Star Channel

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Star International)
Star Channel
Ίδρυση24 Αυγούστου 1989
Έναρξη λειτουργίας4 Δεκεμβρίου 1993
Εικόνα16:9, 576i (SDTV)
16:9, 1080i (HDTV)
Τηλεθέαση9.5% (25/12/2023 - 31/12/2023, [1])
ΙδιοκτήτηςΝέα Τηλεόραση Α.Ε.
Σημαντικά πρόσωπαΓιώργος Ευγενίδης
Ζήνα Κουτσελίνη
Ηλιάνα Παπαγεωργίου
Μάρα Ζαχαρέα
Πέτρος Πολυχρονίδης
ΣλόγκανLet's Star
Χώρα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Περιοχή εκπομπήςΠανελλαδικά
Κεντρικά γραφείαΒιλτανιώτη 36, Κηφισιά
ΑντικατέστησεΚανάλι 29 (1990-1993)
ΙστοσελίδαSTAR TV
Λήψη
Επίγεια Ψηφιακά
ΣυχνότηταΠανελλαδικά σε κατά τόπους συχνότητες
Δορυφορικά
COSMOTE TVΘέση 108 (σε HD)
NOVAΘέση 106 (σε HD)
Καλωδιακά
COSMOTE TVΘέση 8
Διαδικτυακά
Star Web TVLive Stream
(π  σ  ε )

Το Star Channel (πρώην Κανάλι 29) είναι ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, με έδρα την Κηφισιά. Ξεκίνησε να εκπέμπει το 1993 και ανήκει στη Νέα Τηλεόραση Α.Ε. της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 1993: Το Star Channel ξεκίνησε να λειτουργεί ακριβώς στις 19:00 το απόγευμα, από τα κεντρικά του στούντιο στον Ταύρο Αττικής (Δήμητρας 37), αντικαθιστώντας το Κανάλι 29 της Αυριανής του ομίλου Κουρή, στην ίδια συχνότητα, αλλά με διαφορετική άδεια (Νέα Τηλεόραση) και με την καθοδήγηση του Νίκου Μαστοράκη,[2] καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Για αρκετά χρόνια κατά την "περίοδο Μαστοράκη" το κανάλι είχε συνεχή ανοδική πορεία και από την έκτη θέση βρέθηκε στην τρίτη θέση στους πίνακες θεαματικότητας, πίσω από το Mega και τον ΑΝΤ1.[εκκρεμεί παραπομπή]
  • 1994: Το Star άρχισε να ανταλλάζει οικογενειακά και παιδικά προγράμματα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ενώ παράλληλα δημιουργεί τα πρώτα του ελληνικά σίριαλ, τα οποία δεν διακρίθηκαν αισθητά στους πίνακες τηλεθέασης και κόπηκαν ύστερα από μικρό αριθμό επεισοδίων.
  • 1999: Το Star κάνει στροφή στο ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα (από το "Ρεπορτάζ στην ομίχλη" και τον "Αυτόπτη Μάρτυρα" μέχρι το "Χρυσό Κουφέτο", το "Star cafe" και τους "Διαπλεκόμενους"), ενώ την ίδια χρονιά ασχολήθηκε και πάλι με την ελληνική μυθοπλασία προβάλλοντας τη σειρά "Το κλειδί" που σημείωσε σχετική επιτυχία και άνοιξε το δρόμο για περισσότερα ελληνικά σίριαλ στον σταθμό, την επόμενη τριετία, χωρίς όμως εκείνα να έχουν ξανά την αντίστοιχη ανταπόκριση από το τηλεοπτικό κοινό. Την ίδια περίοδο, το Star γίνεται συνώνυμο με τις μεταγλωττισμένες λατινοαμερικάνικες τηλενουβέλες, που κατέκλυζαν το πρόγραμμα του, ενώ μετά από λίγα χρόνια, ξεκίνησε να κινείται στο ρυθμό του κουτσομπολιού και του λαϊφστάιλ.
  • 2002: Το Star Channel γίνεται το πρώτο ελληνικό κανάλι με εκπομπές και ειδησεογραφικά δελτία με βάση το κουτσομπολιό και το λαϊφστάιλ. Την αρχή αυτών των εκπομπών κάνει η Χριστίνα Λαμπίρη με το Super Star, και η οποία εντάσσεται στο δυναμικό του σταθμού από τον Μάιο εκείνης της χρονιάς ξεκινώντας με την εκπομπή Best Seller.
  • 2003: Στις 18 Αυγούστου, το Star Channel για πρώτη φορά, αλλάζει λογότυπο και σήματα.
  • 2005: Το Star Channel ξεκίνησε να μεταδίδεται δορυφορικά μέσω της πλατφόρμας UBI World TV, σε Αυστραλία, Ασία και Αφρική.
  • 2008: Το UBI World TV ξεκινάει τις υπηρεσίες του στη Νέα Ζηλανδία, κάνοντας διαθέσιμο το κανάλι και εκεί το οποίο φεύγει από τον Ταύρο και μεταφέρεται στο υπερσύγχρονο κτήριο του Ομίλου Βαρδινογιάννη στην Κηφισιά, στην οδό Βιλτανιώτη 36 όπου παραμένει έως και σήμερα. Τον Αύγουστο, το κανάλι εντάσσει στο δυναμικό του την Ελεονώρα Μελέτη για να παρουσιάσει την πρωινή εκπομπή Πρωινή Μελέτη και δυο σαββατοκύριακα τον μήνα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
  • 2011: Το Star Channel εκπέμπει με ψηφιακό σήμα σε μορφή 16:9 και μετά από 9 χρόνια σταματά η εκπομπή Super Star με τη Χριστίνα Λαμπίρη η οποία παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου.
  • 2012: Το Star επενδύει στις ξένες σειρές όπως οι εξής: The Vampire Diaries, NCIS, Fringe, Numbers, Joey, Τα Φιλαράκια, Ο Πρίγκιπας του Μπελ Αιρ, Gossip Girl, Φλορισιέντα, μία σύγχρονη Σταχτοπούτα, The New Adventures of Old Christine, Royal Pains και Πράκτορας... Στο Τσακ. Επίσης δημιουργεί δικό του κανάλι στο YouTube και από εκεί προβάλλεται όλο το οπτικοακουστικό αρχείο του σταθμού από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα, όλες οι εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων.
  • 2013: Το Star Channel άρχισε να συνδυάζει την ενημέρωση με την ψυχαγωγία, επαναφέροντας το παλιό του προφίλ, όπως τότε που ξεκίνησε.
  • 2014: Στις 13 Σεπτεμβρίου, το Star Channel, επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα.
  • 2016: Το Star Channel ξεκινά την πιλοτική υψηλής ευκρίνειας μετάδοση του (1080i) μέσω της Digea σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία στις 27 Φεβρουαρίου.
  • 2017: Το Star επαναφέρει τον δημοφιλή τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής Master Chef με κριτές τον Δημήτρη Σκαρμούτσο (για τον τρίτο μόνο κύκλο), τον Σωτήρη Κοντιζά, τον Πάνο Ιωαννίδη και τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο, ενώ από τις 13 Σεπτεμβρίου ως τις 24 Δεκεμβρίου 2018, προβλήθηκε η παιδική εκδοχή της εκπομπής με διαφορετική κριτική επιτροπή (Ελένη Ψυχούλη, Μανώλης Παπουτσάκης, Μάγκυ Ταμπακάκη) και 22 παιδιά (ο 2ος κύκλος του Ελληνικού Master Chef Junior). Ωστόσο, στις 25 Σεπτεμβρίου επαναλανσάρεται για τρίτη φορά στα τωρινά λογότυπα και σήματά του.
  • 2018: Η οικογένεια Βαρδινογιάννη μέσω της Motor Oil Hellas εξαγόρασε τον ανταγωνιστικό σταθμό Alpha TV με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται ενάμιση χρόνο μετά.
  • 2021: Το κανάλι εντάσσεται ξανά στη NOVA μετά το "διαζύγιο" των 2 πλευρών και μπήκε ξανά χάρη στη συνεργασία με την United Group η οποία ελέγχει και διοικεί την ομώνυμη μητρική της πλατφόρμας (τότε γνωστή ως Forthnet).
  • 2022: Στις 23 Αυγούστου ενεργοποιείται το Star HbbTV, που αποτελεί την υβριδική τηλεόραση του καναλιού. Βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.[3]

Τηλεοπτικές άδειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου 2016, ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που κατάφεραν να πάρουν άδεια, όπου το Star Channel δεν αναφέρθηκε.[4] Ο σταθμός θα έπρεπε μέσα σε 90 ημέρες να είχε σταματήσει να εκπέμπει μέσω της Digea,[5] αλλά αυτό δεν έγινε μετά την ακύρωση του Νόμου Παππά για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ στις 26 Οκτωβρίου.[6] Στο νέο διαγωνισμό έλαβε άδεια για 35 εκ. ευρώ.[7]

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αιμίλιος Λιάτσος υπήρξε παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σταθμού, το περιεχόμενο των εκπομπών του εναλλασσόταν ανάμεσα σε ψυχαγωγικό και ενημερωτικό περιεχόμενο, και οι περισσότεροι γνωστοί Έλληνες δημοσιογράφοι και παρουσιαστές, συνεργάστηκαν από το 1993 με το συγκεκριμένο σταθμό. Το ψυχαγωγικό πρόγραμμά του βασιζόταν μέχρι και το 2002 κυρίως σε ξένες κινηματογραφικές ταινίες και από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε εβδομαδιαίες ξένες αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές. Το κανάλι έχει στη διάθεσή του, τα δικαιώματα 1.000 και περισσότερων ξένων ταινιών, ενώ συνεργάζεται αποκλειστικά με την Warner Bros. Διαχρονικά έχει προβάλλει μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες (Μπεν Χουρ, Όσα Παίρνει ο Άνεμος, Τιτανικός κ.ά.)

Μετά το 2001 μεγάλο τμήμα του προγράμματος καλύπτεται από ενημερωτικές εκπομπές συγκεκριμένης θεματολογίας, που προβάλλουν και σχολιάζουν συνήθως, την καλλιτεχνική και κοσμική επικαιρότητα αλλά και τους πρωταγωνιστές αυτών. Το 2013 κάνει στροφή στην ενημέρωση και το καθημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων το παρουσιάζει η Μάρα Ζαχαρέα. Τις καθημερινές, το μεσημβρινό δελτίο το παρουσιάζει ο Γιώργος Ευγενίδης, ενώ το απογευματινό δελτίο παρουσιάζει η Ράνια Τραγόμαλλου. Τα Σαββατοκύριακα το κεντρικό δελτίο παρουσιάζει ο Σπύρος Λάμπρου, ενώ το μεσημεριανό και απογευματινό δελτίο ειδήσεων παρουσιάζει η Ράνια Τραγόμαλλου, εναλλάξ με την Κατερίνα Τσαμούρη.

Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν εργαστεί στον σταθμό, ανάμεσά τους ο Νίκος Μαστοράκης με την εκπομπή Candit Camera, η Λιάνα Κανέλλη, ο Κώστας Χαρδαβέλλας, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Τέρενς Κουίκ, η Έλλη Στάη, η Όλγα Τρέμη, η Σία Λιαροπούλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Ρούλα Κορομηλά, ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ο Χρήστος Φερεντίνος, η Αννίτα Πάνια, ο Αντώνης Αλαφογιώργος, η Νανά Παλαιτσάκη, ο Πέτρος Κωστόπουλος, ο Γιώργος Πολυχρονίου, ο Μανώλης Καψής, ο Γιώργος Λιάγκας, ο Θέμης Μάλλης, ο Γιώργος Βαρεμένος, ο Στέφανος Χίος, ο Λεωνίδας Καλλιδώνης, η Άννα Δρούζα, η Έλντα Πανοπούλου, η Ειρήνη Νικολοπούλου, η Χριστίνα Λαμπίρη, η Ελεονώρα Μελέτη, η Τατιάνα Στεφανίδου, ο Νίκος Χατζηνικολάου και η Πόπη Τσαπανίδου.

Το κανάλι έχει κυρίως ψυχαγωγική φύση. Μεταξύ άλλων διαθέτει καθημερινά την πρωινή εκπομπή Breakfast@star με την Ελένη Χατζίδου και τον Ετεοκλή Παύλου, Αλήθειες με τη Ζήνα με τη Ζήνα Κουτσελίνη, το Shopping Star με τη Βίκυ Καγιά, το τηλεπαιχνίδι Ο τροχός της τύχης με τον Πέτρο Πολυχρονίδη και εβδομαδιαία την εκπομπή Traction. Επιπλέον, μεταδίδει τα Greece's Next Top Model και MasterChef. Σε ενημερωτικό επίπεδο το κανάλι μεταδίδει δύο δελτία ειδήσεων την ημέρα, μη έχοντας εξειδικευμένες εκπομπές.

Νέα Τηλεόραση Α.Ε.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία είναι ο δεύτερος από τους δύο πρώτους τηλεοπτικούς φορείς που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα (ο πρώτος ήταν η Τηλέτυπος Α.Ε., που ξεκίνησε το Mega Channel). Συστάθηκε στις 24 Αυγούστου 1989, αρχικά ως τηλεοπτικός σταθμός, λαμβάνοντας άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.[8][9][10][11] Στη συνέχεια, εξελίχθηκε σε εταιρεία, αφού την άδεια που κατείχε, δεν την αξιοποίησε για να ανοίξει δικό της τηλεοπτικό σταθμό, αλλά αγόρασε εκ των υστέρων και με την καθοδήγηση του Νίκου Μαστοράκη το Κανάλι 29, το οποίο και μετονόμασε σε Star Channel.

Το Star Channel ξεκίνησε να εκπέμπει από τις πρώην εγκαταστάσεις του προκατόχου του καναλιού 29 στον Ταύρο στην οδό Δήμητρας 37. Ωστόσο η εταιρεία, από την ίδρυση της έως και το 2000 είχε την έδρα της σε διαφορετική διεύθυνση την οποία διατήρησε και κατά τη λειτουργία του σταθμού, αρχικά στη γωνία Αδριανείου με Παπαδά και μετέπειτα στην οδό Πανεπιστημίου.[12][13][14][15] Για αρκετό διάστημα η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για την κυκλοφορία της Μεσημβρινής η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της το 1994. Στα μέσα του 1996, προστέθηκε το λογότυπο και το σήμα του σταθμού στην επωνυμία της εταιρείας[16] ενώ το 2001 τροποποιήθηκε το καταστατικό με αλλαγή των δραστηριοτήτων.[17]

Το 2008, η έδρα και οι εγκαταστάσεις του καναλιού μεταφέρθηκαν σε ένα σύγχρονο κτήριο στην Κηφισιά στο οποίο στεγάζονται και οι ομόσταβλοι με το κανάλι ραδιοφωνικοί σταθμοί Δρόμος FM 89.8 και Δίεση 101.3, και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των Αττικών Εκδόσεων, Λάμψη 92.3, Best 92.6, Athens DeeJay 95.2 και Rock FM 96.9.[18] Από το 2018 στεγάζεται εντός του κτηρίου και ο ραδιοτηλεοπτικός Alpha λόγω εξαγοράς του από τον όμιλο Βαρδινογιάννη με το ραδιοφωνικό σταθμό να μετονομάζεται το 2023 σε Talk Radio. Πρόεδρος του σταθμού είναι ο Κάρολος Αλκαλάϊ, αντιπρόεδρος ο Νικόλαος Τσεβάς, διευθυντής ενημέρωσης και ειδήσεων ο Κώστας Σιακανίκας και διευθύντρια προγράμματος η Νάταλι Γούντφιλντ.

Star International[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Star International ξεκίνησε να εκπέμπει το Νοέμβριο του 2005 μεταδίδοντας το πρόγραμμα του Star Channel στον Απόδημο Ελληνισμό, στην Ασία, στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βόρεια Αφρική μέσω της πλατφόρμας του TV Plus. Επιπλέον, ξεκίνησε στη Βόρεια Αμερική, αρχικά τον Οκτώβριο του 2009 μέσω της RCN Cable (ιδιοκτησία της TPG Capital) η οποία απέσυρε το κανάλι τον Ιούνιο του 2010 λόγω χαμηλής τηλεθέασης, μετέπειτα τον Μάιο του 2011 μέσω της Home2US που διέκοψε τις δραστηριότητές της στα τέλη του 2012 και ύστερα μέσω του Ellas TV Max. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, το Star International ξεκίνησε και στον Καναδά μέσω της πλατφόρμας της Bell Fibe TV (ιδιοκτησία της Bell Canada Enterprises).

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

04.12.1993-18.08.2003 18.08.2003-13.09.2014 13.09.2014-25.09.2017 25.09.2017-σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εβδομαδιαία μερίδια σταθμών». arianna.gr. 
  2. Το πρώτο βίντεο του Star Channel το 1993 - Δείτε Μαστοράκη, Κωστόπουλο, Τζούμα και Κουλιανού στην πρώτη εκπομπή του καναλιού
  3. «Στον ανταγωνισμό της υβριδικής τηλεόρασης και το Star». e-tetRadio.gr. 6 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022. 
  4. «Εκτός Star και Alpha!». typologies.gr. 2 Σεπτεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-09-05. https://web.archive.org/web/20160905171253/http://www.typologies.gr/2016/09/02/ektos-star-ke-alpha. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2016. 
  5. «Τηλεοπτικές άδειες: Αυτοί είναι οι νέοι καναλάρχες». newsbomb.gr. 2 Σεπτεμβρίου 2016. https://www.newsbomb.gr/media-agb/story/724247/ektakto-tileoptikes-adeies-aytoi-einai-oi-neoi-kanalarxes-deite-ta-episima-apotelesmata. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2016. 
  6. «Greece court cancels TV license overhaul; blow to government». Associated Press. 27 Οκτωβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-04-27. https://web.archive.org/web/20220427163744/https://apnews.com/article/6d536dbcead84548888a1ad019557dd0. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2016. 
  7. Σιάρκος, Μάκης (2018-06-27). «Πέντε οι τελικοί υπερθεματιστές - Ποια η επόμενη μέρα για τις τηλεοπτικές άδειες». dikaiologitika.gr. https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/214351/pente-oi-telikoi-yperthematistes-poia-i-epomeni-mera-gia-tis-tileoptikes-adeies. Ανακτήθηκε στις 2018-07-05. 
  8. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 3258/1989». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 28 Αυγούστου 1989. 
  9. «ΦΕΚ B 713/1993». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 10 Σεπτεμβρίου 1993. 
  10. «Πως οι εκδότες έγιναν πανίσχυροι καναλάρχες». typologies.gr. 25 Οκτωβρίου 2015. http://typologies.gr/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%87%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1/. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2015. 
  11. «Το τηλεοπτικό 1989». thepressproject.gr. 11 Δεκεμβρίου 2010. https://thepressproject.gr/to-tileoptiko-89/. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2010. 
  12. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 836/1994». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 4 Μαρτίου 1994. 
  13. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 2386/1994». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 8 Ιουνίου 1994. 
  14. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 3566/1995». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 29 Ιουνίου 1995. 
  15. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 2041/2000». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 16 Μαρτίου 2000. 
  16. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 7922/1997». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 12 Νοεμβρίου 1997. 
  17. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 1333/2001». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 5 Μαρτίου 2001. 
  18. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 1630/2008». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 20 Μαρτίου 2008. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]