Ύμνος Ολυμπιακού (Θρύλε των γηπέδων)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Σύγχρονος Ύμνος του Ολυμπιακού (γνωστός επίσης και ως Θρύλε των Γηπέδων) είναι ο σύγχρονος επίσημος ύμνος του ελληνικού αθλητικού συλλόγου Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς.

Ο σύλλογος, στην ιστορία του είχε δύο ύμνους, ο πρώτος γράφτηκε το 1931[1], γνωστός και ως Φευγάτ' από μπρος και ο δεύτερος, ο οποίος υφίσταται έως και σήμερα, το 1980.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος ύμνος σταμάτησε να είναι ο επίσημος ύμνος του συλλόγου το 1980, όπου τότε ξεκίνησε ο δεύτερος ύμνος του συλλόγου, ο οποίος ισχύει έως και σήμερα. Γράφτηκε από τους Σπύρο Βαλσαμάκη και Κωνσταντίνο Κιλιμάντζο και τον ερμήνευσε ο Χρήστος Βολιώτης[2].

Ο σύγχρονος ύμνος αναφέρεται στον Ολυμπιακό με το προσωνύμιο Θρύλος, ένα χαρακτηρισμό που δόθηκε στον Ολυμπιακό τη δεκαετία του '50, οταν ο σύλλογος είχε κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα Ελλάδος (1954-1959).

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη δύναμη του κόσμου του Ολυμπιακού που βρίσκεται συνεχώς κοντά στην ομάδα, αλλά και στο νικηφόρο φιλικό της ομάδας με αντίπαλο τη θρυλική Σάντος του Πελέ το καλοκαίρι του 1961 (2-1 το σκορ)[3].

Στίχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θρύλε των γηπέδων Ολυμπιακέ

δαφνοστεφανωμένε μεγάλε και τρανέ

έχεις δύναμή σου Ολυμπιακέ,

τον πύρινό σου κόσμο που δε λυγά ποτέ.


Ολυμπί Ολυμπί Ολυμπιακέ

ομάδα ομαδάρα μου,

μεγάλη μου αγάπη,

Ολυμπιακάρα μου.


Δόξα στα παιδιά σου Ολυμπιακέ

χιλιοτραγουδισμένε, στον κόσμο ξακουστέ.

Τρέμουν στ’ άκουσμά σου Ολυμπιακέ

κι ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ.


Ολυμπί Ολυμπί Ολυμπιακέ

ομάδα ομαδάρα μου,

μεγάλη μου αγάπη,

Ολυμπιακάρα μου.Μουσικα χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εισαγωγή του σύγχρονου ύμνου του Ολυμπιακού μοιάζει με την αντίστοιχη εισαγωγή του επισημου ύμνου του αγγλικού συλλόγου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]