Χρήστος Τριαντόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρήστος Τριαντόπουλος
Foto.jpeg
Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος σε Θέματα Κρατικής Αρωγής & Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Χρήστος Τριαντόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση20 Αυγούστου 1980
Αγχίαλος Μαγνησίας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Κρήτης
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΟικονομολόγος, Πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΝέα Δημοκρατία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΈλληνας υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ‎
Ιστότοπος
ctriantopoulos.com

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος (Αθήνα, 1980) είναι Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ[1] με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη[2].

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος γεννήθηκε το 1980 και κατάγεται από τη Νέα Αγχίαλο (Βόλου) Μαγνησίας, όπου και σπούδασε στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου και στο Γενικό Λύκειο Νέας Αγχιάλου. Στη συνέχεια σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο του στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές (MSc) από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το διδακτορικό τίτλο σπουδών του (PhD) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πάνω στην πολιτική οικονομία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και της εποπτείας, εκπονώντας τμήμα των διδακτορικών του σπουδών, με υποτροφία, στο London School of Economics.

Παράλληλα με τις σπουδές του, έχει δραστηριοποιηθεί ερευνητικά σε μία σειρά από πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως (α) το Εργαστήριο Μελέτης της Μετανάστευσης και της Διασποράς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως βοηθός ερευνητής (2006-2007), (β) το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως ερευνητής (2005-2009), και (γ) το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως συνεργάτης ερευνητής (2013-2016). Επιπρόσθετα, το 2014 δραστηριοποιήθηκε ερευνητικά στο School of Business, Management and Economics του University of Sussex ως επισκέπτης ερευνητής για θέματα λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Έχει ασχοληθεί με τη διδασκαλία των οικονομικών, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, και με τη διδασκαλία δημοσιονομικής πολιτικής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Επαγγελματική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος[3] έχει δραστηριοποιηθεί ως επιστημονικός συνεργάτης για θέματα οικονομικής πολιτικής και χρηματοπιστωτικών συστημάτων στη Βουλή των Ελλήνων (2008-2011) και ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης για θέματα οικονομικής ανάλυσης με τον (ελληνικό) The Economist (2008-2011).

Την περίοδο 2012-2014 κατείχε συμβουλευτική θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενο την παρακολούθηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού και του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, την επεξεργασία της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης και την παρακολούθηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ ήταν υπεύθυνος για θέματα ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014) στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Από το 2014 διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)[4] για θέματα χρηματοπιστωτικής εποπτείας και δημοσιονομικών θεσμών, όπου, παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, (α) ήταν υπεύθυνος για την ανάλυση της διεθνούς και ευρωπαϊκής συγκυρίας του περιοδικού Ελληνική Οικονομία (2015)[5], (β) ήταν μέλος της ομάδας εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το Θεσμικό Πλαίσιο της Δημοσιονομικής Πολιτικής (2015), (γ) ήταν υπεύθυνος για την ανάλυση του δημοσίου χρέους στο περιοδικό Οικονομικές Εξελίξεις (2015-)[6], και (δ) ήταν μέλος της ομάδας Χρηματοδοτικών Ενισχύσεων Εξωστρέφειας του Σχεδίου Δράσης για την Προώθηση των Εξαγωγών του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (2017-).

Επιπρόσθετα, κατείχε συμβουλευτική θέση στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (2015) κατά την υπηρεσιακή κυβέρνηση με εμπλοκή στο θέμα των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και των επιπτώσεων από τις αυξημένες προσφυγικές ροές, υπήρξε μέλοτης Επιτροπής για τη λειτουργία του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (2013-) και διετέλεσε εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Είναι συνιδρυτής και επικεφαλής της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, που αποτελεί, από το 2014, μία πρωτοβουλία πολιτών με σκοπό τη σύνθεση ιδεών, προσεγγίσεων και απόψεων όλων όσοι κινούνται στο δημιουργικό και ορθολογικό ευρωπαϊκό χώρο, μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαλόγου σε επίκαιρα ζητήματα[7][8] και σε συνεργασία και με λοιπούς επιστημονικούς φορείς[9][10]. Είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας «Η Αγχίαλος» και ενεργό μέλος στο χώρο των πρωτοβουλιών για την παράδοση των Σαρακατσαναίων. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νέων Επιστημόνων για Ευρωπαϊκές Σπουδές (ΕΝΕΕΣ).

Από το 2016 διδάσκει οικονομικά και δημόσια οικονομικά, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, ενώ από το 2017 διδάσκει δημοσιονομική πολιτική στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες και άρθρα σε διακεκριμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Αύγουστο του 2021, ο Χρήστος Τριαντόπουλος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής[11] στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε Πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η οποία έχει ως έργο το συντονισμό και τη διασφάλιση σε εθνικό επίπεδο της υλοποίησης του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή[12] και τη στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν μετά από θεομηνία και Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Ανέλαβε επίσης Επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης – FATF (Financial Action Task Force)[13], η οποία είναι διακυβερνητικός οργανισμός με σκοπό την ανάπτυξη πολιτικών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Επιπλέον, ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής για τη σύνταξη εισήγησης για τη διαμόρφωση των ζωνών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, όσον αφορά τον προσδιορισμό της αξίας ακινήτων[14].

Ως Γενικός Γραμματέας, συμμετείχε στο πενταμελές Διοικητικό Συμβουλίου (ΔΣ) του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σκοπός του οποίου είναι η μέριμνα για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου, η βελτίωση του κόστους δανεισμού και η επίτευξη της καλύτερης δυνατής διάρθρωσης του δημοσίου χρέους. Επίσης, είναι μέλος (και πρόεδρος κατά το τρέχον έτος) της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)[15][16], του εξαμελούς ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου της Τράπεζας που εξε

τάζει ετησίως την κανονικότητα των πράξεων και των λογιστικών βιβλίων της Τράπεζας.

Έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Ρευστότητας, αποστολή του οποίου είναι η παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά και η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων. Επίσης, υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, σκοπός του οποίου είναι η ανάλυση της δυναμικής μεταξύ των επιμέρους συστημάτων του χρηματοοικονομικού χώρου και η συνεχής διερεύνηση για την προληπτική αντιμετώπιση έκτακτων ή ακραίων καταστάσεων και κρίσεων.

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου, έχει συμμετάσχει σε συντονιστικές επιτροπές και όργανα, όπως η Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Διακυβέρνησης Δημοσίων Επιχειρήσεων, η Κυβερνητική Επιτροπή Παρακολούθησης Αξιοποίησης Λιμένων, η Διυπουργική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα, η Επιτροπή Συντονισμού της Βιομηχανικής Πολιτικής, η Εκτελεστική Επιτροπή Προγραμματισμού και Σχεδιασμού για την υποβοήθηση του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και η Διυπουργική Επιτροπή Κρατικών Ενισχύσεων (ως αναπληρωτής του Υπουργού Οικονομικών).

Το καλοκαίρι του 2019 άσκησε παράλληλα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας και διετέλεσε Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας με βασικό αντικείμενο την προώθηση των προβλεπόμενων κανονιστικών πράξεων για την επανεκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Από τον Αύγουστο του 2021, ο Χρήστος Τριαντόπουλος είναι Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό[3][17], αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής[12] και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές[1] στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, διαχειρίστηκε την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, όπως ο μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός"[18][19][20] (ήδη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα), τις καταστροφικές πυρκαγίες στη Βόρεια Ευβοια[21][21][22], τους σεισμούς στη Σάμο[23][24] και στην Κρήτη[25][26].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 Newsroom. «Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 2. «Σύνθεση της Κυβέρνησης | Ελληνική Κυβέρνηση». Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 3. 3,0 3,1 «Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος». ΤΑ ΝΕΑ. 13 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 4. «Χρήστος Τριαντόπουλος». www.kepe.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 5. «ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»». www.kepe.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 6. «ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ»». www.kepe.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 7. TheNewspaper.gr, Newsroom (1 Απριλίου 2019). «Επιτυχημένη Εκδήλωση της Σύνθεσις "Ο Τόπος μας στην Ψηλότερη Κορυφή"». TheNewspaper.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 8. Στειριώτης (5 Ιουνίου 2018). «Κοινότητα Διαλόγου «Σύνθεσις»: Εκδήλωση με θέμα «Θεσμοί και Νέα Γενιά» στη Λιβαδειά». Στείριδα - el Steiri - Στείρι Βοιωτίας. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 9. «Κοινωνική Συνεννόηση & Βιώσιμη Ανάπτυξη - Μια Εκδήλωση». Dianeosis. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 10. TheNewspaper.gr, Newsroom (6 Απριλίου 2019). «Χρ. Τριαντόπουλος: Ένα σύγχρονο κράτος για τη νέα εποχή». TheNewspaper.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 11. «Χρήστος Τριαντόπουλος: Tοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κατά την παρουσίαση των μέτρων αποζημίωσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις πυρκαγιές και των μέτρων ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας και». www.forin.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 12. 12,0 12,1 «Κρατική Αρωγή». Κρατική Αρωγή. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 13. Press, Αλμυρός (27 Ιουνίου 2021). «Χρήστος Τριαντόπουλος: Εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ολομέλεια της FATF για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Almyros Press. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 14. ΠΑΥΛΟΥ, ΦΡΟΣΩ (24 Μαΐου 2022). «Χρ. Τριαντόπουλος: "Μειωμένος κατά 36,8% ο ΕΝΦΙΑ στη Μαγνησία - 43,7εκ.€ το αθροιστικό όφελος"». ertnews.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 15. «Christos G. TRIANTOPOULOS». European Investment Bank (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 16. Taxydromos, admin (10 Νοεμβρίου 2022). «Στις εργασίες της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο ο Χρ. Τριαντόπουλος». Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Βόλου, Μαγνησίας, Θεσσαλίας. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 17. Group), Radiotileoptiki S. A. (OPEN Digital (1 Ιανουαρίου 1980). «Χρήστος Τριαντόπουλος: Ο Μητσοτάκης προανήγγειλε την πολιτική του αναβάθμιση - Ποιος είναι». ΕΘΝΟΣ. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 18. ΠΑΥΛΟΥ, ΦΡΟΣΩ (12 Οκτωβρίου 2022). «Χρ. Τριαντόπουλος στο Thessaly Expo '22: Ο «Ιανός» ανέδειξε τη νέα φιλοσοφία για την κρατική αρωγή». ertnews.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 19. Newsroom (16 Φεβρουαρίου 2022). «Τριαντόπουλος: Στην Κεφαλονιά για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από τον «Ιανό» | ΣΚΑΪ». www.skai.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 20. MANIFESTO (19 Σεπτεμβρίου 2021). «Χρήστος Τριαντόπουλος/Ιανός και Κρατική Αρωγή: εμπειρία, μεταρρύθμιση και εξέλιξη». tomanifesto.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 21. 21,0 21,1 IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (14 Ιουνίου 2022). «Στη Β. Εύβοια ο Τριαντόπουλος: Προχωρά το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης, ύψους 300 εκατ. ευρώ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 22. «Ποια κατάσταση επικρατεί στη βόρεια Εύβοια έναν χρόνο από τις καταστροφικές πυρκαγιές - Τι προσπάθειες έχουν γίνει». ΤΑ ΝΕΑ. 12 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 23. Ζαβουδάκης, Χάρης (13 Σεπτεμβρίου 2022). «Χρήστος Τριαντόπουλος: Οι επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις της Σάμου θα είναι στοχευμένες». ertnews.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 24. Capital.gr. «Ο Χρ. Τριαντόπουλος στη Σάμο: Προχωρά η διαδικασία αποκατάστασης των καταστροφών του σεισμού». Capital.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 25. «Τριαντόπουλος για σεισμοπαθείς Κρήτης: Έχουν διατεθεί 45 εκατ. ευρώ σε 5 χιλιάδες αιτούντες». www.naftemporiki.gr. 3 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 
 26. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (15 Απριλίου 2022). «Στο Ηράκλειο ο Χρ. Τριαντόπουλος: Συσκέψεις για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023.