Προκλέτιγιε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προκλέτιε
ΧώρεςΑλβανία Αλβανία
Σερβία
Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο
Υψηλότερο ΣημείοΜάγια Γεζέρτσα
Υψόμετρο2.694 μ

Η Προκλέτιε (κυριλλικά σερβικά: Проклетије· αλβανικά: Bjeshkët e Nemuna· και τα δύο μεταφράζονται ως «καταραμένα βουνά»), επίσης γνωστή ως οι Αλβανικές Άλπεις (Alpet Shqiptare) και τα Καταραμένα Βουνά, είναι οροσειρά στη δυτική Βαλκανική χερσόνησο, που εκτείνεται από τη βόρεια Αλβανία στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και το ανατολικό Μαυροβούνιο. Η κορυφή της στην Αλβανία, η Μάγια Γεζέρτσα, στα 2.694 μ., είναι το υψηλότερο σημείο και η 2η υψηλότερη κορυφή στην Αλβανία αλλά και η υψηλότερη σε ολόκληρες τις Δειναρικές Άλπεις.

Και η υψηλότερη κορυφή στο Μαυροβούνιο, η Ζλα Κολάτα στα 2.534 μ. (η οποία βρίσκεται επίσης εν μέρει στην Αλβανία) και η υψηλότερη στο Κοσσυφοπέδιο, η Τζεράβιτσα στα 2.656 μ., βρίσκονται εδώ. Η υψηλότερη κορυφή στην Αλβανία ωστόσο, είναι το όρος Κόραμπ, μέρος της οροσειράς Κόραμπ, στα 2.764 μ. ύψος και στα ανατολικά της χώρας στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία (που επιπλέον το καθιστά το υψηλότερο σημείο της χώρας).

Οι νοτιότεροι παγετώνες στην Ευρώπη βρέθηκαν πρόσφατα στο αλβανικό τμήμα της οροσειράς.[1] Η περιφερειακή οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία, τα μεταναστευτικά εμβάσματα και τον τουρισμό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Glacier Evolution in a Changing World", book edited by Danilo Godone, (ISBN 978-953-51-3544-9), Print (ISBN 978-953-51-3543-2), Published: October 4, 2017

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Accursed Mountains στο Wikimedia Commons