αρχές του εικοστού αιώνα και Ustashas στη δεκαετία του 1930 ".
 • 11.↑ Jump up to: 11,0 11,1 Χέμπραγκ, από τον Zvonko Ivanković - ΒΟΝΤΑ, Scientia Yugoslavica 1988 Σελίδες 169-170