Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (κωπηλασία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λήμμα αναφέρεται στο τμήμα κωπηλασίας του Ολυμπιακού. Για τα υπόλοιπα τμήματα δείτε το λήμμα Ολυμπιακός ΣΦΠ
Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.
Τμήμα Κωπηλασίας
OSFP-logo.svg
Rowing pictogram.svg
Πληροφορίες
Έτος ίδρυσης 1927
Πρόεδρος Μιχάλης Κουντούρης
Εφορος Τάσος Βουγίδης
Ενεργά τμήματα του Ολυμπιακού
Football pictogram.svg Basketball pictogram.svg Basketball pictogram.svg
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Ανδρών Μπάσκετ Γυναικών
Volleyball (indoor) pictogram.svg Volleyball (indoor) pictogram.svg Water polo pictogram.svg
Βόλεϊ Ανδρών Βόλεϊ Γυναικών Πόλο Ανδρών
Water polo pictogram.svg Swimming pictogram.svg Athletics pictogram.svg
Πόλο Γυναικών Κολύμβηση Στίβος
Table tennis pictogram.svg Sailing pictogram.svg Canoeing (flatwater) pictogram.svg
Πινγκ πονγκ Ιστιοπλοΐα Κανόε καγιάκ
Rowing pictogram.svg Boxing pictogram.svg Kickboxing pictogram.svg
Κωπηλασία Πυγμαχία Κικ μπόξινγκ
Taekwondo pictogram.svg Fencing pictogram.svg Volleyball (indoor) pictogram.svg
Ταεκβοντό Ξιφασκία Μπιτς βόλεϊ
Handball pictogram.svg Football pictogram.svg Basketball pictogram.svg
Χάντμπολ Ολυμπιακός Β' (ποδόσφαιρο) Ολυμπιακός Β' (Αναπτυξιακή Ομάδα)

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση και πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1927, η διοίκηση του Ολυμπιακού, η οποία βρισκόταν υπό την προεδρία του Μιχάλη Μανούσκου (εκ των ιδρυτών του ερυθρόλευκου συλλόγου) αποφάσισε να ιδρύσει τμήμα κωπηλασίας. Η ύπαρξη κωπηλατικών τμημάτων και η διοργάνωση αντίστοιχων πρωταθλημάτων δεν αποτελούσε πρωτόγνωρο φαινόμενο στην Ελλάδα. Πρώτοι κωπηλατικοί σύγχρονοι αγώνες στην Ελλάδα αναφέρονται στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Όμιλο Ερετών Πειραιά, τον Όμιλο Ερετών Ερμούπολης και τον Παναχαϊκό Πάτρας. Το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας διεξήχθη από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το 1906 στον όρμο του Φαλήρου. Οι σύλλογοι που συμμετείχαν σε αυτό το πρώτο πρωτάθλημα ήταν ο Όμιλος Ερετών Πειραιά, ο Ν.Ο. Νέου Φαλήρου, ο Πανελλήνιος Γ.Σ. και ο Εθνικός Αθηνών. Μέχρι το 1927 τους αγώνες διοργάνωναν η Ε.Ο.Α. και ο ΣΕΓΑΣ, ενώ το 1927 ιδρύθηκε η Ελληνική Ένωση Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων, η οποία και ανέλαβε και τη διοργάνωση των μετέπειτα κωπηλατικών πρωταθλημάτων. Μάλιστα, το κωπηλατικό τμήμα του Ολυμπιακού ήταν ένα εκ των ιδρυτικων μελών της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας.

Το κωπηλατικό τμήμα του Ολυμπιακού είναι από τα πρώτα που ίδρυσε ο σύλλογος, μετά από αυτό του ποδοσφαίρου, της υδατοσφαίρισης, του στίβου και της κολύμβησης. Ο Μ.Μανούσκος έδειξε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο τμήμα από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του καθώς παρέδωσε τα ηνία του στον Αλέκο Κομήτζεφ, σπουδαίος κωπηλάτης και ρεκορντμαν της εποχής. Ωστόσο, ο σύλλογος δεν κατάφερε να διακριθεί σε πανελλήνιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να μείνει μακριά από τίτλους για αρκετά χρόνια. Το 1940, μετά και την επίσημη είσοδο της Ελλάδας στο Β'Παγκόσμιο Πόλεμο, κάθε αθλητική δραστηριότητα της χώρας πέρασε σε δεύτερη μοίρα, με το άθλημα της κωπηλασίας να μην αποτελεί εξαίρεση.

Επαναλειτουργία και πρώτες επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το τέλος του πολέμου και συγκεκριμένα το 1948, η τότε διοίκηση του Ολυμπιακού Πειραιώς η οποία λειτουργούσε υπό την προεδρία του Μιχάλη Μανούσκου αποφάσισε την επαναλειτουργία του τμήματος. Συμπτωματικά, ο Μανούσκος ήταν πρόεδρος του συλλόγου και την πρώτη φορά που ιδρύθηκε το συγκεκριμένο τμήμα το 1927. Το κωπηλατικό τμήμα μαζί με αυτό της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ήταν τα πρώτα τμήματα που ίδρυσε ο Ολυμπιακός μεταπολεμικά. Έφορος του επαναιδρυθέντος τμήματος ανέλαβε ο Δημήτρης Σκλιάν, ο οποίος προσέθεσε οργάνωση στο τμήμα μαζί με τον σπουδαίο έλληνα κωπηλάτη Β. Πετρίδη. Μέχρι και το 1949 αρκετοί Έλληνες αθλητές προπονούνταν στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού με την προοπτική να εγγραφούν κανονικά στο κωπηλατικό ρόστερ του συλλόγου. Εκ των γνωστότερων αθλητών που τελικώς εγράφησαν στο κωπηλατικό τμήμα του Ολυμπιακού ήταν οι Σοφράς, Φίλντ, Πάτζαρης, Σταθάτος, Βασιλείου, Βατικιώτης, Μάρκου, Κατέβας, Βλάχος, Στεφανάκης, Πετρίδης, Γριμπίρης, Βαρώνος και Χρυσομάλλης. Αυτοί αποτελούσαν για τα επόμενα χρόνια τα ρόστερ του κωπηλατικού τμήματος.

Λίγο καιρό αργότερα μετά την επανίδρυσή του, ο Ολυμπιακός συμμετείχε στους κωπηλατικούς αγώνες που διοργάνωσε ο Όμιλος Ερετών, κατά τους οποίους κατέκτησε τη δεύτερη θέση με 12 βαθμούς έναντι 15 του διοργανωτή Ομίλου Ερετών. Αρκετοί αθλητές του Πειραϊκού συλλόγου πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις, καθώς κατακτήθηκαν συνολικά μία πρώτη νίκη, δύο δεύτερες και μία τρίτη.

Η δεκαετία του '50 ήταν από τις σημαντικότερες στην ιστορία του συλλόγου, καθώς κατέκτησε δεκάδες τίτλους στα πρωταθλήματα των περισσότερων κατηγοριών στα οποία συμμετείχε. Το 1958, ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Ανδριανόπουλος, προχώρησε στην ίδρυση γυναικείου τμήματος κωπηλασίας, το οποίο και ενέταξε στον σύλλογο. Όπως η δεκαετία του '50, έτσι και η επόμενη ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη για το σύλλογο γιατί και πάλι κατάφερε να κατακτήσει αρκετούς τίτλους σε πολλές κατηγορίες πρωταθλημάτων, τόσο σε επίπεδο ανδρών όσο και σε επίπεδο γυναικών. Πρωταγωνιστικό ρόλο για τον σύλλογο στα πανελλήνια πρωταθλήματα των δεκαετιών '50 και '60 έπαιξαν οι αθλητές Πάτζαρης, Βαρονος,Βατικιώτης,Βλάχος ,Γριμπίδης,Κουρούκλης, Καστρίτης, Παπαϊωάννου, Ζαχαροβίτης, Βρανάς, Θωμαράς, Καράλης, Φωστιέρης, Βογιατζής, Γαβαλάς, και Βαλμάς.

1970-2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1970 και μετά ο σύλλογος συνέχισε να πρωταγωνιστεί στα πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών πετυχαίνοντας πολλές διακρίσεις και κατακτώντας αρκετούς τίτλους τόσο σε επίπεδο ανδρών όσο και σε επίπεδο γυναικών. Μάλιστα, το 1970 ήρθε και η πρώτη διεθνής επιτυχία για αθλητή του τμήματος κωπηλασίας του Ολυμπιακού. Επρόκειτο για τον Γεώργιο Μοναχό, ο οποίος κατάφερε να κατακτήσει το Βαλκανικό πρωτάθλημα Κωπηλασίας. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ερυθρόλευκου συλλόγου που το συγκεκριμένο τμήμα κατακτούσε κάποιο διεθνή τίτλο και μάλιστα αποτελεί το μοναδικό σε βαλκανικό επίπεδο μέχρι και σήμερα.


Το 1972, πρόεδρος του Ολυμπιακού Πειραιώς ανέλαβε ο Νίκος Γουλανδρής, ο οποίος διατήρησε το βασικό κορμό της κωπηλατικής ομάδας του συλλόγου ενώ παράλληλα προχώρησε και σε περαιτέρω ενίσχυσή της, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και τα επόμενα χρόνια. Τη δεκαετία του '70 οι κωπηλάτες που ξεχώρισαν με τα χρώματα του Ολυμπιακού ήταν οι Μοναχός, Μανίκας, Συργιανός, Σωτηριάδης, Πλουμιστός και Αγιοστρατίτης.

Την δεκαετία του '80 διακρίσεις είχε με πανελλήνιες νίκες και συμμετοχές στην Εθνική ομάδα ο Γεράσιμος Νέοφυτος.

Τις αμέσως επόμενες δεκαετίες υπήρχαν κι άλλοι αξιόλογοι αθλητές της κωπηλασίας οι οποίοι κατάφεραν να διακριθούν με το σύλλογο και να του προσφέρουν πολλούς τίτλους, τόσο σε επίπεδο ανδρών όσο και σε επίπεδο γυναικών. Οι πιο γνωστοί εξ' αυτών είναι οι Πασαλάρης Γ., Άγουρος Α., Βουγίδης Α., Ηλιόπουλος Σ., Ηλιόπουλος Ν., Σκόρδος Κ., Μαυράκης Μ., Μαραγουδάκης Ν., Μαραγκός Δ., Νεόφυτος Μ., Ζορμπάς Γ., Ζορμπάς Δ., Μαρίνος Μ., Μαρίνος Κ., Βουγίδης Α., Παπανικολάτος Β., Αποστολάκης Γ., Χρυσοσόος Γ., Γεωργακοπούλου Ε., Δόικα Ξ., Ράμπια Π., Κούκιαρη Μ. κα. Μέχρι και το 2000 οι αθλητές και οι αθλήτριες που αποτελούσαν τα ρόστερ του κωπηλατικού τμήματος του Ολυμπιακού είχαν ήδη κατορθώσει να προσφέρουν στο σύλλογο περισσότερους από εκατό τίτλους, έστω και σε ατομικό επίπεδο. Οι επιτυχίες για το συγκεκριμένο τμήμα συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της επόμενης χιλιετίας.

2000-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος τίτλος του κωπηλατικού τμήματος του Ολυμπιακού ήταν το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο Σκιφ Γυναικών, το οποίο κατακτήθηκε το 2002. Ο σύλλογος συνέχισε να κατακτάει τίτλους σε ατομικό επίπεδο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες καθ'όλη τη διάρκεια της δεκαετίας. Το 2002 και 2003 κορυφαία αθλήτρια του συλλόγου σε επίπεδο γυναικών ήταν η Δέσποινα Τριανταφύλλου. Το 2006 ήρθε η δεύτερη διεθνής διάκριση για το κωπηλατικό τμήμα του Ολυμπιακού, 36 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη (κατάκτηση Βαλκανικού Κυπέλλου το 1970). Συγκεκριμένα, το 2006, ο αθλητής του Ολυμπιακού Βασίλης Πολύμερος κατάφερε να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας, τίτλος με τεράστια σημασία για το σύλλογο.

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν, τουλάχιστον σε εγχώριο επίπεδο, και τα επόμενα χρόνια. Το 2009 κερδήθηκαν χρυσά μετάλλια από Βασίλη Πολύμερο και Γιάννη Χρήστου, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ενώ το 2010 ένα χρυσό μετάλλιο στο Σκιφ Ανδρών με τον Γιάννη Χρήστου.Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του τμήματος Κωπηλασίας του Ολυμπιακού το 2015, στο 81ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε  στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά. Ο απολογισμός ήταν 1 χρυσό, 1 αργυρό και 2 χάλκινα μετάλλια. Την πρωτιά κατέλαβε ο Διονύσης Αγγελόπουλος στο σκιφ  Ανδρών.

Στις τάξεις του τμήματος της Κωπηλασίας σήμερα, ο Ολυμπιακός έχει κορυφαίους αθλητές όπως ο Γιάννης Χρήστου, ο Βασίλης Πολύμερος και ο Νίκος Σκιαθίτης. Μεγάλη αθλήτρια του συλλόγου και η Χρύσα Μπισκιτζή που πλέον όμως αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Οι νέες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού βρίσκονται στην Πλατεία Αλεξάνδρας.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομαδικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομαδικοί κατηγοριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 6 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Δίκωποι Σένιορς Ανδρών
    • 1951, 1952, 1954, 1956, 1957, 1958
  • 6 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Τετράκοποι Σένιορς Ανδρών
    • 1951, 1952, 1953, 1955, 1958, 1959
  • 6 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Δίκωποι Τζούνιορς 2.000μ. Ανδρών
    • 1951, 1954, 1955, 1956, 1959, 1960
  • 5 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Δίκωποι Αρχαρίων 2.000μ. Ανδρών
    • 1951, 1952, 1955, 1956, 1958
  • 5 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Τετράκοποι Αρχαρίων Ανδρών
    • 1952, 1954, 1955, 1958, 1959
  • 4 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Κανόε Σένιορς Ανδρών
    • 1953, 1954, 1957, 1958
  • 3 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Σκιφ 2000μ Ανδρών
    • 1950, 1954, 1958
  • 4 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Δίκωποι 2000μ Ανδρών
    • 1950, 1956, 1957, 1959
  • 5 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Δίκωποι Ανωτέρων Ανδρών
    • 1962, 1964, 1965, 1966, 1969
  • 4 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Τετράκοπος μετά πηδαλιούχου Ανδρών
    • 1972, 1975, 1976, 1978
  • 9 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Δίκωποι άνευ πηδαλιούχου Ανδρών
    • 1970, 1971, 1973, 1975, 1976, 1982, 1986, 1988, 1989
  • 8 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Δίκοπος μετά πηδαλιούχου Ανδρών
    • 1971, 1972, 1973, 1975, 1980, 1982, 1986, 1988
  • 10 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Τετράκοπος άνευ πηδαλιούχου Ανδρών
    • 1970, 1973, 1975, 1978, 1979, 1981, 1984, 1985, 1987, 1988
  • 12 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας στο Σκιφ Ανδρών
    • 1972, 1975, 1976, 1982, 1985, 1987, 2007, 2008, 2009, 2010, 2015,2016
  • 4 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας στο Σκιφ ελαφρών βαρών Ανδρών
    • 2006, 2007, 2008, 2009
  • 7 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας στο Διπλό Σκιφ Ανδρών
    • 1981, 1984, 1987, 1989, 2006, 2008, 2009
  • 1 Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ελλάδας στο Διπλό Σκιφ ελαφρών βαρών Ανδρών
    • 2006
  • 1 Διασυλλογικό πρωτάθλημα Ελλάδος ΣΝΔ Ανδρών
    • 2007
  • 2 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας στο Κανοέ αδιαβαθμήτων Γυναικών
    • 1964, 1966
  • 3 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας στους Τετράκοπους ανωτέρων Γυναικών
    • 1963, 1966, 1968
  • 7 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας στο Σκιφ Γυναικών
    • 1973, 1975, 1976, 2002, 2003, 2006, 2008
  • 3 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας στο Διπλό Σκιφ Γυναικών
    • 1972, 1975, 1976
  • 8 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας στο Τετράκοπος Γυναικών
    • 1971, 1972, 1973, 1976, 1980, 1982, 1984, 1986
  • 7 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας στο Δίκοπους Γυναικών άνευ
    • 1977, 1978, 1980, 1981, 1982, 1984, 1986
  • 3 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας στο Σκιφ ελαφρών βαρών Γυναικών
    • 2006, 2007, 2008
  • 1 Διασυλλογικό πρωτάθλημα Ελλάδος ENOA Σκιφ Γυναικών
    • 2007

Διεθνείς ομαδικοί τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1 Διεθνές τουρνουά Κωπηλασίας W8+ Junior Ρώμης

Διεθνείς ατομικοί τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας
    • 1970 (Γιώργος Μοναχός)
  • 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας
    • 2006 (Βασίλης Πολύμερος)

Αξιόλογοι αθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Με αλφαβητική σειρά)

  • Flag of Greece.svg Αγιοστρατής
  • Flag of Greece.svg Άγουρος
  • Flag of Greece.svg Αποστολάκης
  • Flag of Greece.svg Βαρώνος
  • Flag of Greece.svg Βασιλείου
  • Flag of Greece.svg Βατικιώτης
  • Flag of Greece.svg Βεντούρης
  • Flag of Greece.svg Βουγίδης
  • Flag of Greece.svg Βλάχος
  • Flag of Greece.svg Γεωργακοπούλου
  • Flag of Greece.svg Γριμπίρης
  • Flag of Greece.svg Δόικα
  • Flag of Greece.svg Ζορμπάς
  • Flag of Greece.svg Ηλιόπουλος
  • Flag of Greece.svg Κατέβας
  • Flag of Greece.svg Κούκιαρη
  • Flag of Greece.svg Μανίκας
  • Flag of Greece.svg Μαραγκός
  • Flag of Greece.svg Μαραγουδάκης
  • Flag of Greece.svg Μαρίνος
  • Flag of Greece.svg Μάρκου
  • Flag of Greece.svg Μαυράκης
  • Flag of Greece.svg Μοναχός
  • Flag of Greece.svg Νεόφυτος
  • Flag of Greece.svg Πασαλάρης
  • Flag of Greece.svg Πάτζαρης
  • Flag of Greece.svg Πετρίδης
  • Flag of Greece.svg Πλουμιστός
  • Flag of Greece.svg Πολύμερος
  • Flag of Greece.svg Ράμπια
  • Flag of Greece.svg Σκιαθίτης
  • Flag of Greece.svg Σκόρδος
  • Flag of Greece.svg Σταθάτος
  • Flag of Greece.svg Στεφανάκης
  • Flag of Greece.svg Συργιανός
  • Flag of Greece.svg Σωτηριάδης
  • Flag of Greece.svg Τριανταφύλλου
  • Flag of Greece.svg Φίλντ
  • Flag of Greece.svg Χρήστου
  • Flag of Greece.svg Χρυσοσόος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]