Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ
Mark of the United States Air Force.svg
Έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας
Ίδρυση1947
Χώρα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΤύποςΠολεμική Αεροπορία
Δύναμη332.854 ενεργό προσωπικό
185.522 εφεδρικό προσωπικό
ΥπαγωγήΥπουργείο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ
ΑρχηγείοΤο Πεντάγωνο, Κομητεία Άρλινγκτον
Διακριτικά
ΣημαίαFlag of the United States Air Force.svg
ΚύκλοςRoundel of the USAF.svg
ΣύμβολαUS Air Force Logo Solid Colour.svg US Army Air Corps Hap Arnold Wings.svg

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Air Force - USAF) είναι ο επιφορτισμένος με τη διεξαγωγή αεροπορικού πολέμου κλάδος των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και μία από τις επτά ομοσπονδιακές ένστολες υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αρχικά δημιουργήθηκε ως Αεροπορικό Σώμα του Αμερικανικού Στρατού ενώ έγινε ανεξάρτητος κλάδος στις 18 Σεπτεμβρίου 1947[1], καθιστώντας την τον τελευταίο κλάδο των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που δημιουργήθηκε.

Η USAF είναι η μεγαλύτερη και πλέον εξελιγμένη τεχνολογικά πολεμική αεροπορία του κόσμου, με 5.778 επανδρωμένα αεροσκάφη σε υπηρεσία (4.093 η USAF, 1.289 η Αεροπορική Εθνοφρουρά και 396 η Αεροπορική Εφεδρεία[2], περίπου 156 Μη Επανδρωμένα Στρατιωτικά Αεροπορικά Οχήματα, 2.130 Αερομεταφερόμενους πυραύλους Κρουζ[3] και 450 Διηπειρωτικούς Βαλλιστικούς Πυραύλους. Η USAF διατηρεί 328.439 άτομα προσωπικό σε ενεργό υπηρεσία, 74.000 έφεδρους και 106.000 άτομα στην Αεροπορική Εθνοφρουρά. Επιπρόσθετα, η Πολεμική Αεροπορία απασχολεί 168.900 πολιτικούς υπαλλήλους περιλαμβανομένων και έμμεσα προσληφθέντων ξένων υπηκόων[4].

Στη δικαιοδοσία της USAF δεν υπάγονται όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Αμερικανικός Στρατός διαθέτει δικά του ελικόπτερα, κυρίως για την υποστήριξη των επίγειων δυνάμεων, αλλά και μικρό αριθμό αεροσκαφών σταθερών πτερύγων, κυρίως Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό είναι υπεύθυνο για μία πλειάδα στρατιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων τα οποία εξοπλίζουν τα αεροπλανοφόρα, ελικοπτεροφόρα και τα λοιπά πλοία επιφανείας του στόλου, αλλά και αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας και μεταφορικά αεροσκάφη τα οποία σταθμεύουν σε Ναυτικές αεροπορικές βάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Σώμα των Πεζοναυτών διατηρεί τη δικό του στόλο μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων για την υποστήριξη των δυνάμεών του. Η Αμερικανική Ακτοφυλακή χρησιμοποιεί επίσης μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και αεροσκάφη και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης (SARA), τα οποία όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε πολεμικές αποστολές όσο και σε ρόλους αστυνόμευσης.

Πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο Υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος επιλαμβάνεται των διοικητικών ζητημάτων. Το Υπουργείο Πολεμικής Αεροπορίας είναι τμήμα του Υπουργείου Άμυνας, του οποίου προΐσταται ο εκάστοτε Υπουργός Άμυνας. Ο αξιωματικός με τον μεγαλύτερο βαθμό στο Υπουργείο Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Σύμφωνα με το Νόμο Εθνικής Ασφάλειας του 1947 (National Security Act of 1947, 61 Stat. 502) με την οποία δημιουργήθηκε η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία:

Γενικά η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία θα περιλαμβάνει αεροπορικές δυνάμεις τόσο μάχιμες όσο και υπηρεσιακές που δεν εντάσσονται αλλού. Θα οργανωθεί, εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί κυρίως για άμεσες και διαρκείς επιθετικές και αμυντικές αεροπορικές επιχειρήσεις. Η Πολεμική Αεροπορία θα φέρει την ευθύνη για την προετοιμασία των απαραίτητων αεροπορικών δυνάμεων για την αποτελεσματική διεξαγωγή του πολέμου εκτός αν εντέλλεται διαφορετικά και, σύμφωνα με τα ισχύοντα κοινά σχέδια κινητοποίησης, για την επέκταση, σε καιρό ειρήνης, των στοιχείων που αποτελούν την Πολεμική Αεροπορία ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πολέμου.[5]

2. Το άρθρο 8062 του 10ου Κεφαλαίου του Αμερικανικού Κώδικα (10 USC 8062)[6] ορίζει τον σκοπό της Πολεμικής Αεροπορίας ως:

 • να διατηρεί την ειρήνη και την ασφάλεια, να παρέχει για την άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών, των Υπεράκτιων Περιοχών, των Κοινοπολιτειών και των κτήσεων και κάθε περιοχής που τελεί υπό την κατοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.
 • να υποστηρίζει την εθνική πολιτική.
 • να θέτει σε εφαρμογή τους εθνικούς στόχους.
 • να υπερνικά κάθε έθνος που φέρει ευθύνη για εχθρικές πράξεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

3. Η δηλούμενη αποστολή της USAF σήμερα είναι να «πετάει, μάχεται και να νικά στον αέρα, στο διάστημα και το κυβερνοδιάστημα»[7][8].

Έρευνα και διάσωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης ορίζει την Αμερικανική Ακτοφυλακή ως την υπεύθυνη ομοσπονδιακή υπηρεσία για τις επιχειρήσεις θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης και την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία για την αεροναυτική έρευνα και διάσωση στις ηπειρωτικές ΗΠΑ με εξαίρεση την Αλάσκα[9]. Οι δύο υπηρεσίες διατηρούν κέντρα συντονισμού ερευνών για τον συντονισμό των προσπαθειών[10].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έγινε ξεχωριστή στρατιωτική υπηρεσία στις 18 Σεπτεμβρίου 1947, με την εφαρμογή του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας του 1947[11]. Ο νόμος αυτός δημιούργησε το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο αποτελούνταν από τρεις κλάδους, τον Στρατό, το Ναυτικό και τη νεοσύστατη Αεροπορία[12]. Πριν από το 1947 η ευθύνη για τη στρατιωτική αεροπορία ήταν μοιρασμένη μεταξύ του Στρατού, για επιχειρήσεις από την ξηρά, και του Ναυτικού, για θαλάσσιες επιχειρήσεις από τα αεροπλανοφόρα και για τα αμφίβια αεροσκάφη. Ο Στρατός δημιούργησε πρώτο αντίστοιχο της Πολεμικής Αεροπορίας το 1907, το οποίο με μία αλληλουχία αλλαγών στην οργάνωση, τους τίτλους και τις αποστολές κατέληξε στον διαχωρισμό, 40 χρόνια αργότερα.

Τα στρογγυλα διακριτικά όπως έχουν εμφανιστεί στα Αμερικανικά αεροσκάφη
1. 5/17-2/18 2. 2/18-8/19 3. 8/19-5/42
4. 5/42-6/43 5. 6/43-9/43 6. 9/43-1/47
7. 1/47-

Οι πρόδρομοι οργανισμοί της σημερινής Πολεμικής Αεροπορίας είναι:

Πρόσφατη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007 η USAF υιοθέτησε ένα πρόγραμμα μείωσης δυνάμεων (Reduction-in-Force - RIF). Λόγω περιορισμών στη χρηματοδότηση η USAF σχεδίαζε να μειώσει τον αριθμό του εν ενεργεία προσωπικού από τις 360.000 στις 316.000[13]. Το μέγεθος της εν ενεργεία δύναμης το 2007 ήταν περίπου το 64% αυτού που διέθετε η USAF στο τέλος του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου το 1991[14]. Παρόλ' αυτά η μείωση τερματίστηκε το 2008 στις 330.000 άτομα περίπου, ώστε να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες[13].

Στις 5 Ιουνίου 2008 ο Υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έκανε δεκτές τις παραιτήσεις τόσο του Υπουργού Αεροπορίας Μάικλ Γουάιν (Michael W. Wynne), όσο και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Πτέραρχου Μάικλ Μόσελεϊ (T. Michael Moseley). Οι παραιτήσεις ήταν το αποκορύφωμα της διαφωνίας μεταξύ της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας και του Γκέιτς για τα πυρηνικά όπλα[15]. Σε μία προσπάθεια να δώσει περισσότερη έμφαση στο πυρηνικό οπλοστάσιό της η USAF ίδρυσε την Διοίκηση Παγκόσμιας Κρούσης (Global Strike Command), με πυρηνικό προσανατολισμό, στις 24 Οκτωβρίου 2008[16].

Πόλεμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το SR-71 Blackbird ήταν κατασκοπευτικό αεροσκάφος του Ψυχρού πολέμου

Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έχει λάβει μέρος σε πολέμους, συγκρούσεις και επιχειρήσεις τόσο από, όσο και πριν, την δημιουργία της. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι:

Ανθρωπιστικές επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η USAF έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Μερικές από τις κυριότερες περιλαμβάνουν τις[18]:

Διοικητική οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Seal of the United States Department of the Air Force.svg Αρχηγείο Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, με έδρα το Πεντάγωνο, στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια

Αεροσκάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σημερινός στόλος αεροσκαφών της USAF περιλαμβάνει τους εξής τύπους[19]:

Δίωξης - βομβαρδισμού και Εγγύς Υποστήριξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βομβαρδιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταγωγικά και Ειδικών Επιχειρήσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

AWACS, Ηλεκτρονικού Πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαχητικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελικόπτερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εναέριου Ανεφοδιασμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναγνωριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκπαιδευτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακριτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιωματικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαθμός πληρωμής Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ειδικός βαθμός O-10 O-9 O-8 O-7 O-6 O-5 O-4 O-3 O-2 O-1
Βαθμοί και διακριτικά του ΝΑΤΟ OF-10 OF-9 OF-8 OF-7 OF-6 OF-5 OF-4 OF-3 OF-2 OF-1
Εμβλήματα US-O11 insignia.svg US-O10 insignia.svg US-O9 insignia.svg US-O8 insignia.svg US-O7 insignia.svg US-O6 insignia.svg US-O5 insignia.svg US-O4 insignia.svg US-O3 insignia.svg US-O2 insignia.svg US-O1 insignia.svg
Στολή
υπηρεσίας
(Κλάση A)
US Air Force O11 shoulderboard.svg US Air Force O10 shoulderboard.svg US Air Force O9 shoulderboard.svg US Air Force O8 shoulderboard.svg US Air Force O7 shoulderboard.svg US Air Force O6 shoulderboard.svg US Air Force O5 shoulderboard.svg US Air Force O4 shoulderboard.svg US Air Force O3 shoulderboard.svg US Air Force O2 shoulderboard.svg US Air Force O1 shoulderboard.svg
Στολή
υπηρεσίας
(κλάση B)
US Air-force O10 class b.svg US Air-force O9 class b.svg US Air-force O8 class b.svg US Air-force O7 class b.svg US Air-force O6 class b.svg US Air-force O5 class b.svg US Air-force O4 class b.svg US Air-force O3 class b.svg US Air-force O2 class b.svg US Air-force O1 class b.svg
Στολή
αντικαταστάτη
US Air-force O11 mess.svg US Air-force O10 mess.svg US Air-force O9 mess.svg US Air-force O8 mess.svg US Air-force O7 mess.svg US Air-force O6 mess.svg US Air-force O5 mess.svg US Air-force O4 mess.svg US Air-force O3 mess.svg US Air-force O2 mess.svg US Air-force O1 mess.svg
Tίτλος Στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας (Αρχιπτέραρχος) Στρατηγός (Πτέραρχος) Αντιστράτηγος (Αντιπτέραρχος) Yποστράτηγος (Υποπτέραρχος) Ταξίαρχος Συνταγματάρχης (Σμήναρχος) Αντισυνταγματάρχης (Αντισμήναρχος) Ταγματάρχης (Επισμηναγός) Λοχαγός (Σμηναγός) Υπολοχαγός (Υποσμηναγός) Ανθυπολοχαγός (Ανθυποσμηναγός)
Αγγλική συντομογραφία GAF Gen Lt Gen Maj Gen Brig Gen Col Lt Col Maj Capt 1st Lt 2d Lt
 • Δεν χρησιμοποιούνται τελείες στη συντομογραφία του πραγματικού βαθμού, μόνο σε δελτία τύπου για συμμόρφωση με τα πρότυπα AP.[21]

Υπαξιωματικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

US Air Force Logo Solid Colour.svg Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία [22]
[π  σ  ε]

USAF SEAC.svg E9d USAF CMSAF.svg E9c USAF CCMS.svg E9b USAF 1STSGT3.svg E9a USAF CMSGT.svg E8b USAF 1STSGT2.svg E8a USAF SMSGT.svg E7b USAF 1STSGT1.svg E7a USAF MSGT.svg E6 USAF TSGT.svg E5 USAF SSGT.svg
Ανώτερος στρατευμένος σύμβουλος του Προέδρου Αρχιπλοίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Διοικητής λοχίας Πρώτος λοχίας Επισμηνίας Πρώτος λοχίας Ανώτερος λοχίας Πρώτος λοχίας Πλοίαρχος λοχίας Τεχνικός λοχίας Λοχίας του επιτελείου


Kατώτεροι βαθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

US Air Force Logo Solid Colour.svg Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία [22]
[π  σ  ε]

E4 USAF SAM.svg E3 USAF AM1.svg E2 USAF AM.svg Δεν υπάρχει
Ανώτερος αεροπόρος Υποσμηνίας Αεροπόρος Βασικός αεροπόρος


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 80 P.L. 235, 61 Stat. 495 (1947); Air Force Link, (2006) "Factsheets: The U.S. Air Force". Retrieved April 7, 2006.
 2. "2008 Air Force Almanac" Αρχειοθετήθηκε 2008-12-05 στο Wayback Machine., AIR FORCE Magazine, May 2008, p.61.
 3. "Gallery of USAF Weapons, 2008 Air Force Almanac", AIR FORCE Magazine, May 2008, p. 155. USAF plans to retire all 460 AGM-129 in 2008, and all but 528 ALCM by 2012.
 4. "2008 Air Force Almanac", AIR FORCE Magazine, May 2008, p.48. The foreign hire figure is 6,617 persons.
 5. In general the United States Air Force shall include aviation forces both combat and service not otherwise assigned. It shall be organized, trained, and equipped primarily for prompt and sustained offensive and defensive air operations. The Air Force shall be responsible for the preparation of the air forces necessary for the effective prosecution of war except as otherwise assigned and, in accordance with integrated joint mobilization plans, for the expansion of the peacetime components of the Air Force to meet the needs of war.
 6. US CODE: Title 10,8062. Policy; composition; aircraft authorization
 7. "fly, fight, and win in air, space, and cyberspace"
 8. Air Force Link, (2008). [1]. Retrieved September 21, 2008.
 9. National Search and Rescue Plan (USA) 2007
 10. USCG Office of Search & Rescue (CG-534)
 11. U.S. Intelligence Community (October 2004). National Security Act of 1947 Αρχειοθετήθηκε 2008-05-12 στο Wayback Machine.. Retrieved April 14, 2006.
 12. U.S. Department of State(2006). National Security Act of 1947. Retrieved April 14, 2006.
 13. 13,0 13,1 Needed: 200 New Aircraft a Year, Air Force Magazine, October 2008.
 14. «2008 USAF Almanac: People» (PDF). AIR FORCE Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (pdf) στις 7 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2008.  1991: 510,000; 2007: 328,600
 15. "Washington watch", AIR FORCE Magazine, July 2008, Vol. 91 No. 7, pp. 8.
 16. Chavanne, Bettina H. "USAF Creates Global Strike Command". Aviation Week, 24 October 2008.
 17. 17,0 17,1 Air Force Pamphlet 36-2241 (July 1, 2007). [2][νεκρός σύνδεσμος].
 18. The primary source for the humanitarian operations of the USAF is the United States Air Force Supervisory Examination Study Guide (2005)
 19. «US Air Force aviation OrBat - including numbers of aircraft in active service». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2008. 
 20. Photos: Airtech CN-235 Aircraft Pictures | Airliners.net
 21. «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2017. 
 22. 22,0 22,1 «Air Force Instruction 36-2903» (PDF). Department of the Air Force. 25 Ιουνίου 2021. σελ. 108. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 14 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]