Αλκιβιάδης Στεφανής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλκιβιάδης Στεφανής
Γέννηση7 Οκτωβρίου 1959
Αθήνα
ΚλάδοςΣτρατός Ξηράς
Εν ενεργεία1978 - 2019 (41 έτη)
ΒαθμόςΣτρατηγός ε.α.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής (7 Οκτωβρίου 1959[εκκρεμεί παραπομπή]) είναι Έλληνας πολιτικός, απόστρατος αξιωματικός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπηρέτησε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2017 έως το 2019. Είναι στρατηγός εν αποστρατεία και διετέλεσε ως εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 9 Ιουλίου 2019 έως την 31η Αυγούστου 2021.[1]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978 και αποφοίτησε το 1982 ως Ανθυπίλαρχος.

Έχει υπηρετήσει σε μονάδες τεθωρακισμένων, ως ουλαμαγός και διοικητής Ίλης Μέσων Αρμάτων, διοικητής Ίλης Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών (Υ.Ε.Α.) καθώς και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως εκπαιδευτής. Από το 1998 έως το 2000 διοίκησε την 98 Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής (98 ΕΑΡΜΕΘ) στη Λέσβο.

Από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ακόμη ως επιτελής επιχειρήσεων στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε διαδοχικά στην XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Αλεξανδρούπολη, στην 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στο Σουφλί, στη διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και στη XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Αλεξανδρούπολη, διευθυντής του Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ (2012 – 2014), Διοικητής της 95 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (2014 – 2015), Διοικητής του Γ ΄ Σώματος Στρατού / NRDC-GR (2016 – 2017).

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στις 16 Ιανουαρίου 2017, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στις 25 Ιανουαρίου 2019, κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ.

Γνωρίζει αγγλική γλώσσα.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη . Στις 9 Αυγούστου του ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες να αποφασίζει για τη συγκρότηση, ανασυγκρότηση και διάλυση μονάδων και σχηματισμών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), να αποφασίζει για τη συγκρότηση και λειτουργία της Διακλαδικής Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων, να καθορίζει την υγειονομική πολιτική στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποφασίζει για θέματα που αφορούν τις αιτήσεις απονομής χάριτος, να αποφασίζει για την κατάσταση, την ιεραρχία και τις προαγωγές των κατωτέρων Αξιωματικών, των Ανθυπασπιστών και των Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών κλπ.[εκκρεμεί παραπομπή]

Στις 23 Οκτωβρίου 2019 ανέλαβε «ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Κατόπιν ανασχηματισμού της κυβέρνησης την 31η Αυγούστου 2021, αντικαταστάθηκε από τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εθνικής Αμυνας από τον Νίκο Χαρδαλιά. Στις 9 Μαρτίου 2022 με απόφαση του Πρωθυπουργού τον όρισε Σύμβουλο της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους.

Παράσημα, Μετάλλια και Διαμνημονεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή, Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ, έχουν απονεμηθεί παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις, ως ακολούθως:

 • Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής.
 • Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα.
 • Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως.
 • Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου.
 • Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής.
 • Διαμνημόνευση Σταυρού Αξίας και Τιμής Α' Τάξεως.
 • Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού Α' Τάξεως.
 • Διαμνημόνευση Ευδόκιμης Διοίκησης Α' Τάξεως.
 • Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α΄ Τάξεως.
 • Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής του Λουξεμβούργου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας». Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2019.