Νταμπλ (καλαθοσφαίριση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στο μπάσκετ, το νταμπλ είναι η συγκέντρωση διψήφιου αριθμού συνολικά σε πέντε στατιστικές κατηγορίες: πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα και μπλοκ σε ένα παιχνίδι. Επειδή όμως πολλοί παίκτες συνήθως σκοράρουν διψήφιο αριθμό πόντων σε κάθε παιχνίδι, χρησιμοποιούμε τον όρο νταμπλ όταν ένας παίκτης έχει διψήφιο αριθμό σε περισσότερες από μία κατηγορίες.

Ένα νταμπλ νταμπλ  είναι η συγκέντρωση διψήφιου αριθμού συνολικά σε δύο από τις πέντε κατηγορίες σε ένα παιχνίδι. Το πιο κοινό νταμπλ νταμπλ είναι ο συνδυασμός πόντων-ριμπάουντ, ακολουθούμενο από τον συνδυασμό πόντους-ασίστ. Από το 1983–84, ο Τιμ Ντάνκαν είναι πρώτος στο NBA σε πόντους-ριμπάουντ με 840 και ο Τζον Στόκτον σε πόντους-ασίστ με 714.

Ένα τριπλ νταμπλ είναι η συγκέντρωση διψήφιου αριθμού συνολικά σε τρεις από τις πέντε κατηγορίες σε ένα παιχνίδι. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να επιτευχθεί ένα τριπλ νταμπλ είναι με πόντους, ριμπάουντ και ασίστ. Ο Όσκαρ Ρόμπερτσον οδηγεί τη λίστα με 181 τριπλ νταμπλ  και είναι, μαζί με τον Ράσελ Γουέστμπρουκ, ένας από τους μόλις δύο παίκτες με μέσο όρο τριπλ νταμπλ για μια σεζόν. Ο Γουέστμπρουκ σήμερα κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα τριπλ νταμπλ σε μια σεζόν με 42.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]