Νίκος Δένδιας
Ο Νικόλαος - Γεώργιος Δένδιας[1] (Κέρκυρα, 7 Οκτωβρίου 1959) είναι Έλληνας δικηγόρος, πολιτικός, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης (2009), υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (2012-2014), υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (2014) και υπουργός Εθνικής Άμυνας (2014-2015), υπουργός Εξωτερικών (2019-2023) και υπουργός Εθνικής Άμυνας για δεύτερη φορά από το 2023.
Βιογραφικά στοιχεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σπουδές - Επαγγελματική σταδιοδρομία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 7 Οκτωβρίου 1959. Κατάγεται από τους Παξούς, με απώτερη καταγωγή από το Βουνό Χειμάρρας της Αλβανίας.[2]
Παρακολούθησε τα μαθήματα των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας. Μετά από εξετάσεις του δόθηκε υποτροφία χάρη στην οποία έγινε μαθητής του Κολεγίου Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1978.
Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγχρόνως εργαζόταν στη Βιομηχανία «Γ. Σαράντης ΑΒΕΕ».[εκκρεμεί παραπομπή] Αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1983 με Άριστα.[εκκρεμεί παραπομπή] Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου παρακολούθησε μαθήματα Ναυτικού και Ασφαλιστικού Δικαίου στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου (UCL) και Εγκληματολογίας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE).
Το 1984 πήρε μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Laws - LL.M.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Το 1985 κατατάχθηκε στο Στρατό, όπου υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο πεζικό.
Είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Πέρα των ελληνικών, ομιλεί αγγλικά και ιταλικά.
Πολιτική σταδιοδρομία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Έγινε μέλος της Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) το 1978. Τον ίδιο χρόνο εντάχθηκε στην Κεντρική Διοίκηση της ΟΝΝΕΔ και ορίσθηκε κατ' αρχήν στη Γραμματεία Ιδεολογικού, υπό τον Κώστα Καραμανλή.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έχει υποστηρίξει πως ο Νίκος Δένδιας προέρχεται από το Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα.[3] Τον ισχυρισμό διέψευσε ο Νίκος Δένδιας.[4]
Υπήρξε συνδικαλιστής της Φοιτητικής Παράταξης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) στο Πανεπιστήμιο, και εκλέχθηκε μετά τον Κώστα Καραμανλή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για δύο περιόδους. Το 1980 εκλέχτηκε στην Κεντρική Γραμματεία Φοιτητικού της ΟΝΝΕΔ. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνος διεθνών θεμάτων της εφημερίδας της ΟΝΝΕΔ, της Δημοκρατικής Πρωτοπορίας από το 1979 ως το 1981.
Παρακολούθησε το 1980 ειδικό σεμινάριο ανωτέρων κομματικών στελεχών οργανωμένο από το Ίδρυμα Άντεναουερ και το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επιμόρφωσης, με διευθυντή τον Γιάννη Λούλη.
Το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Τον Νοέμβριο του 2002 τοποθετήθηκε στην ομάδα κοινοβουλευτικού ελέγχου με αντικείμενο τον τουρισμό. Τον Μάρτιο του 2004 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Από τον Απρίλιο του 2006 είναι μέλος του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επιμόρφωσης.
Έχει διατελέσει πρόεδρος της ομάδας φιλίας Ελλάδας - Κουβέιτ της Βουλής των Ελλήνων. Τον Σεπτέμβριο του 2007 επανεξελέγη βουλευτής στη μοναδική έδρα που κέρδισε στην Κέρκυρα η Νέα Δημοκρατία. Τον Μάιο του 2008 ορίστηκε αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε από το 2004 μέλος της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Μετανάστευσης Λαθρομετανάστευσης και Προσφύγων από το 2007.
Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2009 έως τις Εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Τον Οκτώβριο του 2009 επανεξελέγη για τρίτη φορά Βουλευτής στη μοναδική έδρα που κέρδισε στην Κέρκυρα η Νέα Δημοκρατία.
Τον Δεκέμβριο του 2009 ανέλαβε Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη με απόφαση του τότε Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Στις 28 Ιανουαρίου 2010, κατά τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, εξελέγη Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Μετανάστευσης. Τον Δεκέμβριο του 2010 ορίσθηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Μετά τις εκλογές της 17 Ιουνίου 2012 που ανέδειξαν Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Στις 10 Ιουνίου 2014 ανέλαβε Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενώ στις 3 Νοεμβρίου 2014 ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθήνας, ενώ επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015.
Στις 13 Ιανουαρίου 2016, με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ορίστηκε πρώτος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές, Αναθεώρησης του Συντάγματος, Παραγωγής & Εμπορίου, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Προστασίας Περιβάλλοντος.
Υπουργός Εξωτερικών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις Εθνικές Εκλογές του 2019, έθεσε υποψηφιότητα στη Β3' Εκλογική περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών, όπου και εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατία, συγκεντρώνοντας 60.178 σταυρούς προτίμησης.[5] Ορίστηκε υπουργός εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση στις 9 Ιουλίου 2019.
Στις 9 Ιουνίου 2020 ο Νίκος Δένδιας υπέγραψε μαζί με τον Ιταλό υπουργό εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας και Ιταλίας. Ήταν η πρώτη συμφωνία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε η Ελλάδα. Η συμφωνία επιβεβαίωσε επίσης τη χάραξη της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας το 1977 και οριοθέτησε τη δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή.[6] Στις 6 Αυγούστου 2020 προχώρησε σε μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ύστερα από συνομιλίες με τον Αιγύπτιο υπουργό εξωτερικών Σάμεχ αλ–Σούκρι. Η οριοθέτηση ήρθε σε αντίθεση με τουρκολιβυκό μνημόνιο σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ των δύο χωρών, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο εξωτερικών ως άκυρο και μη βασισμένο στο διεθνές δίκαιο.[7] Αποτέλεσμα της συμφωνίας ήταν να αποχωρήσουν οι Τούρκοι από τις διερευνητικές επαφές.[8]
Ακολούθησε ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω των ερευνών του σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα ο Δένδιας να αναφέρει ότι ο διάλογος με την Τουρκία θα γινόταν μετά την αποχώρηση του Όρουτς Ρέις.[9] Τον Ιανουάριο του 2021 έγινε ο 61ος γύρος ερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι πρώτες μετά από πέντε χρόνια.[10] Στις 15 Απριλίου 2021, σε προγραμματισμένες δηλώσεις με τον υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημιουργήθηκε ένταση, καθώς ο Νίκος Δένδιας προχώρησε σε παρουσίαση των θέσεων της Ελλάδας σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητας της Θράκης, τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, την παρουσία στρατού στα νησιά του Αιγαίου, το μεταναστευτικό και το κυπριακό ζήτημα.[11]
Στις διμερείς σχέσεις επέτυχε σημαντικές συμφωνίες όπως αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία με στρατιωτικό πακέτο προμήθειας φρεγατών[12], συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη λειτουργία τεσσάρων βάσεων με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας[13] και μνημόνιο κατανόησης περί διμερούς στρατηγικού πλαισίου μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.[14]
Στις 17 Νοεμβρίου 2022, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας δεν πραγματοποίησε την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ αλ Μενφί στην Τρίπολη, καθώς ήταν παρούσα η υπουργός εξωτερικών Νάιλα αλ-Μανγκούς, η οποία είχε υπογράψει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφωνία συνεργασίας με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, και σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας όρος της επίσκεψης ήταν να μην τη συναντήσει ο Νίκος Δένδιας.[15] Σε απάντηση το υπουργείο εξωτερικών της Λιβύης ανακάλεσε τον επιτετραμμένο στην Αθήνα.[16]
Στις 12 Φεβρουαρίου 2023, έξι ημέρες μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε την Τουρκία, και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Αδάνων. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου τον αγκάλιασε.[17] Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ σχολίασε το στιγμιότυπο στο twitter ως «Αυτό είναι υπέροχο».[18] Στη συνέχεια αποχώρησαν με ελικόπτερο για την επαρχία Χάταϊ, όπου πέταξαν πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές και επισκέφτηκαν το κέντρο επιχειρήσεων στην Αντάκια. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι «Δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει «Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες ημέρες» ενώ ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «η βοήθεια στην Τουρκία δεν σταματά εδώ».[19] Ο Δένδιας ήταν ο πρώτος υπουργός εξωτερικών χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέφτηκε την Τουρκία μετά το σεισμό.[20]
Στις Εθνικές Εκλογές του Μαΐου 2023, ήταν εκ νέου υποψήφιος για την Β3' Εκλογική περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών, όπου και επανεξελέγη πρώτος σταυρούς προτίμησης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρειά του, αλλά και πανελλαδικά ξεπερνώντας οποιονδήποτε βουλευτή, συγκεντρώνοντας συνολικά 93.988 σταυρούς προτίμησης.[21][22]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ https://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Viografika-Stoicheia/?MPId=7b1e7cd5-7d35-4220-8c7d-cb298943e921
- ↑ «Oι Βορειοηπειρώτες θύμισαν στον Δένδια τις ρίζες του…». Defence-point.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2020.
- ↑ «Παπαδημούλης: Ο Δένδιας προέρχεται από το εθνικιστικό ΕΝΕΚ». www.iefimerida.gr. 22 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2016.
- ↑ «Δένδιας: Δεν ανακαλώ για ΣΥΡΙΖΑ – η τρομοκρατία φυτρώνει στην άκρα Αριστερά». www.skai.gr. 23 Ιανουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2016.
- ↑ «Εκλογική Περιφέρεια Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών | Εθνικές εκλογές – Ιούλιος 2019». ekloges.ypes.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2021.
- ↑ «Ν. Δένδιας: Ιστορική η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας - Επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες». Capital.gr. 9 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2021.
- ↑ Αθανασόπουλος, Άγγελος (6 Αυγούστου 2020). «Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες». Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2021.
- ↑ «Δένδιας : Πώς φτάσαμε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ». Το Βήμα Online. 7 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2021.
- ↑ «Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Διάλογος μόνο με αποχώρηση του Oruc Reis». www.kathimerini.gr. 8 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2021.
- ↑ «Κωνσταντινούπολη: 61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας». www.skai.gr. 25 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2021.
- ↑ Νέδος, Βασίλης (16 Απριλίου 2021). «Δένδιας-Τσαβούσογλου: Τι οδήγησε στη σύγκρουση». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2021.
- ↑ «Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ, τι λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Έθνος. 29 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2021.
- ↑ «Ελλάδα και ΗΠΑ υπέγραψαν τη νέα αμυντική συμφωνία - Τι σηματοδοτεί για την προστασία της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας». 14 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2021.
- ↑ «Σημαντική διμερή συμφωνία — πλαίσιο υπέγραψαν Ελλάδα και Βρετανία». 25 Οκτωβρίου 2021. https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/simantiki-dimeri-symfonia-plaisio-ypegrapsan-ellada-kai-vretania/. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2021.
- ↑ Νέδος, Βασίλης (17 Νοεμβρίου 2022). «Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη – Ακυρώθηκε η επίσκεψη Δένδια στην Τρίπολη». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2022.
- ↑ Κωστίδης, Μανώλης (17 Νοεμβρίου 2022). «Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τρίπολη: Ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2022.
- ↑ Capital.gr (12 Φεβρουαρίου 2023). «Προσγειώθηκε στην Τουρκία ο Ν. Δένδιας - Με θερμή αγκαλιά τον υποδέχθηκε ο Τσαβούσογλου». Capital.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2023.
- ↑ Newsroom (12 Φεβρουαρίου 2023). «Αμερικανός πρέσβης για την αγκαλιά Δένδια - Τσαβούσογλου: This is wonderful». www.skai.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2023.
- ↑ Newsroom (12 Φεβρουαρίου 2023). «Δένδιας – Τσαβούσογλου: Πτήση πάνω από τα χαλάσματα (βίντεο)». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2023.
- ↑ «Ιταλικά ΜΜΕ για επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία: «Μια σημαντική παρουσία»». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. 13 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2023.
- ↑ «Εκλογές 2023: Οι πρώτοι των πρώτων σε σταυρούς - Σάρωσε ο Νίκος Δένδιας, μία γυναίκα στην πεντάδα». The TOC. 22 Μαΐου 2023. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2023.
- ↑ «Πρώτος βουλευτής σε σταυρούς προτίμησης στην Ελλάδα ο Νίκος Δένδιας». euro2day.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2023.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Έλληνες πολιτικοί του 21ου αιώνα
- Έλληνες υπουργοί Δικαιοσύνης
- Έλληνες υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
- Έλληνες υπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
- Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών
- Έλληνες υπουργοί Εθνικής Άμυνας
- Βουλευτές εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία
- Βουλευτές Κέρκυρας
- Βουλευτές Β΄ Αθηνών
- Βουλευτές Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών
- Απόφοιτοι Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Απόφοιτοι του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου
- Βορειοηπειρώτες πολιτικοί