Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (ενόργανη γυμναστική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα ενόργανης γυμναστικής του Ολυμπιακού. Για τα υπόλοιπα τμήματα δείτε το άρθρο, δείτε: Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς.
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ολυμπιακός.
Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.
Τμήμα ενόργανης γυμναστικής

Πληροφορίες
Έτος ίδρυσης 1970

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1970, κατά τη διάρκεια της Χούντας και εν μέσω μιας διαδικασίας αλλαγής της προεδρίας του Ολυμπιακού από τον Τάσο Οικονόμου προς τον Ευτύχιο Γκούμα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ερυθρόλευκου συλλόγου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση και τη δημιουργία ενός νέου τμήματος και συγκεκριμένα αυτό της ενόργανης γυμναστικής. Έφορος του νεοσυσταθέντος τότε τμήματος αυτού αποτελούσε ο Ηλίας Μπαζίνας, ο οποίος ήταν μέχρι τότε ερασιτέχνης αθλητής της άρσης βαρών, της πυγμαχίας και των ρίψεων. Η ύπαρξη σωματείων ενόργανης γυμναστικής δεν αποτελούσε πρωτόγνορο φαινόμενο για την Ελλάδα.

Η γυμναστική στην Ελλάδα εμφανίστηκε λίγο πριν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 που διεξήχθησαν στην Αθήνα, ενώ λίγο καιρό μετά την επιτυχή τελεσή τους, άρχισαν να πραγματοποιούνται στη χώρα εγχώριες διοργανώσεις ενόργανης γυμναστικής. Με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, κάθε αθλητική δραστηριότητα στην Ελλάδα πέρασε σε δεύτερη μοίρα, με την ενόργανη γυμναστική να μην αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, το 1968, και μετά από μια περίοδο ύφεσης περίπου μισού αιώνα, η Ουγγαρέζα πρώην πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Νέλι Τσάπο-Άνταλ, επανέφερε το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την ενόργανη γυμναστική διδάσκοντας στις νέες επίδοξες ελληνίδες αθλήτριες τα μυστικά του αθλήματος. Η επιθυμία των Ελλήνων για ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα άρχισε να αναζωπυρώνεται και σε αυτό συνέλαβε η έντονη δραστηριοποίηση των Χρήστου Χατζητάκη και Ιωάννη Σατρατζέμη.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε στην Ελλάδα σχετικά με το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής, η διοίκηση του Ολυμπιακού Πειραιώς αποφάσισε να αφουγκραστεί την επιθυμία των οπαδών του συλλόγου για τη δημιουργία ενός τέτοιας φύσεως τμήματος. Επειδή εκείνη την εποχή δεν υφίστατο ακόμα κάποια επίσημη Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, το τμήμα ενόργανης γυμναστικής του Ολυμπιακού ιδρύθηκε υπό τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων, γνωστό πιο απλά και ως Σ.Ε.Γ.Α.Σ., ο οποίος καλλιεργούσε και είχε υπό την αιγίδα του τα περισσότερα αθλήματα που λειτουργούσαν και διεξάγονταν στην Ελλάδα, όπως ήταν μεταξύ άλλων το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το κολύμπι, το τένις, η ξιφασκία, η ποδηλασία, η πάλη, η πυγμαχία, η ιππασία, η σκοποβολή, το τζούντο και φυσικά η γυμναστική.

Ενίσχυση τμήματος και πρώτος τίτλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τότε διοίκηση του Ολυμπιακού στελέχωσε το τμήμα ενόργανης γυμναστικής με ιδιαίτερα αξιόλογους Έλληνες αθλητές, οι οποίοι ενίσχυσαν σημαντικά το τμήμα από τον πρώτο κιόλας χρόνο της λειτουργίας του. Μεγαλύτερο όνομα της ομάδας που είχε δημιουργηθεί τότε, ήταν ο Γραμματικάκης. Η πρώτη διάκριση του τμήματος ενόργανης γυμναστικής του Ολυμπιακού δεν άργησε να έρθει, καθώς μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυση του τμήματος, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα γυμναστικής το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη το 1971. Οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν το πρωτάθλημα συγκεντρώνοντας συνολικά 225.55 βαθμούς, με τον αθλητή Γραμματικάκη να είναι αυτός που ξεχώρισε. Την πρωταθλήτρια ομάδα του Ολυμπιακού συμπλήρωναν ακόμα οι σημαντικοί Έλληνες αθλητές Γερόλυμος, Κυροτζής και Τζανετής.

Το τμήμα ενόργανης γυμναστικής του Ολυμπιακού συνέχισε να ενισχύεται σημαντικά, με αποκορύφωμα την απόκτηση του αθλητή Γεώργιου Γιουβάνη, ο οποίος αποτελούσε μεγάλο όνομα στο χώρο της ελληνικής γυμναστικής. Μάλιστα, ο Γιώργος Γιουβάνης αποτέλεσε λίγα χρόνια αργότερα, εκτός από αθλητή και έφορο του συγκεκριμένου τμήματος του Ολυμπιακού (πολύ αργότερα ανέλαβε το πόστο του τεχνικού συμβούλου στον ΣΕΓΑΣ).

Αναστολή λειτουργίας και αδρανοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά τη δυναμική του ερυθρόλευκου συλλόγου, το τμήμα ενόργανης γυμναστικής δεν κατάφερε να διακριθεί τα επόμενα σε πανελλήνιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να παρακμάζει με αργό αλλά ταυτόχρονα σταθερό ρυθμό. Οι μετέπειτα διοικήσεις του συλλόγου δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση του τμήματος και την επαναφορά του σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το τμήμα ενόργανης γυμναστικής του Ολυμπιακού να αναστείλει τη λειτουργία του και λίγο καιρό αργότερα να διαλυθεί εντελώς.

Το Φεβρουάριο του 1997 ιδρύθηκε επίσημα η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, η οποία έστειλε τα απαραίτητα έγγραφα σε αρκετές ομάδες, τις οποίες κάλεσε να συμμετέχουν στα επίσημα Πανελλήνια Πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής που θα διαξάγονταν πλέον υπό την αιγίδα της. Η τότε διοίκηση του Ολυμπιακού αποφάσισε να μην ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα αυτό, με αποτέλεσμα το τμήμα να συνεχίζει να βρίσκεται στην απραξία και την αφάνεια.

Το τμήμα πλέον δεν υφίσταται.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνολο: 2

Αξιόλογοι αθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Με αλφαβητική σειρά)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]