Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά στον σημερινό βουλευτή και υφυπουργό. Για τον εκλιπόντα πρώην υπουργό, δείτε: Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης
Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
27 Ιουνίου 2023
ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Περίοδος
9 Ioυλίου 2019 – 1 Σεπτεμβρίου 2021
ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης
ΠροκάτοχοςΘάνος Μωραΐτης
Βουλευτής Ρεθύμνου του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
17 Ιουνίου 2012
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση18 Ιουνίου 1982 (1982-06-18) (41 ετών), Ρέθυμνο, Κρήτη, Ελλάδα
ΕθνότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλληνική
Πολιτικό κόμμαΝέα Δημοκρατία
ΣπουδέςΝομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιο Columbia, Πανεπιστήμιο Harvard
ΕπάγγελμαΝομικός

Ο Γιάννης Αχιλλέα Κεφαλογιάννης (Ρέθυμνο, 18 Ιουνίου 1982), είναι Έλληνας δικηγόρος, πολιτικός και βουλευτής Ρεθύμνου με τη Νέα Δημοκρατία από το 2012. Υπηρετεί ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2023, ενώ διετέλεσε υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών την περίοδο 2019-2021.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1982.

Είναι ο πρώτος γιος από τα τρία παιδιά του Αχιλλέα Κεφαλογιάννη, αδερφού και στενού συνεργάτη του πολιτικού Γιάννη Κεφαλογιάννη. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλαιά πολιτική οικογένεια των Ανωγείων Ρεθύμνου.

Σπούδασε  στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος John Nichoplas, υποτροφία που απονέμεται στον Έλληνα με τις καλύτερες επιδόσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia. Αφού ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές συνέχισε την επιμόρφωση του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard, αποκτώντας ειδίκευση στην τεχνική της διαπραγμάτευσης για δικηγόρους.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών σπουδών στη Νομική Σχολή Αθηνών ασχολήθηκε με το φοιτητικό συνδικαλισμό ως εκλεγμένος μέλος του Σ.Φ. Νομικής και Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής επι τρία συναπτά έτη. Υπήρξε μέλος της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ.

Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Επαγγελματική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα άσκησε τη δικηγορία ως συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και ως ελεύθερος επαγγελματίας με ειδίκευση στο ποινικό και αστικό δίκαιο.

Πολιτική Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 εξελέγη Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εκλογική Περιφέρεια Ρεθύμνου. Υπήρξε ο νεότερος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην  ΙΕ’ Κοινοβουλευτική Περίοδο (28/06/2012 – 30/12/2014). Διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων επι τρείς συναπτές κοινοβουλευτικές περιόδους ( ΙΕ’, ΙΣΤ’, ΙΖ’), εκλεγμένος με διακομματική πλειοψηφία. Το 2015 ψηφίστηκε από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ως Τομεάρχης Άμυνας[1]. Το Φεβρουάριο του 2016 ορίστηκε Τομεάρχης Εξωτερικών[2] από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας[3].

Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ορκίστηκε Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών[4], αρμόδιος για θέματα μεταφορών, στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Κυβερνητικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υδατοδρόμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη ψήφιση του  Ν.4663/2020 και την έκδοση του συνόλου της δευτερογενούς νομοθεσίας που απορρέει από αυτόν, απλουστεύθηκε περαιτέρω η διαδικασία ίδρυσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών για τη λειτουργία δικτύων υδατοδρομίων στην Ελλάδα[5]. Στη βάση αυτού του πλαισίου χορηγήθηκε άδεια ίδρυσης στα υδατοδρόμια Βόλου και Ρεθύμνου[6] και Ίου[7] ενώ αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά υδάτινα πεδία[8].

Θεωρητική εξέταση και πρακτική δοκιμασία υποψήφιων οδηγών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν η επεξεργασία και η εισήγηση στη Βουλή του νόμου 4625/2019[9] με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι επιπτώσεις από τη μη διεξαγωγή των εξετάσεων για τη αρχική χορήγηση και ανανέωση αδειών οδήγησης, ως συνέπεια των ρυθμίσεων που είχε επιφέρει ο νόμος 4599/2019 και των κοινωνικών αντιδράσεων που αυτός προκάλεσε[10].

Με τον ίδιο νόμο δρομολογήθηκε  θεσμικά και η διαδικασία κατάρτισης ενός νέου σχεδίου νόμου με τίτλο «Οδηγώντας με Ασφάλεια» με κύριο αντικείμενο τις θεωρητικές εξετάσεις και την πρακτική δοκιμασία υποψήφιων οδηγών, το οποίο παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2021[11] και δόθηκε προς διαβούλευση τον Μάιο του ίδιου έτους[12]. Μεταξύ των  βασικών προβλέψεων του σχεδίου νόμου ήταν η καταγραφή της εξεταστικής διαδικασίας με οπτικοακουστικό υλικό[13],  η απλούστευση και  ψηφιοποίηση της διοικητικής διαδικασίας μέσα από ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, ο εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτικών εγχειριδίων[14], συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων βιβλίων για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα ακοής, αλλά και την πρόβλεψη για την ίδρυση ιδιωτικών ειδικών κέντρων αξιολόγησης ικανότητας και προετοιμασίας οδήγησης  για υποψήφιους οδηγούς με κινητικά προβλήματα.

Προσωρινή άδεια οδήγησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το ν. 4663/2020 καθιερώθηκε η προσωρινή άδεια οδήγησης[15] με την οποία αντιμετωπίστηκε οριστικά το ζήτημα της πολύμηνης καθυστέρησης που απαιτείται για την έκδοση άδειας οδήγησης ενός νέου οδηγού. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργήθηκε  εφαρμογή στην πλατφόρμα gov.gr με την οποία χορηγείται ψηφιακά βεβαίωση προσωρινής άδειας οδήγησης την επομένη ημέρα της επιτυχούς εξέτασης επιτρέποντας στο νέο οδηγό να οδηγήσει άμεσα[16].

Ψηφιακή διακυβέρνηση στον τομέα των Μεταφορών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2020, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε προγραμματική συμφωνία, την πρώτη που συνάφθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ), με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος[17].

Η συνεργασία αποσκοπεί στην απλούστευση και ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών στους τομείς των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, της οδικής ασφάλειας[18], της βιώσιμης αστικής κινητικότητας καθώς και της διοικητικής λειτουργίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το πρώτο έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ήταν η ψηφιοποίηση της διαδικασίας ανανέωσης αδειών[19] οδήγησης λόγω κλοπής, φθοράς ή απώλειας[20][21].

Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το νόμο 4784/2021 θεσπίστηκε το πλαίσιο κατάρτισης των ΣΒΑΚ και ειδικότερα των διαδικασιών εκπόνησης, εξέτασης, έγκρισης, παρακολούθησης και εποπτείας τους[22].  Βασική στόχευση του νόμου ήταν η  εξασφάλιση ενός ενιαίου τρόπου σχεδιασμού της κινητικότητας, με βάση τις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού[23]. Μεταξύ των βασικών προβλέψεων του νόμου ήταν η καθιέρωση υποχρεωτικότητας για εκπόνηση ΣΒΑΚ για όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 30000 κατοίκων.

Με τον ίδιο νόμο δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της Mικροκινητικότητας, το οποίο θεσπίζει κανόνες για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών προσωπικών ελαφρών οχημάτων , ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με τον εξοπλισμό τους, τα απαραίτητα έγγραφα του χρήστη και τις προϋποθέσεις κατασκευής, διάθεσης στην αγορά και παροχής προς κοινόχρηστη χρήση τους[24][25].

Οδική Ασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Φεβρουαρίου 2020 παρουσίασε στο Μουσείο Αυτοκινήτου το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια[26]. Το σχέδιο θέτει ως εθνικό στόχο τη μείωση του αριθμού των νεκρών και των σοβαρά τραυματιών, κατά 50% έως το 2030 και προωθεί τις εξής πέντε προτεραιότητες:

1.Δημιουργία Εθνικού Παρατηρητήριου Οδικής Ασφάλειας για τη συλλογή αξιόπιστων και ποιοτικών δεδομένων.

2.Εκπόνηση δεκαετούς στρατηγικού σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα που θα το υλοποιεί ένα σταθερό σύστημα διακυβέρνησης.

3.Καλλιέργεια κυκλοφοριακής αγωγής μέσα από την εκπαίδευση και την επικοινωνία.

4.Αποτελεσματικό σύστημα επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

5. Βελτίωση της ασφάλειας των υποδομών και των οχημάτων.

Με την Πράξη 7 του Υπουργικού Συμβουλίου της 29/3/2021 συστήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια στην οποία ο Κεφαλογιάννης ορίστηκε Πρόεδρος[27] με αντιπρόεδρο τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και μέλη τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη,  την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά. Η Κυβερνητική Επιτροπή συνεδρίασε δύο φορές και έλαβε αποφάσεις μεταξύ άλλων για  την ψηφιοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των προστίμων από παραβάσεις του ΚΟΚ καθώς και για τον οδικό χάρτη για την ενεργοποίηση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας[28].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εξελέγη τομεάρχης Αμυνας ο Γιάννης Κεφαλογιάννης». www.parapolitika.gr. 18 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2021. 
  2. «Αυτοί είναι οι νέοι τομεάρχες της ΝΔ». www.sofokleousin.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2021. 
  3. «Τα νέα πρόσωπα στη σκιώδη κυβέρνηση του Κυριάκου». ProtoThema. 18 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2021. 
  4. «Αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ο κομβικός ρόλος των τεχνοκρατών». ProtoThema. 8 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2021. 
  5. «Ν. Χαραλάμπους στο BN: Στον αέρα τα πρώτα υδροπλάνα εντός 2021 – Σύντομα διαθέσιμο το σύστημα κρατήσεων της Hellenic Seaplanes». bankingnews.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2021. 
  6. «Έξι υδατοδρόμια έχουν αδειοδοτηθεί και ένα υδάτινο πεδίο». www.news247.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2021. 
  7. newmoney (20 Μαΐου 2021). «Υδατοδρόμιο Ίου: Υπεγράφη η άδεια ίδρυσής του - Το πρώτο στις Κυκλάδες». newmoney. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2021. 
  8. PressRoom2 (12 Απριλίου 2021). «Υδατοδρόμια: Εγκρίθηκε το πρώτο υδάτινο πεδίο, στη Χαλκιδική». Economix. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2021. 
  9. «Τέλος στην ταλαιπωρία των υποψηφίων οδηγών - Τα προβλήματα που επιλύονται | LiberalGr». www.liberal.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  10. «Πορεία των δασκάλων οδήγησης στη Βουλή: Ζητούν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα | LiberalGr». www.liberal.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2021. 
  11. pro.autotriti.gr. «Οι αλλαγές που έρχονται στις εξετάσεις οδήγησης». pro.autotriti.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  12. «Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου: «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία» | Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών». www.opengov.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2021. 
  13. «Αποκλειστικό: Έτσι θα γίνονται οι νέες αδιάβλητες εξετάσεις για δίπλωμα!». NewsAuto.gr (στα Αγγλικά). 4 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  14. «Αλλάζουν τα βιβλία θεωρητικής εκπαίδευσης οδηγών - Ποιος τα ανέλαβε». NewsAuto.gr (στα Αγγλικά). 11 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  15. «Άρθρο 44 – Χορήγηση προσωρινής άδειας οδήγησης | Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών». www.opengov.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  16. Newsroom. «Ξεπέρασαν τις 90.000 τα «ψηφιακά» διπλώματα οδήγησης | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  17. Παπάς, Αριστοτέλης. «Προγραμματική συμφωνία για την απλοποίηση των υπηρεσιών του υπ. Μεταφορών». www.reporter.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  18. «Μέσω τάμπλετ απευθείας οι κλήσεις σε Τροχαία και Εφορία». Typosthes.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  19. Κασσίμη, Αλεξάνδρα. «Ανανέωση διπλώματος με ένα κλικ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  20. «Άδειες οδήγησης: Αυτές οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω του gov.gr». ΤΑ ΝΕΑ. 27 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  21. «Γ. Κεφαλογιάννης στο "Π": Από το γκισέ στο κλικ: Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών οδήγησης είναι πραγματικότητα». ΤΟ ΠΑΡΟΝ. 16 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  22. «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ». 
  23. «Βουλή- Κεφαλογιάννης: Με τα ΣΒΑΚ δίνεται έμφαση στον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής». m.naftemporiki.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  24. «Κεφαλογιάννης: Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που οριοθετεί τη μικροκινητικότητα!». mononews. 12 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  25. «Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ με το νομοσχέδιο για την μικροκινητικότητα». NewsAuto.gr (στα Αγγλικά). 10 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  26. Κεφαλογιάννης - Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας - 3.2.2021, https://www.youtube.com/watch?v=EBotq6Y_QIM, ανακτήθηκε στις 2021-10-04 
  27. «Πρώτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια». www.naftemporiki.gr. 6 Σεπτεμβρίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. 
  28. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (28 Ιουλίου 2021). «Οδική Ασφάλεια: Νέα συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής -Αναβαθμίζεται η εκπαιδευτική πλατφόρμα e-drive academy | ΠΟΛΙΤΙΚΗ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021.