Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (κανόε καγιάκ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα κανόε καγιάκ του Ολυμπιακού. Για τα υπόλοιπα τμήματα δείτε το άρθρο, δείτε: Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς.
Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.
Τμήμα Κανόε καγιάκ

Πληροφορίες
Έτος ίδρυσης 1987
Πρόεδρος Μιχάλης Κουντούρης
Εφορος Γρηγόρης Δέδες
Ενεργά τμήματα του Ολυμπιακού
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Ανδρών Μπάσκετ Γυναικών
Βόλεϊ Ανδρών Βόλεϊ Γυναικών Πόλο Ανδρών
Πόλο Γυναικών Κολύμβηση Στίβος
Πινγκ πονγκ Ιστιοπλοΐα Κανόε καγιάκ
Κωπηλασία Πυγμαχία Κικ μπόξινγκ
Ταεκβοντό Ξιφασκία Μπιτς βόλεϊ
Χάντμπολ Ολυμπιακός Β' (ποδόσφαιρο) Ολυμπιακός Β' (Αναπτυξιακή Ομάδα)

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση και πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1987, η διοίκηση του Ολυμπιακού Πειραιώς αποφάσισε να ιδρύσει τμήμα κανόε-καγιάκ. Ο κύριος εμπνευστής της προσπάθειας του να ξεκινήσει το Κανόε Καγιάκ στην Ελλάδα ήταν ο Γιώργος Μοναχός, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε και έφορος του συγκεκριμένου τμήματος. Η ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα αρχίζει ουσιαστικά από τότε, καθώς ανατέθηκε η ανάπτυξη και η εποπτεία του στην Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία με παράλληλη θέσπιση ειδικής επιτροπής Κανόε Καγιάκ.

Ο Ολυμπιακός ήταν η πρώτη ομάδα που καλλιέργησε το συγκεκριμένο άθλημα στην Ελλάδα. Μέσω διακρατικών συμφωνιών, έγινε η παραλαβή των πρώτων σκαφών κανόε καγιάκ καθώς επίσης και η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς ρεγκάτες. Τα πρώτα σκάφη κανόε-καγιάκ που ήρθαν στη χώρα τοποθετήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού. Αρκετοί ήταν οι σύλλογοι που ακολούθησαν το παράδειγμα του Ολυμπιακού και ίδρυσαν αντίστοιχο τμήμα κανόε καγιακ. Ο Ολυμπιακός, πέρα από την ίδρυση του αντρικού τμήματος κανόε καγιάκ, προχώρησε και στην ίδρυση του αντίστοιχου γυναικείου τμήματος, με πολλές ελληνίδες αθλήτριες να στελεχώνουν άμεσα το τμήμα.

Οι πρώτοι διασυλλογικοί αγώνες κανόε-καγιάκ διεξήχθησαν το 1987 στα Γιαννιτσά με τη συνολική συμμετοχή 6 συλλόγων. Οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να κατακτήσουν τη πρώτη θέση στα 500μ. των ανδρών με τον Β.Κατσίκη καθώς επίσης και την πρώτη θέση στα 500μ. διθέσιου γυναικών με τις Β.Γκότση και Ντ.Γκιόκα. Το συγκεκριμένο τμήμα του Ολυμπιακού έδειξε από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του τη δυναμική του καθώς εκτός των προαναφερθέντων τίτλων, κατάφερε να κατακτήσει επίσης το πανελλήνιο πρωτάθλημα κανόε καγιάκ αλλά και το πανελλήνιο πρωτάθλημα της κατηγορίας Flatwater.

Από το 1987 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90, το ερυθρόλευκο τμήμα κανόε καγιάκ κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στο συγκεκριμένο άθλημα κατακτώντας συνολικά έξι πανελλήνια πρωταθλήματα (1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992) και πέντε πανελλήνια πρωταθλήματα της κατηγορίας Flatwater (1987, 1988, 1989, 1990, 1991). Πρωταγωνιστές των συνεχόμενων αυτών επιτυχιών ήταν σημαντικοί Έλληνες αθλητές όπως ο Τάσος Βουγίδης, ο Γιώργος και ο Βασίλης Ροδίτης, ο Βαγγέλης και ο Λάμπρος Παπανικολάτος, καθώς επίσης και ο Παναγιώτης Βεντούρης.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε σε γυναικείο επίπεδο πολλές βαλκανιονίκες οι οποίες στελέχωναν κατά καιρούς την Εθνική Ελλάδος στους διεθνείς αγώνες κανόε καγιάκ στους οποίους συμμετείχε, όπως ήταν η Θωμαή Γεωργακοπούλου, η Μαρία Κουκιάρη, η Μάρθα Γκιτάκου, η Αρίστη Αχειλαρά και η Νάνσυ Παπασταύρου.

1993-2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993 αποφασίστηκε ο διαχωρισμός του αθλήματος του κανόε - καγιάκ από αυτό της κωπηλασίας και συγχρόνως η ίδρυση Ελληνικής Ομοσπονδίας Κανόε-Καγιάκ. Οι σύλλογοι που μετείχαν στην ίδρυση της ομοσπονδίας ήταν 13 συνολικά, με τον Ολυμπιακό να αποτελεί έναν εξ' αυτών.

Παρά το γεγονός ότι τη δεκαετία του '90, το τμήμα κανόε - καγιάκ του Ολυμπιακού δεν κατάφερε να διακριθεί ούτε σε πανελλήνιο αλλά ούτε και σε ατομικό επίπεδο, οι αθλητές που στελέχωναν τα ρόστερ του συλλόγου σε άντρες και γυναίκες συνέχιζαν να πλαισιώνουν την ελληνική εθνική ομάδα κανόε καγιακ με αθλητές οι οποίοι είχαν επιδείξει διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα αλλά και σε διάφορες άλλες διεθνέις διοργανώσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά την κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος κανόε καγιάκ του 1992, χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια μέχρι να καταφέρει ο σύλλογος να κατακτήσει κάποιο τίτλο στο συγκεκριμένο άθλημα. Τελικά, ο τίτλος ήρθε το 2000 μετά και την κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος κανόε καγιάκ στην κατηγορία Σλάλομ. Έξι χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2006 ήρθε η πρώτη διεθνής διάκριση από αθλητή του τμήματος κανόε καγιάκ του Ολυμπιακού. Επρόκειτο για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην κατηγορία Dragonboats, μια επιτυχία που κατάφερε να πετύχει και το 2006 αλλά και την αμέσως επόμενη χρονιά ο Τάσος Βουγίδης.

Το 2007 ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για το τμήμα κανόε καγιάκ του Ολυμπιακού, καθώς κατάφερε να κατακτήσει αρκετούς τίτλους, έστω και σε ατομικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, κατέκτησε το Πανελλήνιο κύπελλο ήρεμων νερών στο διθέσιο των 500μ Ανδρών, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μονοθέσιο καγιάκ 1000μ, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε Καγιάκ διθέσιο ανδρών 1000μ καθώς επίσης και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε Καγιάκ μονοθέσιο Ανδρών στην κατηγορία των 500μ.

2010-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010, οι αθλητές που αποτελούσαν το ρόστερ του τμήματος κανόε καγιακ του Ολυμπιακού (Θάνος Σώρας, Λέστερ Γκουτιέρες, Γιάννης Γούλας, Βάλια Κόρμου) κατάφεραν να προκριθούν σε 10 τελικούς από πρωταθλήματα διαφόρων κατηγοριών. Ο τελικός απολογισμός της συμμετοχής αυτής ήταν η κατάκτηση μόλις δύο χάλκινων μεταλλίων.

Έφορος του τμήματος ήταν, και εξακολουθεί να είναι ακόμα και σήμερα, ο σπουδαίος Έλληνας αθλητής Τάσος Βουγίδης, ο οποίος ανήκει στον Ολυμπιακό από το 1979, αρχικά ως αθλητής, κι έπειτα ως εφορος τμημάτων. Ο Βουγίδης έχει πραγματοποιήσει ως αθλητής, δεκάδες συμμετοχές σε πανελλήνιους αγώνες, ενώ ως αθλητής του Ολυμπιακού συγκεκριμένα, έχει καταφέρει να κατακτήσει στις εγχώριες διοργανώσεις 27 χρυσά μετάλλια, 12 αργυρά και 5 χάλκινα. Επίσης, έχει δύο συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα όπου ήταν αρχηγός και σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε Μεσογειακούς αλλά και Βαλκανικούς Αγώνες όπου ήταν πάλι αρχηγός και σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Η διετία 2006-2007 ήταν η πιο επιτυχημένη της καριέρας του καθώς κατάφερε να κατακτήσει δύο συνεχόμενα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κανόε καγιάκ της κατηγορίας Dragonboats. Ο Βουγίδης έχει παραγάγει έργο και ως προπονητής, καθώς έχει αναδείξει αρκετούς πρωταθλητές Ελλάδας, οι αθλητές του έχουν συμμετάσχει σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Παγκόσμια Κύπελλα, Βαλκανικούς Αγώνες, και Μεσογειακούς Αγώνες. Από το 1985 έως το 1993 βραβευόταν επανειλημμένα από την Πανελλήνια Ένωση Φίλων Ολυμπιακού για το ήθος του και τις επιδόσεις του. Ο Δήμος Πειραιώς, σε ένδειξη αναγνώρισης για τις επιδόσεις του τον βράβευσε ως τον καλύτερο αθλητή της πόλης για τις χρονιές 1991 και 1992. Στο Μουσείο του Ολυμπιακού βρίσκεται η βάρκα του Βουγίδη Τάσου με την οποία διακρίθηκε.

Το 2014, ο σύλλογος κατάφερε να διακριθεί μετά από αρκετό καιρό κατακτώντας με τους αθλητές Χατζή και Κάτσιο το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Κανόε Καγιάκ 200μ Μονό Ανδρών αλλά και το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Κανόε Καγιάκ 200μ στο Διπλό Ανδρών. Προπονητής και έφορος του τμήματος παραμένει μέχρι και σήμερα ο Τάσος Βουγίδης.Το 2016 το τμήμα σημείωσε σημαντικές διακρίσεις σε όλες τις κατηγορίες[1].

To 2018 το τμήμα κατέκτησε τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο του σε ομαδικό επίπεδο, καθώς πρώτευσε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα όρθιας σανιδοκωπηλασίας που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά με πρωταγωνίστρια την Αθλήτρια SUP, Μοσχάκη Φραγκίσκη. [2]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέχουσα σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα όπως ήταν στις 19 Μάρτιος 2019

SUP

Φραγκίσκη Μοσχάκη, Νίκος Κάτσιος, Άρης Φετζιάν, Παντελής Αντωνόπουλος, Παναγιώτης Γρίβας, Νίκος Αντίκας, Δημήτρης Χατζής, Κωνσταντίνος Λαγάκος, Βασίλης Στούμπης, Νικόλ Φρακούλη.

Διοίκηση και τεχνικό επιτελείο
Πρόεδρος Κουντούρης Μιχάλης
Έφορος τμήματος Δέδες Γρηγόρης
Προπονήτρια Κόρμου Βάλια
Γενικός αρχηγός Φαράκου Χρυσούλα

Αξιόλογοι αθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Με αλφαβητική σειρά)

  • Π. Βεντουρης
  • Θ.Γεωργακοπούλου
  • Ν.Γκιόκα
  • Μ.Γκιτάκου
  • Β.Γκότση
  • Μ.Κουκιάρη
  • Β.Παπανικολάτος
  • Λ.Παπανικολάτος
  • Β.Ροδίτης
  • Γ.Ροδίτης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]