Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το διοικητικό κτήριο του πανεπιστημίου

Το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (αγγλ. University of London) είναι πανεπιστήμιο που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο Λονδίνο της Αγγλίας (Ηνωμένο Βασίλειο). Είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου από άποψη φοιτητών τακτικής παρακολούθησης, με 135.090 φοιτητές στην Αγγλία και πάνω από 40.000 φοιτητές στο Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (το Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει συνολικά περισσότερους φοιτητές, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι φοιτητές μερικής παρακολούθησης). Ιδρύθηκε με Βασιλικό Καταστατικό το 1836. Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Λονδίνου μπορούν να χρησιμοποιούν τη σύντμηση "Lond." (από το λατινικό Londiniensis) μετά τον τίτλο του πτυχίου τους (BA, BSc, MA, MSc, κτλ).

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου είναι ένα ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο που αποτελείται από 31 μέλη (19 κολέγια και 12 ινστιτούτα). Τα εννέα μεγαλύτερα κολέγια είναι τα ακόλουθα: Birkbeck, Goldsmithis, King's College London, London Business School, London School of Economics, Queen Mary, Royal Holloway, School of Oriental and African Studies και University College London (UCL). Ένα από τα πιο γνωστά κολέγια, το Imperial College, αποχώρησε επίσημα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο ίδρυμα στις 9 Ιουλίου 2007, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας του.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα University of London της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).