Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία υπογράφηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2021 μεταξύ των δύο χωρών και ψηφήστηκε ως νόμος στην βουλή.[1] Είναι μέρος του εξοπλιστικού πακέτου για το Ελληνικό Ναυτικό αγοράς φρεγατών Belh@rra ύψους 5 δισ. ευρώ.[2][3] Μαζί με την αντίστοιχη αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τα Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα εκτιμάται ως η σημαντικότερη διακρατική και στρατιωτική συμφωνία της Ελλάδας μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2020 η Ελλάδα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει νέες φρεγάτες. Προσφορές κατατέθηκαν από εταιρείες που προέρχονταν από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία και την Ολλανδία. Η κυβέρνηση αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2021 να προχωρήσει στην αγορά από τη Γαλλία. Παράλληλα, προετοιμάστηκε το κείμενο της συμφωνίας το οποίο υπογράφηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, παρουσία των δύο Ηγετών. Η έκβαση του διαγωνισμού συνέπεσε χρονικά με μια άλλη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, και θεωρείται στρατηγικό γεωπολιτικό αντιστάθμισμα της τελευταίας. Την συμφωνία χαιρέτισαν οι ΗΠΑ, ενώ η ΕΕ αποφάνθηκε ότι είναι απολύτως συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εχθρικά προς κανένα τρίτο κράτος. Η Τουρκία αντέδρασε οργισμένη.

Το άρθρο 2 προβλέπει την αμοιβαία συνδρομή «ακόμα και με ένοπλη βία» του ετέρου κράτους, όταν και τα δύο συμβαλλόμενα μέλη διαπιστώσουν από κοινού ότι ένα κράτος απειλείται ή δέχεται επίθεση στην επικράτειά του από κάποιο τρίτο κράτος. Στο σημείο αυτό συζητείται διεθνώς αν οι Θαλάσιες Ζώνες συγκαταλέγονται στην επικράτεια του κράτους, κάτι που κάποιες χώρες, π.χ. οι Φιλπιπίνες σαφώς υποστηρίζουν.

Στην συνάντηση που πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στις 23 Οκτωβρίου 2021 με τον Γάλλο ομόλογό του ΑΓΕΕΔ συζήτησε από κοινού την εφαρμογή της στρατηγηκής εταιρικής σχέσης που υπογράφηκε. Κατά την επίσκεψή του αυτή στο Παρίσι ο Έλληνας στρατηγός παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.[4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Υπερψηφίστηκε με 191 «ναι» η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία». 7 Οκτωβρίου 2021. https://www.kathimerini.gr/politics/561528742/yperpsifistike-me-191-nai-ellinogalliki-amyntiki-symfonia/. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2021. 
  2. Psaropoulos, John. «Greece, France tout European defence autonomy with warships deal». Aljazeera. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 
  3. «Greece buys French warships in multibillion-euro defense deal». Global Defense Corp. 29 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 
  4. «Γάλλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Με υπερηφάνεια υποδέχομαι τον Κωνσταντίνο Φλώρο στο Παρίσι». 23 Οκτωβρίου 2021. https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/gallos-archigos-geetha-me-yperifaneia-ypodechomai-ton-konstantino-floro-sto-parisi/. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2021. 
  5. ««Ύψιστη τιμή η παρασημοφόρησή μου με το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Δημοκρατία», έγραψε στο twitter o αρχηγός ΓΕΕΘΑ». 22 Οκτωβρίου 2021. https://www.protothema.gr/greece/article/1173965/me-to-metallio-tis-legeonas-tis-timis-timithike-o-arhigos-geetha-konstadinos-floros-sto-parisi/. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]