Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή 2007

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή

ΙΙ Κυβέρνηση

Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής
Ημερομηνία σχηματισμού 19 Σεπτεμβρίου 2007
Ημερομηνία διάλυσης 7 Οκτωβρίου 2009
Πρόσωπα και δομές
Επικεφαλής της κυβέρνησης Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής
Αρχηγός κράτους Κάρολος Παπούλιας
Συμμετέχοντα κόμματα Νέα Δημοκρατία
Κόμμα αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ
Ηγέτης αντιπολίτευσης Γιώργος Α. Παπανδρέου
Ιστορία
Προηγούμενη Καραμανλή Ι
Διάδοχη Κυβέρνηση Παπανδρέου

Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή του 2007 (19 Σεπτεμβρίου 2007 – 7 Οκτωβρίου 2009) σχηματίστηκε από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που αναδείχθηκε νικήτης στις εκλογές της 16 Σεπτεμβρίου 2007, με ποσοστό 41,84% και 152 έδρες στη Βουλή, συνεχίζοντας το έργο της Κυβέρνησης Καραμανλή του 2004. Έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 17 Σεπτεμβρίου 2007 και ορκίστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου μαζί με την κυβέρνησή του.

Σύνθεση της Κυβέρνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεταγενέστερη σύνθεση της Κυβέρνησης Καραμανλή προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου του 2009 και είχε ως εξής:

Άλλες θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού: Γιάννης Αγγέλου
  • Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου: Αργύρης Καρράς

Αρχική σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική σύνθεση της Κυβέρνησης είχε ως εξής:

Αλλαγές στην κυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυβερνητικό έργο κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή 2004-2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία από το 2004 και με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά δημοσίων έργων εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι τα εξής: ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός το 2009, έργο το οποίο ξεκίνησε το 1994, και επί θητείας Καραμανλή κατασκευάστηκαν τα τελευταία 509 χιλιόμετρα από τα συνολικά 670 χιλιόμετρα του μήκους της, επεκτάθηκε το δίκτυο του Μετρό Αθήνας προς Αιγάλεω και προχώρησε η κατασκευή και άλλων ενδιάμεσων σταθμών, ενώ το 2006 ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την αρχική μελέτη και την έναρξη των έργων, τα οποία για ένα διάστημα είχαν εγκαταλειφθεί, επεκτάθηκε το Τραμ Αθήνας προς νότο μετατοπίζοντας τον τερματικό σταθμό στην Βούλα και ξεκίνησε η επέκταση του προς Πειραιά, κατασκευάστηκε το Μουσείο Ακρόπολης και προχώρησε η ανακατασκευή της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο πέταλο του Μαλιακού κόλπου. Μεταξύ άλλων, θεσμοθετήθηκε η χωροθέτηση της διπλής ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ προωθήθηκε η ολοκλήρωση των σχεδίων για την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού.

Από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, επίσης, υπεγράφη η τριμερής συμφωνία μεταξύ Ρωσίας - Βουλγαρίας - Ελλάδας για την ίδρυση της εταιρείας Trans-Balkan Pipeline B.V. για το έργο του Αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, καθώς και συμφωνίες για συνεργασίες στην κατασκευή του αγωγού South Stream. Στο θετικό έργο της τότε κυβέρνησης ΝΔ όσον αφορά στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στον τότε Πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πιστώνεται και η προβολή βέτο στην είσοδό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, λόγω μη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, διότι έτσι θεωρείται ότι χαράχτηκε η κόκκινη γραμμή για το ζήτημα αυτό, που είναι ότι η Ελλάδα αποδέχεται μόνο μια ονομασία erga omnes (που να ισχύει έναντι πάντων εσωτερικά και εξωτερικά της ενδιαφερόμενης χώρας) και με κριτήριο τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θητεία της κυβέρνησης έληγε κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε στις 3 Σεπτεμβρίου 2009 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 4 Οκτωβρίου.[5] Στις εκλογές πρώτο κόμμα βγήκε το ΠΑΣΟΚ που σχημάτισε στις 7 Οκτωβρίου 2009 την επόμενη κυβέρνηση: Κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου 2009.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παραιτήθηκε ο Β.Μαγγίνας, Έθνος, 15 Δεκεμβρίου 2007, ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2008.
  2. Παραιτήθηκε ο Γ. Βουλγαράκης, Flash.gr, 12 Σεπτεμβρίου 2008, ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2008.
  3. Παραιτήθηκε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, Καθημερινή, 23 Οκτωβρίου 2008, ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2008.
  4. Ορκίζεται αύριο η νέα κυβέρνηση Καραμανλή, Εκτός: Αλογοσκούφης, Φώλιας, Λιάπης, Δούκας Κοντός, Τζήμας, Το Βήμα, 7 Ιανουαρίου 2009, ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2009.
  5. «Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα ο Κώστας Καραμανλής». in.gr. 3/9/2009. Ανακτήθηκε στις 2009-09-03.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]