Δυναστεία (σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δυναστεία
Εξώφυλλο DVD
ΕίδοςΣαπουνόπερα, δραματική σειρά
ΔημιουργοίΡίτσαρντ Σαπίρο και Έστερ Σαπίρο
ΠρωταγωνιστέςΤζον Φορσάιθ
Λίντα Έβανς
Τζόαν Κόλινς
Τζον Τζέιμς
Πάμελα Μπέλγουντ
Γκόρντον Τόμσον
Πάμελα Σου Μάρτιν
Τζακ Κόλμαν
Μάικλ Νέιντερ
Λι Μπέργκερ
Κάθριν Όξενμπεργκ
Καθλίν Μπέλερ
Τζέφρι Σκοτ
Χέδερ Λόκλιαρ
Ντίαχαν Κάρολ
ΧώραΗΠΑ
Αριθμός επεισοδίων220
Παραγωγή
ΠαραγωγήΆαρον Σπέλινγκ
Ντάγκλας Σ. Κρέιμερ
Ρίτσαρντ Σαπίρο και Έστερ Σαπίρο
Διάρκεια46 λεπτά (ανά επεισόδιο)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςABC
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα
Προβολή12 Ιανουαρίου 1981
11 Μαΐου 1989

Η Δυναστεία είναι αμερικανική τηλεοπτική σαπουνόπερα, που προβλήθηκε στο ABC από τις 12 Ιανουαρίου του 1981 ως τις 11 Μαΐου του 1989. Στην Ελλάδα προβλήθηκε από την ΕΡΤ2 (κύκλοι 1-7) και το Mega Channel (κύκλοι 8-9), ενώ δύο κύκλοι είχαν κυκλοφορήσει και σε βιντεοκασέτες (6-7) από την Joy Video. Επαναλήψεις προβλήθηκαν, μεταγενέστερα, και από τα κανάλια New Channel και Μακεδονία TV.

Δημιουργήθηκε από τους Ρίτσαρντ και Έστερ Σαπίρο, σε παραγωγή Άαρον Σπέλινγκ. Αρχικά η σειρά είχε ως επίκεντρο δύο οικογένειες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες Κάρινγκτον και τους μεσοαστούς Μπλέιζντελ. Ζούσαν στο Ντένβερ του Κολοράντο. Πρωταγωνιστές ήταν οι Τζον Φορσάιθ και Λίντα Έβανς, ο πρώτος ως ο μεγιστάνας του πετρελαίου Μπλέικ Κάρινγκτον και η δεύτερη ως η σύζυγός του Κρυστλ. Η Δυναστεία ήταν η απάντηση του ABC στη σειρά Ντάλας του CBS - και παρομοίως και η απάντηση της ΕΡΤ2 στην ΕΡΤ1.[1]

Η πρώτη σεζόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος κύκλος ήταν μέτριος σε θεαματικότητα, αλλά με ανώτερη ποιότητα σεναρίου και παραγωγής (με μουσική γραμμένη ειδικά για τη σειρά από τον Μπιλ Κόντι) από τους επόμενους. Στο πιλοτικό επεισόδιο, η Κρυστλ ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Μπλέικ, σε έναν γάμο στον οποίο αντιτίθεται η κόρη του Φάλον και για τον οποίο επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη ο γκέι γιος του Στίβεν. Όταν ένα πραξικόπημα σε μια αραβική χώρα απειλεί την περιουσία του Μπλέικ, ο αντίπαλος του, Σίσιλ Κόλμπι, κάνει μια συμφωνία με τη Φάλον: Να παντρευτεί η Φάλον τον ανιψιό του Σίσιλ, Τζεφ Κόλμπι, και σε αντάλλαγμα ο Σίσιλ θα βοηθήσει, σιωπηρά, τον Μπλέικ. Εν τω μεταξύ η Κρύστλ, που ήταν παλιά ερωτευμένη με τον Μάθιου Μπλέιζντελ, εργοδηγό του Μπλέικ στις πετρελαιοπηγές, βλέπει σταδιακά πόσο αδίστακτος είναι ο άντρας της. Όταν ο Μάθιου ξεκινά τη δική του επιχείρηση η Κρυστλ τον βοηθά οικονομικά, κάτι που ο Μπλέικ βλέπει σαν απιστία και στο θυμό του βιάζει την Κρυστλ. Ο εραστής του Στίβεν, Τεντ Ντινάρντ, τον επισκέπτεται στο Κολοράντο και ο Μπλέικ του επιτίθεται οργισμένος και τον σκοτώνει ρίχνοντας τον, από ατύχημα, στη γωνία του τζακιού. Η σεζόν τελειώνει όταν στη δίκη του Μπλέικ για το θάνατο του Τεντ εμφανίζεται η πρώτη σύζυγός του, Αλέξις Κάρινγκτον.[2] Στη σεζόν αυτή διάφοροι χαρακτήρες συχνά έκαναν κριτική στους Μπλέικ και Σίσιλ και κατ' επέκταση στο σύστημα που υπηρετούσαν για την εξάρτηση από το πετρέλαιο, την αναγωγή του κέρδους σε ύψιστο σκοπό, τα βρώμικα μέσα κατά των μικρών ανταγωνιστών κλπ, στοιχεία που δεν επέζησαν της πρώτης σεζόν.

Αλλαγή δομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν το ABC απείλησε να σταματήσει τη σειρά λόγω χαμηλής θεαματικότητας σε σχέση με το μεγάλο κόστος, η παραγωγή αποφάσισε να αλλάξει τη δομή της σειράς. Οι Eileen και Robert Mason Pollock επιστρατεύτηκαν ως παλαιοί γνώστες του είδους. Πρώτα εξαφάνισαν τους μεσοαστούς Μπλέιζντελ, που αποχώρησαν (πλην της Κλώντια) και πια όλο το ενδιαφέρον ήταν στην υψηλή κοινωνία. Έπειτα, με την άφιξή της Τζόαν Κόλινς στο ρόλο της ραδιούργας πρώην συζύγου του Μπλέικ, Αλέξις, και με τη μετατροπή της σειράς από δραματική με κοινωνικά στοιχεία σε καλτ και συχνά κωμική σαπουνόπερα, το ζεύγος Eileen και Robert Mason Pollock δημιούργησε μια ιστορία βεντέτας όπου η Αλέξις επιστρέφει και από απλή γυναίκα του τζετ σετ που ζει με τη διατροφή του Μπλέικ γίνεται η αντίπαλος του στις επιχειρήσεις. Σαν παρασκήνιο της βεντέτας αποκαλύπτεται ότι η Αλέξις αναζητεί την εκδίκηση για τα χρόνια που ο Μπλέικ την είχε εξορίσει από το Ντένβερ επειδή τη βρήκε στο κρεβάτι με τον ζωγράφο Ρότζερ Γράιμς. Η πλοκή άρχισε να τρέχει με απίστευτο ρυθμό και συχνά με απίστευτες ιστορίες (π.χ. σε ένα επεισόδιο η Κλώντια Μπλέιζντελ ρίχνει ένα μωρό από την κορφή ενός ουρανοξύστη, αλλά αποκαλύπτεται ότι το μωρό ήταν μια κούκλα που βάσταγε η ψυχικά διαταραγμένη Κλώντια).

Η Δυναστεία σημαδεύτηκε από σκάνδαλα εντός και εκτός οθόνης: μετά την αποχώρηση των Pollocks, η Camille Marchetta επιστρατεύτηκε από τη συγγραφική ομάδα της σειράς Ντάλας και δημιούργησε την πλοκή του κρατιδίου της Μολδαβίας. Ξαφνικά πρίγκιπες και πραξικοπήματα άλλαξαν και πάλι τη βασική δομή της σειράς, αλλά αυτή τη φορά χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό. Έτσι ενώ η σειρά κέρδισε τη θέση #1 στην Αμερική εκείνη τη χρονιά, ήταν μια πύρρειος νίκη. Η σειρά έχασε το πιστό κοινό που είδε τη Δυναστεία να στερείται κάθε αξιοπιστία σε πλοκή και χαρακτήρες - κάτι στο οποίο επέτεινε και η παρέλαση γκεστ σταρ, ανάμεσα τους και ο Ροκ Χάτσον που φίλησε την Κρυστλ (Λίντα Έβανς) στην οθόνη και λίγο καιρό μετά πέθανε από AIDS, δημιουργώντας πανικό στο σετ σε μια εποχή που λίγα ήταν γνωστά για την ασθένεια.[3] Στην 6η σεζόν οι παραγωγοί δημιούργησαν μια σειρά-κλώνο, τους Colbys, η οποία κράτησε μόνο δύο σεζόν. Στην Αμερική οι δύο σειρές διαδραματίζονταν ταυτόχρονα, όμως η ΕΡΤ2 τις προέβαλλε διαδοχικά. Η σειρά Δυναστεία προέβαλλε το τελευταίο της επεισόδιο στις 11 Μαΐου 1989 στην Αμερική.

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα, η Δυναστεία, όπως και το Ντάλας παλιότερα, ήταν ένα προϊόν που η κρατική τηλεόραση αντιμετώπιζε ως αναγκαίο κακό, από τη μία απολαμβάνοντας τη μεγάλη θεαματικότητα και τα έσοδα από τις διαφημίσεις και από την άλλη ως δείγμα μιας κουλτούρας που η δημόσια τηλεόραση δεν ήθελε να προβάλει. Παρόλο που ο πρώτος κύκλος προβλήθηκε γρήγορα (Αύγουστος 1981) από την τότε ΥΕΝΕΔ (11μμ), κάθε κύκλος επεισοδίων μετά τον δεύτερο αγοραζόταν με καθυστέρηση από την ΕΡΤ2 και συχνά με δηλώσεις ότι θα ήταν ο τελευταίος που αγόραζε, μέχρι που το 1985 η Joy Video πρόλαβε και αγόρασε τα δικαιώματα αποκλείοντας την προβολή του 6ου κύκλου επεισοδίων της σειράς από την τηλεόραση για έξι μήνες. Τόσο δημοφιλής ήταν τότε η Δυναστεία που το περιοδικό Ταχυδρόμος ανέθεσε στη Μανίτα Τριάρχου να γράφει περιλήψεις των επεισοδίων που κυκλοφορούσαν σε κασέτα. Η ίδια συντάκτης είχε πάει και σε αποστολή στην Αμερική το καλοκαίρι του 1985 να παρακολουθήσει τα γυρίσματα και να μεταδώσει πληροφορίες για το ποιοι χαρακτήρες επέζησαν του μακελειού στη Μολδαβία στο τέλος του 5ου κύκλου επεισοδίων.

Δυναστεία 2017, CW[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2017 το αμερικανικό δίκτυο CW ανακοίνωσε ότι η σειρά θα ξαναρχίσει τον Οκτώβριο. Η νέα σειρά δεν θα είναι συνέχεια, αλλά επανεκκίνηση (reboot) της αρχικής ιστορίας, με αρκετές όμως αλλαγές.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Schemering, Christopher (Σεπτεμβρίου 1985). The Soap Opera Encyclopedia. σελίδες 80–81. ISBN 0-345-32459-5 (1st edition) Check |isbn= value: invalid character (βοήθεια). 
  2. Dynasty: The Authorized Biography of the Carringtons. Doubleday/Dolphin. 1984. σελίδες 150. ISBN 0-385-19525-7. 
  3. «Behind Dynasty 's breakdown ... and recovery». TV Guide. UltimateDynasty.net. 17 Μαΐου 1986. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2009. 
  4. url= http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/792102/eidisi-vomva-sto-xoro-tis-tileorasis-h-thryliki-seira-dynasteia-epistrefei-me-nea-epeisodia-vids

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]