Ναϊμέ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναϊμέ Σουλτάν
نعیمه سلطانه
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση5 Αυγούστου 1876
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1944 (68 ετών)
Τίρανα, Αλβανία
ΣύζυγοςΜεχμέτ Κεμαλεντίν Πασάς
Ισκόντραλι Τζελαλεντίν Πασάς
ΕπίγονοιΣουλτανζάντε Μεχμέτ Τζαχίντ Μπέη
Αντιλέ Χανίμσουλταν
Πλήρες όνομα
   Ναϊμέ μπιντ Αμπντούλ Χαμίτ Χαν
Τούρκικα: Naime bint Abdul Hamid Han
Οθωμανικά: نعیمه بن عبدالحمید هان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΑμπντούλ Χαμίτ Β΄
ΜητέραΜπιντάρ Καντινεφέντι
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ναϊμέ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:نعیمه سلطانه) (Τούρκικα: Naime Sultan, γνωστή και ως Φάτιμα Ναϊμέ Σουλτάνα, 5 Αυγούστου 1876 - 1944) ήταν κόρη του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Η Ναϊμέ γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1876 στην Κωνσταντινούπολη, και ήταν κόρη του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ και της τέταρτης συζύγου του Μπιντάρ Καντινεφέντι. Ο πρώτος μνηστήρας ήταν ο χεδίβης της Αιγύπτου Αμπάς Χιλμί Πασάς αλλά απορρίφθηκε για πολιτικούς λόγους. Στις 17 Μαρτίου 1898 η Ναϊμέ παντρεύτηκε τον γιο του Γαζή Οσμάν Πασά, τον Μεχμέτ Κεμαλεντίν Πασά. Αρχικά έμειναν στο παλάτι στο Ορτακόϊ. Το 1904 η Ναϊμέ και ο Μεχμέτ Κεμαλεντίν χώρισαν.

Το 1907 η Ναϊμέ παντρεύτηκε τον Ισκόντραλι Τζελαλεντίν Πασά μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Σουλτανζάντε Μεχμέτ Τζαχίντ Μπέη και την Αντιλέ Χανίμσουλταν. Με την εξορία της Οθωμανικής δυναστείας, στο εξωτερικό το 1924, η Ναϊμέ μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, εγκαταστάθηκε στην Αλβανία. Η Ναϊμέ πέθανε το 1944 σε ηλικία 68 ετών στα Τίρανα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Naime Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).