Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η αφίσα του αγώνα.

Ο αγώνας Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός ήταν ο πιο παλιός αγώνας παλαιμάχων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα. Διεξαγόταν ανελλιπώς από το 1961 κάθε Μεγάλη Παρασκευή ως το 2013, με μια διακοπή το 1967 λόγω της τότε πρόσφατης επικράτησης της δικτατορίας στις 21 Απριλίου 1967. Γινόταν πάντα στο Γήπεδο Νίκαιας της Προοδευτικής, στη Νίκαια του Πειραιά, εκτός από το 1968 και το 1993 που έγινε στο Γήπεδο Νεάπολης, γιατί στο Γήπεδο Νίκαιας, γίνονταν έργα.[1] Αγωνιζόταν παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού (''Βραδυποριακός'') και της Προοδευτικής (''Ταλαιπωριακός''), ενισχυμένοι κάποιες φορές και από παλιούς παίκτες άλλων σωματείων.

Το 2014, έπειτα από άρνηση του Βραδυποριακού να συνεχίσει να μετέχει στη διοργάνωση,[2] τη θέση του πήρε ο "Παλαιμαχιακός", μικτή ομάδα παλαιμάχων του Πειραιά, του Συνδέσμου Βετεράνων Πειραιά.[3]

Ο Βραδυποριακός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βραδυποριακός προϋπήρχε ως ανεξάρτητο σωματείο της περιοχής Νίκαιας-Κορυδαλλού, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου. Πρωταναφέρεται το 1957, όταν εδωσε φιλικό αγώνα στις 28 Απριλίου στο γήπεδο Κορυδαλλού: «Σήμερον εις το γήπεδον Κορυδαλλού θα διεξαχθεί φιλική συνάντησις μεταξύ των ανεξαρτήτων ομάδων ΕΟΚΑ και Βραδυποριακού. Τας δύο ομάδας θα ενισχύσουν ανεγνωρισμένοι παίκται...».[4]

Αναφέρεται ξανά το Μάρτιο του 1958, όταν έδωσε δύο φιλικούς αγώνες με τον Πανιώνιο Νικαίας στις 4 Μαρτίου[5] και με τη Δόξα Ευγενίας στις 12 Μαρτίου, οπότε δημοσιεύθηκε και η ενδεκάδα του: «Εις το γήπεδον της Ενώσεως Κορυδαλλού διεξήχθη ενδιαφέρων φιλικός αγών μεταξύ των ομάδων του Βραδυποριακού και της Δόξης Ευγενίας. Κατόπιν δε ενός ωραιοτάτου αγώνος την νίκην απέσπασεν η ισχυρά ομάς του Βραδυποριακού με 4-1. Η νικήτρια: Αναγνωστόπουλος, Πολίτης, Στυλιανού Ι και ΙΙ, Γεμιδόπουλος, Σέγκος, Ιωαννίδης, Βασίλης, Παραράς, Κουρής και Σοφίου. [6]

Η ανεξάρτητη αυτή ομάδα φαίνεται πως υπήρξε κατά κάποιο τρόπο ο πρόγονος της ομάδας των παλαιμάχων, η οποία δημιουργήθηκε το 1961. Άλλωστε κάποιοι παίκτες του, όπως ο Αλέξανδρος Στυλιανού, συνέχισαν να αγωνίζονται σε αυτή και ως παλαίμαχοι. Στον πρώτο αγώνα των παλαιμάχων, που έγινε στις 7 Απριλίου 1961, σημειώνεται πως θα μετάσχει ο "νεοϊδρυθείς... Βραδυποριακός".[7] Όμως, στον αγώνα του επόμενου έτους, που έγινε στις 27/4/1962, σημειώνεται πως με την ευκαιρία του αγώνα θα εορταστούν τα πέντε χρόνια ζωής του Βραδυποριακού: «... κατά την αυριανήν μέρα των παθών (Μεγάλη Παρασκευή γαρ) υπό του Βραδυποριακού θα εορτασθή και η πενταετής δράσις του πρωτότυπου αυτού ποδοσφαιρικού συγκροτήματος, η εμφάνισις του οποίου πραγματοποιείται άπαξ του έτους». [8]

Ο Βραδυποριακός εκτός από τον καθιερωμένο αγώνα της Μεγ. Παρασκευής αναφέρεται ότι έδινε φιλικά με την ευκαιρία των αργιών των δύο εθνικών εορτών. Στις 26 Οκτωβρίου 1961 προαναγγέλθηκε ο αγώνας του με την "ΑΕ Κρασοπατέρων"[9] και στις 24 Μαρτίου 1962 αγωνίστηκε με την ομάδα της Εργατικής Εστίας. Σε αυτό το ματς μετείχαν και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές καθώς και παλαίμαχοι της Προοδευτικής.[10]

Ο αγώνας των παλαιμάχων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος αγώνας (7/4/1961)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1961 οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής αποφάσισαν να δώσουν ένα φιλικό αγώνα. Η ιδέα της πραγματοποίησης του αγώνα ανήκε στον παλιό παίκτη και τότε προπονητή της Προοδευτικής Γιούρκα Σεϊταρίδη, τον παππού του πρωταθλητή Ευρώπης το 2004, Γιούρκα. Για την υλοποίηση της ιδέας συνεργάστηκαν οι δημοσιογράφοι Νίκος Τσαπίδης και Νίκος Γερακάρης, οι παράγοντες της Προοδευτικής Λάμπρος Τσεμπεράκης και Νίκος Τσανίδης και οι παλιοί παίκτες των δύο συλλόγων, Βασίλης Τερκεσίδης και Θανάσης Σούλης. Βρήκαν αμέσως συμπαράσταση από ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων που μόλις είχαν τερματίσει την καριέρα τους. Οι παλαίμαχοι έδωσαν στις ομάδες τους χιουμοριστικά ονόματα για να τονίσουν ότι ήταν ένας αγώνας διασκέδασης και όχι φανατισμού.

Το ραντεβού για τη διεξαγωγή του αγώνα δόθηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής,[11] ημέρα που βόλευε όλους και ορίστηκε να γίνει στο γήπεδο της Νίκαιας. Νικητής του πρώτου αγώνα αναδείχθηκε ο Βραδυποριακός με 8-5.[12]

Η προσπάθεια ήταν επιτυχημένη κι αποφασίστηκε ο αγώνας να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια μέρα και στο ίδιο γήπεδο. Κάποιες χρονιές οι ομάδες δεν ήταν αμιγείς παλαιμάχων των δύο συλλόγων, αλλά συμμετείχαν και παλαίμαχοι παίκτες άλλων σωματείων.

Ο δεύτερος αγώνας (27/4/1962)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα άρεσε και ήδη από τη δεύτερη χρονιά θεωρείτο ως καθιερωμένο το ετήσιο ραντεβού των δύο συλλόγων παλαιμάχων. Έγραφε τη Μ. Πέμπτη του 1962 ο "Πειραιώτης" (ο δημοσιογράφος Ν. Τσαπίδης):

 • "Αύριο το απόγευμα στο γήπεδο Νικαίας θα διεξαχθή ο ετήσιος αγών του γνωστού πλέον Βραδυποριακού... Η αυριανή αντίπαλος ομάς δεν εγνώσθη ακόμη, πάντως αναμένεται να είναι ισχυρά, δεδομένου ότι εκλήθη υπό του Βραδυποριακού γνωστότατος ποδοσφαιριστής εξ Αιγύπτου για να τον ενισχύση!" [13]

Αντίπαλοι ήταν οι παλαίμαχοι της Προοδευτικής, με αρχηγό το Σεϊταρίδη, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί το όνομα με το οποίο θα αγωνίζονταν, μέχρι την ημέρα του αγώνα. Τελικά, κατέβηκαν ως "Αθλητική Ένωσις Αγανακτήσεως". Νικητής και πάλι ο Βραδυποριακός με 2-1. [14]

Πρώτη εμφάνιση του Ταλαιπωριακού με ισοπαλία (1/5/1964)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Πρωτομαγιά του 1964 πρωτοεμφανίζεται ο Ταλαιπωριακός και αποσπά για πρώτη φορά ισοπαλία με 2-2. Ο "ετήσιος πρωτότυπος ποδοσφαιρικός αγώνας" ήταν πλέον αναμενόμενο αθλητικό γεγονός και αποτελούσε είδηση. Στην εφημερίδα δεν αναφέρεται ως αξιοπερίεργο γεγονός σε κάποια στήλη σχολίων αλλά στην κανονική ειδησεογραφία, με τις συνθέσεις των ομάδων κλπ:

 • "Ο αγών, ο οποίος υπήρξε μια ποδοσφαιρική παρωδία, έληξεν 2-2, πλην όμως έδωσε την ευκαιρία στους πολυπληθείς φιλάθλους να διασκεδάσουν σε αφάνταστο βαθμό. Σημειούται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών ήταν τα 40 χρόνια, το δε βάρος 95 κιλά..."[15]

Δεν αναφέρονται οι σκόρερ αλλά υπάρχουν οι συνθέσεις των ομάδων, στις οποίες αγωνίστηκε και ο πρωτοπυγμάχος Γιάννης Παπαδόπουλος:

 • Βραδυποριακός: Τσεμπεράκης, Τερκεσίδης, Σούλης, Σουρούνης, Σταυρούλης, Παπαδόπουλος (ο πυγμάχος), Χάλαρης, Μαυρίκος (Μπέσης), Μανουσαρίδης, Στυλιανού, Βογιατζής, Γερασίμου.
 • Ταλαιπωριακός: Μπαχάς, Καλαμίτσης, Στελίου, Ματούσης, Ξανθόπουλος, Μπουρνιάς, Κατσούπης, Μπογοσιάν Ι και ΙΙ, Γιούρκας Ι, Βαραμέντης-πατήρ (Γιούρκας ΙΙ).

Ως αλλαγές αναφέρονται επίσης, χωρίς να διευκρινίζεται ο σύλλογος οι Αμπατζής, Γαλανόπουλος κ.ά.

Η καθιέρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκτοτε οι "Βραδύποροι" και οι "Ταλαίπωροι" αγωνίζονται κάθε Μεγάλη Παρασκευή πρωί στο Γήπεδο Νίκαιας της Προοδευτικής (μόνο τα έτη 1968 και 1993 ο αγώνας έγινε στο Γήπεδο Νεάπολης) συγκεντρώνοντας πλήθος ποδοσφαιρόφιλων. Ο αγώνας τους κατάφερε να γίνει θεσμός και υποστηρίζεται από το Δήμο Νίκαιας, το Δήμο Πειραιά, την Ε.Π.Σ. Πειραιώς και τους δύο ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Τελευταία υπήρξε και διεθνές ενδιαφέρον αφού πλέον στους παλαιμάχους περιλαμβάνονται αρκετοί παλιοί ξένοι παίκτες. Μάλιστα, έγινε ειδική μνεία για το ματς αυτό στο 3ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βετεράνων Ποδοσφαιριστών, η οποία έχει ως μέλη πάνω από 80 ομάδες παλαιμάχων. Το συνέδριο διεξήχθη στη Βαρκελώνη το 2008.

Εκτός από παλιούς ποδοσφαιριστές των δύο σωματείων καλούνται τιμητικά κάθε χρόνο και παλαίμαχοι άλλων συλλόγων, οι οποίοι αγωνίζονται για λίγα λεπτά, συνήθως με τον Ταλαιπωριακό που έχει πιο αδύναμη ομάδα. Οι διαιτητές δεν είναι πάντα βετεράνοι αλλά εν ενεργεία.

Ονομασίες σωματείων παλαιμάχων που μετείχαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σωματεία των παλαιμάχων που μετείχαν στη διοργάνωση είχαν κατά καιρούς τα παρακάτω ονόματα:

 • Βραδυποριακός (1961-2013) ονομάστηκε η ομάδα των παλαιμάχων του Ολυμπιακού, που εμφανίστηκε με αυτό το όνομα από το πρώτο ματς, το 1961 ως το 2013. Το 2014 ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη διοργάνωση.
 • Ταλαιπωριακός (1964-1968 ή 1969, 1975-2014) ονομάστηκε η αντίστοιχη της Προοδευτικής, όνομα με το οποίο αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 1964.
 • Σύνδεσμος Φιλάθλων Οπαδών Προοδευτικής (1961) ονομάστηκε η πρώτη εκδοχή του "Ταλαιπωριακού" το 1961.
 • Αθλητική Ένωσις Αγανακτήσεως (1962) ήταν η δεύτερη εκδοχή του "Ταλαιπωριακού" το 1962.
 • Λας Βέγκας (1963) ο τρίτος πρόγονος του "Ταλαιπωριακού" το 1963.
 • Πεζοποριακός (1969-1974) ήταν η ονομασία του Ταλαιπωριακού από το 1969 [ή 1970] ως το 1974.
 • Παλαιμαχιακός (2014) είναι η ονομασία της Μικτής Παλαιμάχων Πειραιά, της "Ένωσης Συνδέσμων Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πειραιά" που πήρε τη θέση του Βραδυποριακού το 2014.

Αγωνιστικά ρεκόρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Στις νίκες μεταξύ των δύο συλλόγων υπερτερεί συντριπτικά ο Βραδυποριακός. Οι "Βραδύποροι" ως παλαίμαχοι του Ολυμπιακού, που πρωταγωνιστούσε πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουν την πολυτέλεια να κατεβάζουν πιο ποιοτική ομάδα, σε αντίθεση με τους "Ταλαίπωρους", των οποίων ο σύλλογος, η Προοδευτική, τα περισσότερα χρόνια αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική ή στη Γ΄ Εθνική.
  • Νίκες Βραδυποριακού: 30.
  • Νίκες Ταλαιπωριακού: 12: 10 νίκες στην κανονική διάρκεια και 2 νίκες στα πέναλτι χωρίς παράταση (1980 και 1988). Η νίκη του 2014 σημειώθηκε με αντίπαλο τον Παλαιμαχιακό.
  • Νίκη Λας Βέγκας: 1: το 1963, επί του Βραδυποριακού, στη μοναδική εμφάνιση αυτής της ομάδας.
  • Ισοπαλίες: 6: 1964, 1966, 1975, 1977, 1991 (το μοναδικό 0-0), 2012. Σε άλλες δύο ισοπαλίες χτυπήθηκαν πέναλτι, χωρίς να μεσολαβήσει παράταση.
  • Άγνωστο αποτέλεσμα: 4: 1968, 1970, 1974, 1995.
 • Ρέκορντμαν συμμετοχών είναι ο παλιός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Ηλίας Ρωσίδης, που είχε αγωνιστεί ανελλιπώς στα 47 πρώτα ματς ως το 2008. Το 2010 αποφάσισε να αποσυρθεί και έδωσε απλά το εναρκτήριο λάκτισμα ενώ το 2011 επανεμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου φτάνοντας τις 48 συμμετοχές ως ποδοσφαιριστής σε σύνολο 50 αγώνων.
 • Ρέκορντμαν ηλικίας μπορεί να θεωρηθεί ο παλιός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, που σε ηλικία 101 χρόνων έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα του 2008. Από καθαρά αγωνιστικής πλευράς μέχρι τα 70 του αγωνιζόταν ο Ανδρέας Μουράτης, ρεκόρ που έχει καταρρίψει ο Ηλίας Ρωσίδης που αγωνίστηκε το 2011 σε ηλικία 84 ετών.
 • Μεγαλύτερη διαφορά: 9-3 (+6), το 2004.
 • Μεγαλύτερο σκορ: 8-5 (13 γκολ), το 1961.

Σκόρερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία καλύτεροι σκόρερ των αγώνων είναι ο Νίκος Βαμβακούλας και ο Σίνισα Γκόγκιτς με εννέα (9) γκολ. Ο Βαμβακούλας έχει πετύχει και αυτογκόλ. Ακολουθούν ο Νταβέλης με οκτώ (8), ο Κοτρίδης με επτά (7) και ο Βαΐτσης με έξι (6). Δυο φορές έχει καταγραφεί επίτευξη χατ-τρικ, από τον Μιχάλη Κρητικόπουλο το 1986 και τον Νταβέλη το 2001. Σκόρερ με τη μεγαλύτερη διάρκεια είναι ο Θανάσης Μπέμπης που πέτυχε γκολ με 17 χρόνια διαφορά (1969 και 1986) και ακολουθεί ο Κοτρίδης με 13 χρόνια (1972 και 1985). Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση του τερματοφύλακα Νίκου Σαργκάνη, ο οποίος έχει πετύχει τρία γκολ. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να διαφοροποιηθούν, διότι από αρκετά ματς δεν είναι γνωστό το σκορ του αγώνα ή οι σκόρερ.

Οι νικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2011 ως 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Αγώνας
Σκορ
Σκόρερς
18 Απριλίου 2014 Παλαιμαχιακός-Ταλαιπωριακός[16] 2-5 Πετρίδης 55΄, Γκόλφης 73΄
Αναγνώστου 14΄, Παπαχρόνης 26΄, Κατσέλης (αυτογκόλ) 33΄, Ιωαννίδης 64΄, Τζιαμαλής 70΄
3 Μαΐου 2013 Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός[17] 3-4 Γκόγκιτς 9΄, 30΄, Καλογερόπουλος 11΄
Αταγιάν 21΄, Γούτης 50΄, Δελακάς 55΄, Θεολόγος 58΄ (πέν.)
13 Απριλίου 2012 Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός[18] 1-1 Ιωαννίδης 86΄
Ντάγκας 41΄
22 Απριλίου 2011 Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός 7-3 Γεωργουδάκης, Γκόγκιτς 2, Καλογερόπουλος 2, Καλύκας 2

Βογιατζής 2, Παπαχρόνης

2001 ως 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Αγώνας
Σκορ
Σκόρερς
2 Απριλίου 2010 Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός 1-2 Βαΐτσης

Παπαχρόνης, Βαμβακούλας (αυτογκόλ)

17 Απριλίου 2009 Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός 2-1 Βαγγέλης Καλογερόπουλος 2

Δρακωνάκης

25 Απριλίου 2008 Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός 2-3 Χατζίδης 2

Ξανθόπουλος, Παπαχρόνης, Γιαννενάκης

06 Απριλίου 2007 Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός 3-0 Βαΐτσης, Χατζίδης, Βαμβακούλας
21 Απριλίου 2006 Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός 3-1 Γκόγκιτς, Βαμβακούλας, Βαΐτσης

Δρακωνάκης

29 Απριλίου 2005 Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός [19] 5-0 Μπάντοβιτς 31΄, 54΄, Γκόγκιτς 65΄, 71΄, Ρούσσης 88΄
09 Απριλίου 2004 Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός 9-3 Βαΐτσης 3, Χατζίδης 2, Λάλας 2, Σοφιανόπουλος, Γκόγκιτς

Νταβέλης, Αταγιάν, Βογιατζής

25 Απριλίου 2003 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[20] 4-2 Προτάσοφ 2, Γκόγκιτς, Παχατουρίδης
Μαύρος, Βογιατζής
03 Μαΐου 2002 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός 1-3 Υβ Τριαντάφυλλος

Νταβέλης, Τσεβρετζής, Σουβλέρης

13 Απριλίου 2001 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός 4-3 Βαμβακούλας 2, Σταυρόπουλος, Προτάσοφ

Νταβέλης 3

1991 ως 2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Αγώνας Σκορ Σκόρερς
28 Απριλίου 2000 Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός[21] 7-3 Βαμβακούλας 17΄, 19΄, Λάλας 40΄, Κασδοβασίλης 45΄, Σαργκάνης 52΄, 73΄, Καλτσάς 81΄
Σκούφος 10΄, Νταβέλης 42΄, 90΄
9 Απριλίου 1999 Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός 4-1 Σαργκάνης, Λεμονής, Μίχος, Βαμβακούλας
Νταβέλης
17 Απριλίου 1998 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[22] 3-1 Κρητικόπουλος 10΄, Καλτσάς 42΄, Μαργιόλης 65΄
Βαφειάδης 87΄
25 Απριλίου 1997 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[23] 5-3 Λεμονής 19΄, Σταυρόπουλος 26΄, Βαμβακούλας 64΄, 85΄ Κασδοβασίλης 78΄
Κολέμπας 71΄, Καλούδης 83΄, Θεοδωρίδης 90΄
12 Απριλίου 1996 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[24] 1-2 Λάλας 70΄
Λαγός 87΄, Λιθόπουλος 88΄
21 Απριλίου 1995 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός
29 Απριλίου 1994 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός 2-1
16 Απριλίου 1993 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός 2-1
24 Απριλίου 1992 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός 2-1 Καραβίτης, Αγγελής
Βουρδαμής
5 Απριλίου 1991 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός 0-0

1981 ως 1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Αγώνας Σκορ Σκόρερς
13 Απριλίου 1990 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός 3-1 Καραβίτης, Παμπουλής, Σταυρόπουλος
Άνης
28 Απριλίου 1989 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[25] 2-0 Κρητικόπουλος 12΄, Λοσάντα 20΄.
8 Απριλίου 1988 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[26] 1-1 (5-6 πέν.) Λοσάντα 22΄
Καραγεωργίου 31΄
17 Απριλίου 1987 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[27] 2-3 Γιούτσος 34΄, Σταυρόπουλος 70΄
Γερακάρης 4΄, 15΄, Σεϊταρίδης 12΄
2 Μαΐου 1986 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[28] 5-3 Κρητικόπουλος 3΄, 37΄,57΄, Μπαρμπαλιάς 4΄, Μπέμπης 11΄
Νικολακάκος 20΄, Σεϊταρίδης 50΄, Γεωργιτσάκης 78΄
12 Απριλίου 1985 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[29] 3-2 Αγανιάν 4΄, Μουράτης 46΄, Κοτρίδης 69΄
Σεϊταρίδης 10΄, Καραγεωργίου 49΄
20 Απριλίου 1984 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[30] 1-3 Μουράτης 80΄
Νικολακάκος 2΄, Καραγεωργίου 40΄, Σπετσαρίας 62΄
6 Μαΐου 1983 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[31] 2-1 Γρηγοριάδης 16΄, 78΄
Γέμελος 48΄
16 Απριλίου 1982 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[32] 0-1 Γκότσης 61΄
24 Απριλίου 1981 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[33] 3-0 Μπέμπης 6΄, Πολυχρονίου 37΄, Γιούτσος 47΄

1971 ως 1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Αγώνας Σκορ Σκόρερς
4 Απριλίου 1980 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[34] 2-2 (3-4 πέν.) Κωττάκης 6΄, Κοτρίδης 14΄
Ξανθόπουλος 28΄, Βουρδαμής 79΄
20 Απριλίου 1979 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[35] 4-0 Κωττάκης 33΄, Π. Βασιλείου 60΄, 66΄, Υφαντής 80΄
28 Απριλίου 1978 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[36] 5-2 Σ. Παπάζογλου 38΄, 65΄, Μπαρμπαλιάς 60΄, Υφαντής 70΄, Κοτρίδης 73΄
Κωστάκος 14΄, Σιαβελής 75΄
8 Απριλίου 1977 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[37] 1-1 Κοτρίδης 75΄
Ξανθάκος 40΄
23 Απριλίου 1976 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[38] 3-2 Υφαντής 10΄, Π. Βασιλείου 25΄, Κοτρίδης 68΄
Φ. Μπαλόπουλος 60΄, Ευ. Μπαλόπουλος 76΄.
2 Μαΐου 1975 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός[39] 4-4 Ρωσίδης 26΄, Σουρούνης 68΄, 74΄, Γρηγοριάδης 77΄
Μπαλόπουλος 6΄, Γερμενής (αυτογκόλ) 27΄, Ξανθάκης 56΄, Γιαννακός 65΄
12 Απριλίου 1974 Βραδυποριακός - Πεζοποριακός
27 Απριλίου 1973 Βραδυποριακός - Πεζοποριακός [40] 3-2 Σάββας Παπάζογλου 28΄, 35΄, Πολυχρονίου 40΄
Σουρούνης 22΄, Φ. Μπαλόπουλος 53΄.
7 Απριλίου 1972 Βραδυποριακός - Πεζοποριακός [41] 4-3 Σάββας Παπάζογλου 25΄, Κοτρίδης 29΄, 60΄, Μπέμπης 90΄
Γιούρκας 18΄, 53΄, Σουρούνης 93΄.
16 Απριλίου 1971 Βραδυποριακός - Πεζοποριακός [42] 1-0 Παύλος Γρηγοριάδης 79΄

1961 ως 1970[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Αγώνας Σκορ Σκόρερς
24 Απριλίου 1970 Βραδυποριακός - Πεζοποριακός
11 Απριλίου 1969 Βραδυποριακός - Πεζοποριακός [43] 5-1 Γιαννακός 15΄, 65΄, Μεσολογγίτης 30΄, Μπέμπης 35΄, 73΄

Γ. Κοπανίδης 23΄

19 Απριλίου 1968 Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός [44]
Γήπεδο Νεάπολης (Ιωνικού): Σημειώθηκαν 10 γκολ.
28 Απριλίου 1967
Δεν διεξήχθη[45]
9 Απριλίου 1966 ΒραδυποριακόςΤαλαιπωριακός[46] 4-4 Μεσολογγίτης 2, Λεμονής, Σουρούνης

Σκαραμαγκάς, Τερκεσίδης, Μπαχατούρας 2

23 Απριλίου 1965 Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός[47] 1-2 Σουρούνης 58΄

Λιβανός Ιω. 31΄, Λιβανός Αντ. 44΄

1 Μαΐου 1964 ΒραδυποριακόςΤαλαιπωριακός[48] 2-2
12 Απριλίου 1963 Βραδυποριακός - Λας Βέγκας[49] 2-3 Μ. Παπαδόπουλος 2 γκολ

άγνωστοι σκορερ

27 Απριλίου 1962 Βραδυποριακός - Α.Ε. Αγανακτήσεως 2-1
7 Απριλίου 1961 Βραδυποριακός - Σ.Φ.Ο. Προοδευτικής 8-5

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. "αλλάζει ο τόπος διεξαγωγής υποχρεωτικά, αφού στη Νίκαια εκτελούνται έργα και ο αγώνας-ρετρό μεταφέρεται στο Στάδιο Νεάπολης..", εφ. Αθλητική Ηχώ, 16/4/1993, σελ. 4
 2. "Τεράστιο λάθος και ασέβεια η ακύρωση του Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός".
 3. "ΒΡΑΔΥΠΟΡΙΑΚΟΣ – ΠΑΛΑΙΜΑΧΙΑΚΟΣ 5-2.
 4. "Ομάς ΕΟΚΑ - Βραδυποριακός", "Αθλητική Ηχώ", 28/4/1957, σ. 4.
 5. "Ο Πανιώνιος Νικαίας ανεδείχθη ισόπαλος του Βραδυποριακού με 1-1", "Αθλητική Ηχώ", 5/3/1958, σ. 4.
 6. "Βραδυποριακός - Δόξα Ευγενίας: 4-1", "Αθλητική Ηχώ, 13/3/1958, σ. 6.
 7. "Αθλητική Ηχώ", 6/4/1961, σ. 2.
 8. "Αθλητική Ηχώ", 26/4/1962.
 9. "Αθλητική Ηχώ", 26/10/1961. «"Στο αθλητικό προσκήνιο εμφανίζεται ξανά το πρωτότυπο ποδοσφαιρικό συγκρότημα "Βραδυποριακός", το οποίον ως γνωστόν αποτελείται από αθλητάς μη... έχοντας σχέσιν με την στρογγυλήν θεάν. Ως αντιπάλους θα έχη αυτή την φοράν την "Α.Ε. Κρασοπατέρων" και ως εκ τούτου ο αγών αναμένεται συναρπαστικός!»
 10. "Αθλητική Ηχώ", φ. 27/3/1962. «Με τον Μπέμπη... τερματοφύλακα, το Θεοδωρίδη εξτρέμ(!), τον Σούλη τρίτο μπακ, τον προπονητή της Προοδευτικής Γιούρκα σέντερ φορ και ένα πλήθος ικανών... υπερσαραντάρηδων και ασπρομάλληδων τέως και πρώην ποδοσφαιριστών, ο Βραδυποριακός πέτυχε σπουδαία νίκη το Σάββατο επί της ομάδος της Εργατικής Εστίας με 3-1... Ο αγώνας είχε χαρακτήρα προπονήσεως, διότι ο... ετήσιος αγών του Βραδυποριακού γίνεται εκάστη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα των παθών δηλαδή. Τας δε υπολοίπους ημέρας του έτους οι αθληταί του Βραδυποριακού... ξεκουράζονται»
 11. "Αθλητική Ηχώ", 6/4/1961, σ. 2. Προαναγγελία του πρώτου αγώνα δημοσιεύτηκε στη στήλη «Πειραϊκοί αντίλαλοι» της εφημερίδας Αθλητική Ηχώ τη Μ. Πέμπτη του 1961: «Αύριο το πρωϊ θα διεξαχθή στο γήπεδο της Νικαίας μια πρωτότυπη ποδοσφαιρική συνάντησις κατά την οποία αντίπαλοι θα τεθούν ο "Σύνδεσμος Φιλάθλων Οπαδών Προοδευτικής" και ο νεοϊδρυθείς... "Βραδυποριακός". Ας σημειωθεί ότι τους δύο εν λόγω αντιπαλους θα ενισχύσουν διάφοροι γνωστοί ποδοσφαιρισταί των Αθηνών και του Πειραιώς, όπως οι Λάμπης Σεραφείδης, Ψύχος, Χριστοφίδης, Αναστασιάδης, Μεσολογγίτης και Βάιλας. Αρχηγός της ομάδος του Συνδέσμου Προοδευτικής θα είναι ο Γιούρκας. Πρωτότυπος αναμένεται να είναι η εξέλιξις του αγώνος και όσοι από τους φιλάθλους δεν έχουν να πάνε πουθενά αλλού αύριο το πρωί ας σπεύσουν στο γήπεδο Νικαίας. Τα εισιτήρια του αγώνος προπωλούνται στα γραφεία του Συνδέσμου Προοδευτικής, Αθηνάς 4, Κορυδαλλός, τηλέφ. 493.737 και εις τα γραφεία του "Βραδυποριακού", Κουντουριώτου 7, τηλεφ. 493.380. Τιμή εισιτηρίων... 1 δραχμή. Ας σημειωθεί ότι δια τον εν λόγω αγώνα ο προπονητής της Προοδευτικής κ. Κ. Βουλγαράκης αθλοθετεί ως έπαθλον ένα "σερβίτσιον" δια τον νικητή!»
 12. "Αθλητική Ηχώ", 8/4/1961, σ. 2. «Οι φίλαθλοι που παρευρέθησαν -δεν ήσαν ολίγοι- απόλαυσαν έναν αγώνα στον οποίον η φράσις "πρωτότυπον ενδιαφέρον" απεικονίζει πλήρως την πραγματικότητα. Ασφαλώς δεν είναι σύνηθες φαινόμενον να βλέπετε έναν άνθρωπο μεγάλης ηλικίας με σεβαστή κοιλίτσα να πλονζάρη στα πόδια των αντιπάλων του με νεανικό σφρίγος. Τελικώς, μετά από... σκληρή "μάχη" ο "Βραδυποριακός" επεβλήθη της ομάδος του Συνδέσμου Φιλάθλων Οπαδών Προοδευτικής με 8-5. Παραθέτω μερικά ονόματα αγωνισθέντων παικτών: Τσεμπεράκης, Σουρούνης Ι και ΙΙ, Αμπατζής, Σταυρούλης, Βαβάσης, Βαραμέντης, Καβαλλάρης, Σοφός, Κοζιράκης»
 13. "Αθλητική Ηχώ", φ. 26/4/1962.
 14. "Αθλητική Ηχώ", φ. 3/5/1962. "Θρίαμβο και πάλιν σημείωσε ο Βραδυποριακός. Την Μεγάλη Παρασκευή το γήπεδο Νικαίας τον φιλοξένησε και παλιν... πολλοί φίλαθλοι φρόντισαν να παρακολουθήσουν έναν πρωτότυπον και διασκεδαστικόν αγώνα μεταξύ του γνωστού πλέον Βραδυποριακού και της τελευταίως δημιουργηθείσης "Αθλητικής Ενώσεως Αγανακτήσεως". Το παιχνίδι λένε ότι ήταν συναρπαστικό και αρκετά διασκεδαστικό και μόλις μετά βίας ο Βραδυποριακός, στον οποίον αγωνίστηκαν και οι Σουρούνης, Σπετσέρης και Αναστασιάδης, κατόρθωσε να αποσπάση την πολύτιμη νίκη (2-1), η οποία θα του επιτρέψη να συνεχίση τη δραστηριότητά του από... χρόνου πιά!"
 15. "Αθλητική Ηχώ", φ. 3/5/1964.
 16. Ο αγώνας διεξήχθη σε τρία ημίχρονα των 30΄, με τρεις διαφορετικούς διαιτητές, και οι δύο ομάδες χρησιμοποίησαν συνολικά 56 παίκτες. "Νέο «χρώμα» στο ραντεβού της Μεγάλης Παρασκευής: Ο Ταλαιπωριακός αντιμετώπισε, αντί του Βραδυποριακού την Μικτή Παλαιμάχων Πειραιά (5-2)".
 17. Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός, πράξη No. 52.
 18. Βραδυποριακός -Ταλαιπωριακός 1-1.
 19. "Αθλητική Ηχώ", 2/5/2005.
 20. Ο αγώνας είχε διάρκεια 70΄,"Αθλητική Ηχώ", 26/4/2003.
 21. "Αθλητική Ηχώ", 29/4/2000.
 22. "Αθλητική Ηχώ", 18/4/1998.
 23. "Αθλητική Ηχώ", 26/4/1997.
 24. "Αθλητική Ηχώ", 13/4/1996.
 25. "Αθλητική Ηχώ", 29/4/1989.
 26. Για πρώτη φορά μετείχε ξένος (έστω νατουραλιζέ) παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ο Λοσάντα, "Αθλητική Ηχώ", 9/4/1988.
 27. "Αθλητική Ηχώ", 22/4/1987.
 28. "Αθλητική Ηχώ", 3/5/1986.
 29. "Αθλητική Ηχώ", 13/4/1985.
 30. "Αθλητική Ηχώ", 21/4/1984.
 31. "Αθλητική Ηχώ", 7/5/1983.
 32. "Αθλητική Ηχώ", 17/4/1982.
 33. "Αθλητική Ηχώ", 25/4/1981.
 34. Για πρώτη φορά χτυπήθηκαν πέναλτι, στα οποία επικράτησε ο Ταλαιπωριακός, "Αθλητική Ηχώ", 5/4/1980, σσ. 1 και 4.
 35. Για πρώτη φορά πρωτοσέλιδη είδηση, "Αθλητική Ηχώ", 21/4/1979, σσ. 1 και 4.
 36. Νέο ρεκόρ προσέλευσης 6.000 θεατών, "Αθλητική Ηχώ", 29/4/1978, σ. 5.
 37. "Αθλητική Ηχώ", 9/4/1977, σ. 3.
 38. "Αθλητική Ηχώ", 24/4/1976, σ. 2.
 39. "Αθλητική Ηχώ", 3/5/1975 σ. 3.
 40. Ρεκόρ προσέλευσης 5.000 θεατών, "Αθλητική Ηχώ", 28/4/1973, σ. 8.
 41. Για πρώτη φορά μεταδόθηκαν τηλεοπτικά στιγμιότυπα από συνεργείο του ΕΙΡΤ, "Αθλητική Ηχώ", 8/4/1972, σ. 8.
 42. Η πιο πολυπληθής συνάντηση με 3.000 θεατές! Με τον "Πεζοποριακό" έπαιξαν παλαίμαχοι της Προοδευτικής και άλλων πειραϊκών συλλόγων. Για τους νικητές αθλοθέτησε κύπελλο ο πρόεδρος του Αργοναύτη, "Αθλητική Ηχώ", 17/4/1971, σ. 3.
 43. Σύμφωνα με την Αθλ. Ηχώ, από το 1969 [ως το 1974], έχουμε μετονομασία του Ταλαιπωριακού σε "Πεζοποριακό", "Αθλητική Ηχώ, 12/4/1969. Στο "Εθνος" (12/4/1969), οι ομάδες αναφέρονται ως Βραδυποριακός (με κυανή φανέλα), Ταλαιπωριακός (λευκή φανέλα).
 44. "Παρά το φοβερό άνεμο και τα σύννεφα σκόνης που εσήκωνε, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στο γήπεδο Νικαίας οι ποδοσφαιρισταί των δύο θρυλικών πλέον ομάδων "Βραδυποριακού" και "Ταλαιπωριακού"... Δυστυχώς όμως, τους περίμενε μια δυσάρεστος έκπληξις. Ήταν τα έργα που εκτελούνται εκεί... Ξεκίνησαν όλοι για το γήπεδο Νεαπόλεως, όπου τελικώς έγινε το ματς, κατά τη διάρκεια του οποίου εσημειώθησαν συνολικά δέκα τέρματα..., "Αθλητική Ηχώ, 20/4/1968.
 45. Το δικτατορικό καθεστώς που είχε επικρατήσει μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 21 Απριλίου 1967, είχε διατάξει την αναστολή των αθλητικών εκδηλώσεων: "Δεν ετέλεσθη χθες ο ετήσιος αγών Βραδυποριακού-Ταλαιπωριακού που από επταετίας διαξαγόταν ανελλιπώς κάθε Μ. Παρασκευή στο γήπ. Νικαίας... Η μη τέλεσις οφείλεται στην γνωστή απαγορευτική διαταγή περί αναστολής των αθλητικών εκδηλώσεων." "Αθλητική Ηχώ, 29/4/1967.
 46. Στην εφημερίδα σημειώνεται ότι το ματς έγινε "Για όγδοο στη συνέχεια έτος", κάτι που δεν προκύπτει από άλλη πηγή, "Αθλητική Ηχώ", 10/4/1966.
 47. Τη χρονιά αυτή στο Βραδυποριακό αγωνίστηκαν παλαίμαχοι συλλόγων της Νίκαιας και στον Ταλαιπωριακό κυρίως παλαίμαχοι του Αιγάλεω, "Αθλητική Ηχώ", 24/4/1965.
 48. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το όνομα "Ταλαιπωριακός". Αγωνίστηκαν μεταξύ άλλων οι: Γιούρκας, Σούλης, Ξανθόπουλος, Τερκεσίδης, Αμπατζής, Χάλαρης, Γαλανόπουλος, Κουτσόπης, Βαραμέντης (πατήρ), εφ. ΕΘΝΟΣ, 2/5/1964
 49. Πρωτότυπος αγών εις το γηπ. Νικαίας μεταξύ των ομάδων Βραδυποριακού και Λας Βέγκας, αποτελουμένων από Πειραιώτας φιλάθλους. Ο πρώτος αγών διεξήχθη το 1956, έκτοτε δε καθιερώθη και το επαμειβόμενον κύπελλον - ζεύγος πεπαλαιωμένων αρβυλών. Η συνάντησις έληξεν με τέρματα 3-2 υπέρ της Λας Βέγκας. Ο Μ. Παπαδόπουλος, βάρους 112 κιλών εσημείωσεν τα δύο τέρματα του Βραδυποριακού, εφ. ΕΘΝΟΣ, 13/4/1963