Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (κολύμβηση)

λήμμα ημιπροστατευμένο
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου, δείτε: Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ολυμπιακός.
Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.
ΌνομαΟλυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς
Ίδρυση1925
ΈδραΠειραιάς
ΣτάδιοΠαπαστράτειο Κολυμβητήριο Πειραιά
Πρόεδρος Μιχάλης Κουντούρης
Προπονητής Νίκος Γέμελος
Ιστοσελίδαhttp://www.olympiacossfp.gr
Ενεργά τμήματα του Ολυμπιακού
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Ανδρών Μπάσκετ Γυναικών
Βόλεϊ Ανδρών Βόλεϊ Γυναικών Πόλο Ανδρών
Πόλο Γυναικών Κολύμβηση Στίβος
Πινγκ πονγκ Ιστιοπλοΐα Κανόε καγιάκ
Κωπηλασία Πυγμαχία Κικ μπόξινγκ
Ταεκβοντό Ξιφασκία Μπιτς βόλεϊ
Χάντμπολ Ολυμπιακός Β' (ποδόσφαιρο) Ολυμπιακός Β' (Αναπτυξιακή Ομάδα)

Το τμήμα κολύμβησης του Ολυμπιακού είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα τον Πειραιά και αποτελεί μέρος του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς. Ξεκίνησε την πορεία του σχεδόν με την ίδρυση του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. το 1925, όντας από τα πρώτα τμήματα του συλλόγου που συστάθηκαν.

Είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης και ο απόλυτος κυρίαρχος του αθλήματος σε συλλογικό επίπεδο, έχοντας κατακτήσει 64 Πρωταθλήματα Ελλάδας (Γενικής Βαθμολογίας), όλα ως πολυνίκης, όταν όλοι οι άλλοι ελληνικοί σύλλογοι μαζί έχουν κατακτήσει αθροιστικά 34 Πρωταθλήματα. Όσον αφορά τις επιμέρους βαθμολογίες Ανδρών - Γυναικών ανά Πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει την πρώτη θέση 58 φορές στους Άνδρες και 54 στις Γυναίκες, ενώ έχει πετύχει το εγχώριο "τρεμπλ", δηλαδή την κατάκτηση τόσο του Πρωταθλήματος Γενικής Βαθμολογίας, όσο και των επιμέρους Πρωταθλημάτων Ανδρών - Γυναικών, 43 φορές. Από το 1969 και έπειτα έχασε τον τίτλο στη γενική βαθμολογία μόνο το 1987 και το 1995, όταν και του αφαιρέθηκε ο τίτλος που κατέκτησε μετά από έφεση της Γλυφάδας στην οποία κατοχυρώθηκε, ωστόσο, εκείνες τις χρονιές κατάφερε να κατακτήσει τα επιμέρους πρωταθλήματα ανδρών, συνεχίζοντας το σερί συνεχόμενων κατακτήσεων έστω και ενός τίτλου που έχει να επιδείξει το τμήμα από το 1969 κι έπειτα. Κατέχει το μοναδικό ρεκόρ της κατάκτησης 27 συνεχόμενων Πρωταθλημάτων (1996–2022), ρεκόρ που είναι το μεγαλύτερο σε οποιοδήποτε άθλημα στην Ελλάδα, όσον αφορά τη κατάκτηση συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Τέλος, το τμήμα κολύμβησης του Ολυμπιακού αποτελεί το πιο επιτυχημένο τμήμα αθλητικού συλλόγου στον κόσμο, καθώς μετράει 54 συνεχόμενα χρόνια τα οποία συνοδεύονται με την κατάκτηση τουλάχιστον ενός ομαδικού τίτλου, κάτι που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Ολυμπιακός έχει αναδείξει κολυμβητές όπως τον Ολυμπιονίκη και 2 συνεχόμενες φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή[1] Σπύρο Γιαννιώτη, που θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας κολυμβητής όλων των εποχών.[2][3] Προπονητής της ομάδας απ' το 1997 και επικεφαλής του τμήματος είναι ο Νίκος Γέμελος, που έχει οδηγήσει το σύλλογο σε 27 συνεχόμενα Πρωταθλήματα Ελλάδας.

Ιστορία

Ο Τάκης Προβατόπουλος, από τους κορυφαίους Έλληνες κολυμβητές προπολεμικά

Από τέλη της δεκαετίας του ’20 ο Ολυμπιακός πήρε τα πρωτεία, με την κυριαρχία του Τάκη Προβατόπουλου σε όλα τα στυλ του ελεύθερου και της Παπαδάκη στο ύπτιο κατέκτησε οκτώ προπολεμικά πανελλήνια πρωταθλήματα.

Ο Ολυμπιακός, επηρεασμένος από τα δεινά του πολέμου μέχρι και το 1960, θα περάσει 15 χρόνια μακριά από την κορυφή. Παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν οι μεμονωμένες επιτυχίες με τους Αντωνακάκη, Καβατζά και Παπαναστασίου.

Το 1960 όμως η ομάδα επανέρχεται στην κορυφή. Σπουδαίοι αθλητές όπως οι Καρύδης, αφοί Κοσκινά, Παπαδάκης, Κουτουμάνης, Μπαξεβανέλη, Ηλιοπούλου, Κωνσταντινίδου είναι τα κυριότερα από τα δεκάδες ονόματα που οδήγησαν το σύλλογο σε συνεχόμενες κατακτήσεις πρωταθλημάτων. Το 1967, η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού κατέρριψε στην Αθήνα τα πανελλήνια ρεκόρ στα 4x100 μ. ελευθέρως και στα 4x100 μ. μικτής με χρόνο 4.48.2 και 5.16.0 αντίστοιχα[4]. Το 1968, και πάλι η γυναικεία ομάδα, κατέρριψε στην Αθήνα το πανελλήνιο ρεκόρ στα 4x100 μ. ελευθέρως, με χρόνο 4.46.4[5]. Το 1969, οι άνδρες κατέρριψαν στην Αθήνα τρία πανελλήνια ρεκόρ, στα 4x100 μ. ελευθέρως με χρόνο 3.55.1, στα 4x200 μ. ελευθέρως με χρόνο 9.03.1 και στα 4x100 μ. μικτής με χρόνο 4.28.7[6].

Την δεκαετία του 1980 πλέον η ομάδα ανανεώνεται αλλά η κυριαρχία της συνεχίζεται. Ξεχωρίζει η μορφή της Έλλης Ρουσσάκη, αλλά και με συμπαραστάτες τους Κρις Στίβενσον, Σοφία Δάρα, Σπύρο Μπίρμπα, Χαράλαμπο Παπανικολάου, Δημήτρη Αλφατζή, οι τίτλοι ο ένας μετά τον άλλο καταλήγουν στον Πειραιά.

Από το ’90 και μέχρι τις μέρες μας νέα ονόματα στελεχώνουν το σύλλογο: Μαγγανάς, Καρυστινού, Ζήσιμος, Μπιτσάκης, Δεμέτης, Γιαννιώτης, αδελφές Καβαρνού, Εξάρχου, Σαρακατσάνη, Δημοσχάκη, Λυμπερτά κ.ά.

Ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστεί και στα χειμερινά πανελλήνια πρωταθλήματα κατηγορίας OPEN που διεξάγονται κάθε χρόνο, καταλαμβάνοντας την άτυπη πρώτη θέση στο σύνολο, με τους αθλητές του να σημειώνουν παράλληλα πολλά πανελλήνια ρεκόρ και σπουδαίες ατομικές επιδόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χειμερινό πρωτάθλημα κολύμβησης του 2009, που διεξήχθη στη Νέα Ιωνία του Βόλου ο σύλλογος του Πειραιά θριάμβευσε, μιας και κατέκτησε συνολικά 41 μετάλλια (18 χρυσά, 14 ασημένια και 9 χάλκινα).

Ακόμα, στο χειμερινό πρωτάθλημα κολύμβησης του 2013 που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λάρισας η ομάδα κατέκτησε 20 χρυσά μετάλλια σε 39 συνολικά τελικούς όλων των αγωνισμάτων.

Επίσης το κολυμβητικό τμήμα έχει να επιδείξει και κατακτήσεις στο Διασυλλογικό Κύπελλο Ελλάδας το οποίο είναι επίσημη διοργάνωση της κολυμβητικής ομοσπονδίας και πλέον ονομάζεται Grand Prix και αφορά 25άρα πισίνα[7] . Παλαιότερα διεξαγόταν σε 2 φάσεις (προκριματικοί και τελικοί) και πλέον έχει αλλάξει μορφή.

Το 2010 ο σύλλογος κατακτά για 15η συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα που έγινε στην Κέρκυρα. Παράλληλα, ήρθε και ο πρώτος τίτλος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοιχτής θαλάσσης που διεξήχθη στην Χαλκίδα.

Την επόμενη 6ετία ο σύλλογος κατακτά με χαρακτηριστική άνεση το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης OPEN, φτάνοντας τα 21 σερί. Κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης εξαετίας θα κατακτήσει και το μοναδικό διεξαχθέν στο σπορ, σούπερ καπ Ελλάδος 2015, ενώ κατά τη διετία 2015-2016 που η ΚΟΕ επανήλθε στην κατάρτιση πίνακα βαθμολογίας συλλόγων του πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών ανοιχτής θαλάσσης που διεξήγαγε, ο Ολυμπιακός τερμάτισε πρώτος και τις δύο χρονιές.

Το 2017 ο σύλλογος διευρύνοντας το σπουδαίο του ρεκόρ, πιάνει το ρεκόρ (3ο σε όλα τα πρωταθλήματα των εν Ελλάδι καλλιεργούμενων αθλημάτων, σχετικό με σερί κατακτήσεις) που έχει επιτευχθεί σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα άλλου αθλήματος από άλλον σύλλογο. Για την ακρίβεια καταφέρνει να κατακτήσει για 22η στη σειρά χρονιά το Εθνικό Πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του ΝΟ Ιωαννίνων στην κωπηλασία (1994-2015). Ο 22ος συνεχόμενος τίτλος είναι συγχρόνως και 47ος μέσα σε 49 έτη (1969-2017).

Το ίδιο έτος ο σύλλογος κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία του το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατηγορίας masters σε κλειστό νερό (κολυμβητήριο ΟΑΚΑ), πρωτεύοντας εκτός από τη γενική βαθμολογία που του έδωσε τον τίτλο, και ειδικότερα στη βαθμολογία των ανδρών των συμμετεχόντων συλλόγων.

Επιτυχίες εκτός Ελλάδας

Ο Ολυμπιακός είναι ο πρώτος ελληνικός σύλλογος κολύμβησης που έδωσε αγώνες στο εξωτερικό. Αυτό έγινε το 1969 όταν έφορος του τμήματος ήταν ο Λ. Θεοδωρακάκης και ο Ολυμπιακός πήρε μέρος σε διεθνείς αγώνες πού διεξήχθησαν στη Βόννη. Στην εν λόγω διοργάνωση καταρρίφθηκαν 13 πανελλήνια ρεκόρ.

Η έξοδος του πρωταθλητή Ελλάδος στην Ευρώπη όμως δεν σταμάτησε, συνεχίστηκε και την επομένη και μεθεπομένη περίοδο με ανάλογα αποτελέσματα. Το 1970 οι νεαροί κολυμβητές του Ολυμπιακού κολύμπησαν στο διεθνές μίτινγκ του Ντάρμσταντ,[8] την παλιότερη διασυλλογική διοργάνωση του είδους της στον κόσμο, καθώς έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα 57 φορές. Ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι σύλλογοι που αποτελούν μέλη της FINA. Εκεί το τμήμα υποδομής του Ολυμπιακού προκάλεσε το θαυμασμό όλων των Ευρωπαίων, καθώς αναδείχτηκε σε πρώτη κολυμβητική δύναμη της Ευρώπης επί 86 συλλόγων που έλαβαν μέρος, σε ένα σύνολο 1.000 κολυμβητών, πετυχαίνοντας 18 νίκες, στο μεγαλύτερο κατ' έτος εν Ευρώπη κολυμβητικό Όπεν. Πέτυχε έτσι την μεγαλύτερη μέχρι τότε διάκριση όλων των εποχών στον υγρό στίβο, σύμφωνα με τα λόγια του πολίστα του ΠΑΟ Λουκά Σταματίου. Έκανε την αρχή, άνοιξε το δρόμο προς την Ευρώπη. Τον μεγάλο άθλο, που έτυχε ευμενέστατων σχολίων και πολλών επαίνων στον ευρωπαϊκό χώρο, χαιρέτισε με πανηγυρικό τρόπο ολόκληρος ο φίλαθλος κόσμος της χώρας.[9]

Όμως η θριαμβευτική πορεία σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις συνεχίστηκε και τον επόμενο χρόνο (1971) τερματίζοντας στη δεύτερη θέση, επί 108 συλλόγων από 11 έθνη,[10] και τον μεθεπόμενο χρόνο (1972) καθώς κατέκτησε ξανά το βαρύτιμο ολοφώτεινο έπαθλο, με 305 βαθμούς και εξέπληξε τους ευρωπαϊκούς κύκλους.[11]

Το 1973, στο διεθνές πρωτάθλημα επίσης του Ντάρμσταντ, οι κολυμβητές ανέδειξαν τον Ολυμπιακό πάλι Τροπαιούχο του Κυπέλλου, ανάμεσα σε 55 συλλόγους σε ένα σύνολο 530 κολυμβητών, αφήνοντας πίσω τους την ελβετική Ζενέβ Νατασιόν και τον ομώνυμο σύλλογο του Ντάρμσταντ. Φτάνοντας μάλιστα σε ρεκόρ συγκομιδής βαθμών και νικών στη διοργάνωση, με 311 βαθμούς και 19 νίκες, ξεπερνώντας τα ρεκόρ που κατείχαν τα ηνωμένα σωματεία Γούλγουϊς Αγγλίας, με 309 βαθμούς και 18 νίκες.[12] Για τον διεθνή θρίαμβο των Ελλήνων κολυμβητών μίλησε με τιμητικά λόγια στο ΦΩΣ ο τότε αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων, Ι.Καπράλος αλλά και ο μετέπειτα πρόεδρος και τότε έφορος του τμήματος Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του, καθώς το όνομα του Ολυμπιακού ακούστηκε για μία ακόμη φορά στην Ευρώπη.[13] Τέλος, με διθυραμβικά σχόλια, θριαμβολογίες, δάφνες, δόξες και τιμές χαιρέτισε τις διακρίσεις αυτές ο τύπος της εποχής, κάνοντας λόγο για ηρωισμό, άθλο, σθένος, λεβεντιά και φλογισμένη ψυχή. Προπονητής του τμήματος ήταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος ρέκορντμαν της κολύμβησης Γκάρυ Ίλμαν.

Το 1987 διεξάγεται το πρώτο κύπελλο Πρωταθλητριών Ανδρών και ο σύλλογος, όπως και την επόμενη χρονιά, κατέλαβε την 9η θέση.

Τρέχουσα σύνθεση

Η ομάδα όπως ήταν στις 19 Μάρτιος 2024

Άνδρες:

Κωνσταντίνος Κωσταντινέσκου, Απόστολος Χρήστου, Παναγιώτης Χιώτης, Δημήτρης Νέγρης, Άγγελος Ποάλλας, Παναγιώτης Μπολάνος, Αθανάσιος Ζαφειρόπουλος, Ηλίας Παλαιολόγος, Νικόλαος Δρόσος, Ιωάννης Χρήστου, Ορφέας Γενκιανίδης, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Νικόλαος Αδαμίδης, Ευάγγελος Αρβανίτης, Βασίλης Σοφικίτης, Κυριάκος Κυριακού, Δημήτρης Καφφάτος, Μάριος Χριστοδούλου, Θανάσης Καραντώνης, Γιάννης Κοντοβάς, Μιχάλης Τσαβαρής, Γιώργος Βελιάδης, Απόστολος Παπαστάμος, Παναγιώτης Ζαρακάς, Δημήτρης Αναστασάκης, Αλέξανδρος Καχρής, Δημήτρης Γκέλης, Στέργιος Μπίλας.

Γυναίκες:

Μάρθα Μάτσα, Σοφία Κλικοπούλου, Στυλιανή-Ελευθερία Αμπλαντή, Γεωργία Παυλοπούλου, Μελίνα Τροχαλάκη, Ελένη Κοντογεώργου, Όλγα Ντάλα, Μαρία Αργυροπούλου, Ηλέκτρα Λεμπλ, Λυδία Χαλκίδου, Μαρία Τροχαλάκη, Κων/να Περιβόλα, Αθηνά Αραβαντινού, Καλλιόπη Κανόγκα, Μαρία Χατζή, Αναστασία Παπαϋφαντή, Αφροδίτη Θώδη, Δήμητρα Τζιώρα, Δανάη Καπρίνη, Μαρίνα Τριανταφυλλίδη, Μαρία Χατζηεφραιμίδου.

Masters:

Παγιαύλας Ισίδωρος, Σέρρος Αλέξανδρος, Μπαντουβάνης Παναγιώτης, Παπαδάκης Ιωάννης, Μπαρδάκος Λάζαρος, Χριστοδούλου Δημήτριος, Ξενικουδάκης Σωτήρης, Στεφανίδης Στέφανος, Κορτέσης Εμμανουήλ, Τριβυζάς Χρήστος, Παπαδάκης Ιωάννης Σταύρος, Παπουτσής Γεώργιος, Ντόκος Χρήστος, Λιαράκος Νικόλαος, Νικολαίδου Σοφία Κακογιαννάκη Ευρώπη, Πανούση Σοφία, Λούτσος Σπύρος, Μιχαλιτσάνος Παναγιώτης, Αυλωνίτης Ιωάννης, Συναχειρίδης Κωνσταντίνος, Δόγια Δέσποινα, Πέτρου Παρασκευάς, Σουλιώτης Ανδρέας, Ανδρής Βασίλειος

Προπονητές:
Νίκος Γέμελος, Στέλιος Φιλόπουλος

Διακεκριμένοι προπονητές

Τίτλοι

Πανελλήνιοι Ανδρών-Γυναικών

Masters

Άλλοι

  • 1 Ανοιξιάτικο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Ανδρών - Γενικών (Γενική Βαθμολογία)
    • 1976
  • 1 Ανοιξιάτικο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Ανδρών (Ομαδική Βαθμολογία)
    • 1976
  • 1 Ανοιξιάτικο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Γυναικών (Ομαδική Βαθμολογία)
    • 1976
  • 1 Ειδικό Πανελλήνιο Κύπελλο Κολύμβησης
    • 1967

Τοπικοί

  • 6 Πρωταθλήματα Νοτίου Ελλάδος Ανδρών - Γυναικών (Γενικής Βαθμολογίας)
    • 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1939
  • 4 Πρωταθλήματα Κέντρου Ανδρών - Γυναικών (Γενικής Βαθμολογίας)
    • 1961[26], 1966, 1967, 1968.
  • 1 Πρωτάθλημα Κέντρου Ανδρών (Ομαδικής Βαθμολογίας)
  • 1 Ειδικό Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Κέντρου (Γενικής Βαθμολογίας)

Μικρές Ηλικίες

  • 7 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νέων-Νεανίδων (Γενική Βαθμολογία)
    • 1969, 1970, 1971, 1972, 1973[29], 1976, 1980[30]
  • 5 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων-Παίδων-Κορασίδων (Γενική Βαθμολογία)
  • 4 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Παίδων-Κορασίδων (Γενική Βαθμολογία)
    • 1969 (Α΄-Β΄), 1970 (Γ΄-Δ΄), 1971 (Γ΄-Δ΄), 1972 (Γ΄-Δ΄)
  • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων, Παμπαίδων-Παγκορασίδων (Γενική Βαθμολογία)
  • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων - Παμπαίδων (Ομαδικής Βαθμολογίας)
  • 2 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κορασίδων-Παγκορασίδων (Ομαδική Βαθμολογία)
  • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελπίδων (Γενική Βαθμολογία)
    • 1970
  • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών (Ομαδική Βαθμολογία)
  • 8 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων (Ομαδική Βαθμολογία)
  • 4 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων-Νεανίδων (Γενική Βαθμολογία)
    • 2014, 2017, 2018 [47], 2020
  • 4 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Παίδων (Ομαδική Βαθμολογία)
  • 4 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νεανίδων (Ομαδική Βαθμολογία)
  • 3 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κορασίδων (Ομαδική Βαθμολογία)
  • 1 Πανελλήνιο Πρωταθλημα Μεγάλων Αποστάσεων Νέων Ανδρών - Νέων Γυναικών (Γενική Βαθμολογία)
    • 2023
  • 1 Πανελλήνιο Πρωταθλημα Μεγάλων Αποστάσεων Νέων Ανδρών (Ομαδική Βαθμολογία)
    • 2023
  • 1 Πανελλήνιο Πρωταθλημα Μεγάλων Αποστάσεων Νέων Γυναικών (Ομαδική Βαθμολογία)
    • 2023
  • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων Α'Β' (Ομαδική Βαθμολογία)
  • 1 Πρωτάθλημα Εφήβων Νοτίου Ελλάδας (Ομαδική Βαθμολογία)
    • 1932
  • 2 Διασυλλογικά Πρωταθλήματα Κολύμβησης Παμπαίδων - Παγκορασίδων Κέντρου (Γενική Βαθμολογία)
    • 1964, 1965
  • 1 Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Παμπαίδων Κέντρου (Ομαδική Βαθμολογία)
    • 1965
  • 3 Διεθνή Μίτινγκ
    • 1970, 1972, 1973

Χειμερινή κολύμβηση

  • 33 Χειμερινά Πανελλήνια Πρωταθλήματα (Πολυνίκης)
    • 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1988, 1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018
  • 20 Χειμερινά Πανελλήνια Κύπελλα Χριστουγέννων (Πολυνίκης)
    • 1992, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018
  • 2 Χειμερινά Πρωταθλήματα Παμπαίδων - Παγκορασίδων
    • 1965, 1967
  • 1 Χειμερινό Πρωτάθλημα Εφήβων - Νεανίδων Νοτίου Ελλάδας
    • 2013

Ευρωπαϊκές διακρίσεις

Χρονιά Διάκριση Σημειώσεις
Κύπελλο Πρωταθλητριών Ανδρών
1987 9ος
1988 9ος

Παραπομπές

  1. Ολόχρυσος Γιαννιώτης, sport24.gr, 22/07/2013
  2. Σπύρος Γιαννιώτης: Κολυμβητής από χρυσάφι: "Έναν χρόνο αργότερα, ο κορυφαίος Έλληνας κολυμβητής όλων των εποχών, απέδειξε ότι ακόμη διαθέτει τα ψυχικά αποθέματα και τις δυνάμεις για να επιστρέψει στην κορυφή του κόσμου. (...) Ο 33χρονος Γιαννιώτης έπειτα από μια «τρελή κούρσα», όπως τη χαρακτήρισε, τερμάτισε πρώτος στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Βαρκελώνη και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, tovima.gr, 23/07/2013
  3. Σπύρος Γιαννιώτης «Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής»[νεκρός σύνδεσμος], gavros.gr, 30/12/2013
  4. Τα ρεκόρ του 1967, Ιστορικό Λεύκωμα 1967, σελ. 161, Καθημερινή (1997)
  5. Τα ρεκόρ του 1968, Ιστορικό Λεύκωμα 1968, σελ. 160, Καθημερινή (1998)
  6. Τα ρεκόρ του 1969, Ιστορικό Λεύκωμα 1969, σελ. 161, Καθημερινή (1998)
  7. «γκραν πρι». [νεκρός σύνδεσμος]
  8. Αθλητική Ηχώ, 17 & 28-6-1973
  9. Αθλητική Ηχώ, 16 & 18-7-1970
  10. Αθλητική Ηχώ, 28-6-1973
  11. ΦΩΣ, 9-7-1973
  12. ΦΩΣ, 9 & 10-7-1973
  13. ΦΩΣ, 10-7-1973
  14. Δια τους φιλάθλους, εφημερ. «ΕΜΠΡΟΣ», 21/05/1946
  15. Κολύμβηση • Αρχείο • Πρωταθλητές Σύλλογοι, ιστότοπος Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ)
  16. συλλογικό έργο, Ελληνικός αθλητισμός • Ιστορική αναδρομή 1896-1996 / Στατιστικά όλων των αθλημάτων, έκδοση ΓΓΑ, Υφυπουργείο Αθλητισμού, Αθήνα 1997, τόμ. Β', σελ. 110-112
  17. Αρχείο Βιβλιοθήκης της Βουλής & Αρχείο Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
  18. Αρχείο Βιβλιοθήκης της Βουλής & Αρχείο Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
  19. Κολύμβηση • Αρχείο • Πρωταθλητές Σύλλογοι, ιστότοπος Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ)
  20. συλλογικό έργο, Ελληνικός αθλητισμός • Ιστορική αναδρομή 1896-1996 / Στατιστικά όλων των αθλημάτων, έκδοση ΓΓΑ, Υφυπουργείο Αθλητισμού, Αθήνα 1997, τόμ. Β', σελ. 110-112
  21. Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ιστότοπος Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ)
  22. Ανοιχτή Θάλασσα: Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός – Σάρωσε σε όλες τις κατηγορίες fosonline.gr
  23. Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός koe.org.gr
  24. [1] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΟΛ/ΣΗΣ ΜΕΓ. ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ (MASTERS) 2017
  25. [2] Βαθμολογίες
  26. Εφ. Ελευθερία 19/8/1961, σελίδα 5
  27. Εφ. Ελευθερία 17/7/1964, σελίδα 6
  28. Εφ. Ελευθερία 4/8/1961, σελίδα 5
  29. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 30/8/1973, Σελίδα: 4
  30. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 16/7/1980, Σελίδα: 4
  31. Βιβλίο: "Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού Και Ποδοσφαίρου", Εκδόσεις: Alvin Redman Hellas, σελ. 1507
  32. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 10/08/1965, Σελίδα 7
  33. Βιβλίο: "Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού Και Ποδοσφαίρου", Εκδόσεις: Alvin Redman Hellas, σελ. 1507
  34. Βιβλίο: "Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού Και Ποδοσφαίρου", Εκδόσεις: Alvin Redman Hellas, σελ. 1507
  35. Βιβλίο: "Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού Και Ποδοσφαίρου", Εκδόσεις: Alvin Redman Hellas, σελ. 1507
  36. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 9/7/1980, Σελίδα: 9
  37. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 4/7/1978, Σελίδα: 10
  38. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 18/7/1979, Σελίδα: 4
  39. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 9/7/1980, Σελίδα: 9
  40. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 30/8/1973, Σελίδα: 4
  41. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλα από 6/8 έως 10/8/1964
  42. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλα από 05/08 έως 10/08/1965
  43. Εφημερίδες "Μακεδονία" από 2/8 έως 5/8/1966 & "Ελευθερία" 6/8/1966
  44. Εφημερίδα "Μακεδονία" από 24/8 έως 28/8/1967
  45. https://koe.org.gr/uploads/docs/%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%B2%CF%89%CE%BD-c42c3.pdf
  46. «ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ». 
  47. «ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ». 
  48. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλα από 6/8 έως 10/8/1964
  49. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλα από 05/08 έως 10/08/1965
  50. Εφημερίδες "Μακεδονία" από 2/8 έως 5/8/1966 & "Ελευθερία" 6/8/1966
  51. Εφημερίδα "Μακεδονία" από 24/8 έως 28/8/1967
  52. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 30/8/1973, Σελίδα: 4
  53. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλο: 16/7/1980, Σελίδα: 4
  54. Πρώτη η ομάδα κολύμβησης νεανίδων
  55. Εφημερίδα "Μακεδονία", Φύλλα από 05/08 έως 10/08/1965
  56. Εφημερίδες "Μακεδονία" από 2/8 έως 5/8/1966 & "Ελευθερία" 6/8/1966
  57. Εφημερίδα "Μακεδονία" από 24/8 έως 28/8/1967
  58. https://www.olympiacossfp.gr/el/node/1961

Εξωτερικοί σύνδεσμοι