Αμπντούλ Χαμίτ Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αμπντούλ Χαμίτ Β')
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αμπντούλ Χαμίτ Β΄
Χαλίφης του Ισλάμ
Αμπντούλ Χαμίτ Β΄
Περίοδος Εξουσίας 1876-1909
Προκάτοχος Μουράτ Ε΄
Διάδοχος Μωάμεθ Ε΄
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Αμπντούλ Μετζίτ Α΄
Βαλιντέ Σουλτάνα Τριμουτζγκάν Σουλτάν
Γέννηση 22 Σεπτεμβρίου 1842
Θάνατος 10 Φεβρουαρίου 1918
Τουρά Tughra of Abdülhamid II.svg

Ο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ ή Αβδούλ Χαμίτ Β΄ (τούρκικα: II Abdülhamid, 22 Σεπτεμβρίου 1842 - 10 Φεβρουαρίου 1918), ήταν ο 35ος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έφερε επίσης τον τίτλο του χαλίφη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και της Τιριμουτζγκάν Σουλτάν, γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη στις 22 Σεπτεμβρίου του 1842. Η μητέρα του πέθανε είκοσι τρία χρόνια πριν από την προσχώρηση του στον θρόνο. Ο ίδιος έδωσε τον τίτλο της Βαλιντέ Σουλτάν στην πνευματική του μητέρα, Ραχιμέ Πιριστού Σουλτάν.

Διαδέχθηκε στο θρόνο τον αδελφό του Μουράτ Ε΄ στις 31 Αυγούστου του 1876. Ο Αμπντούλ Χαμίτ ήταν ένας σουλτάνος με φιλελεύθερες απόψεις καθώς έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις. Στις 29 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ο σουλτάνος κατέστειλε την εξέγερση στην Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, ωστόσο μετά τον συριακό πόλεμο αυτή η βαρβαρότητα προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη και έτσι αποφάσισαν να αλλάξει το σύνταγμα αλλά μετά την διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης οι Ευρωπαίοι ήθελαν να δημιουργηθεί ένα νέο σύνταγμα αλλά προτιμήθηκε το παλιό σύνταγμα. Ο πρώτος φόβος για τον σουλτάνο ήταν η κήρυξη πολέμου με την Ρωσική Αυτοκρατορία. Σε αυτόν το πόλεμο η Βρετανική Αυτοκρατορία δεν συμμετείχε. Στο τέλος η Ρωσική Αυτοκρατορία νίκησε και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψε την Συνθήκη του Αγίου Στέφανου (1878) η οποία είχε σκληρούς όρους: η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδωσε την Σερβία, την Ρουμανία, την Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τέλος έδινε αυτονομία της Βουλγαρίας. Ο Αμπντούλ Χαμίτ ήταν σύμμαχος της Γερμανίας και της Αγγλίας. Τα επόμενα χρόνια οι Αρμένιοι ζήτησαν περισσότερα δικαιώματα έτσι οι Τούρκοι έσφαξαν περίπου 20.000 Αρμένιους ωστόσο μετά την σφαγή οι Ευρωπαίοι υπερασπίστηκαν τους Αρμένιους. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του ξέσπασε η επανάσταση των Νεότουρκων.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγοι

Γιοι

Κόρες

Εξορία και Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκθρονίσθηκε στις 26 Απριλίου του 1909 και πέθανε στο ανάκτορο Μπεηλέρμπεη, στις Χηλές του Βοσπόρου, στις 10 Φεβρουαρίου του 1918. Είχε επονομαστεί "Μέγας Χαν" αλλά και "ερυθρός Σουλτάνος", ή "αιμοσταγής Σουλτάνος.Τον διαδέχθηκε ο αδερφός του,Μωάμεθ Ε΄.


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα