Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 51°30′50″N 0°07′00″W / 51.514°N 0.1167°W / 51.514; -0.1167

Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου
London School of Economics
Ίδρυση1895
ΤοποθεσίαΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ιστότοποςlse.ac.uk

Η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου[1] (αγγλικά: London School of Economics and Political Science, LSE) ή συντομότερα Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου[2] (αγγλικά: London School of Economics) είναι ένα από τα διασημότερα, παγκοσμίως, κέντρα διδασκαλίας και επεξεργασίας της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης. Είναι το μόνο πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο που ειδικεύεται στη μελέτη των κοινωνικών επιστημών και έχει παγκόσμια φήμη στον τομέα, αφού συγκαταλέγεται στα καλύτερα και αρτιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1895 από μέλη της Φαβιανής Εταιρείας (Fabian Society), Βρετανούς σοσιαλιστές που επιθυμούσαν να φέρουν το σοσιαλισμό στη Βρετανική Αυτοκρατορία, αλλά απέρριπταν την επανάσταση και πίστευαν στην «από μέσα» αλλαγή του κοινωνικού συστήματος και την βελτίωση της ανθρωπότητας μέσω των κοινωνικών επιστημών. Αυτή η ριζοσπαστική χροιά στο πανεπιστήμιο δεν εμπόδισε τους αποφοίτους του να καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε κράτη, διεθνείς οργανισμούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ανήκει στο ευρύτερο σχήμα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Λονδίνου. Διαθέτει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου για κοινωνικές επιστήμες και προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε διάφορα κοινωνικά πεδία επιστημών, όπως η λογιστική και η χρηματοδότηση, η ανθρωπολογία, η εφαρμοσμένη στατιστική, η αναλογιστική επιστήμη, η οικονομική ιστορία, η οικονομία, η γεωγραφία, η διεθνής ανάπτυξη, οι διεθνείς σχέσεις, το δίκαιο, η φιλοσοφία, η πολιτική, η ψυχολογία, η κοινωνική πολιτική, η κοινωνιολογία, τα μαθηματικά και η στατιστική.

Στους αποφοίτους της σχολής συγκαταλέγονται πρωθυπουργοί, περίοπτοι ακαδημαϊκοί, υπουργοί, διπλωμάτες, υψηλόβαθμα στελέχη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, μεγιστάνες της παγκόσμιας οικονομίας και πολλοί νομπελίστες.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. lse.ac.uk Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine. Ελληνικό Παρατηρητήριο (LSE)
  2. taxydromos.gr «Να διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας όπως είχε γίνει με τη Γερμανία»