Σταθμός Κηφισιά (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°04′24″N 23°48′30″E / 38.0733°N 23.8082°E / 38.0733; 23.8082

Κηφισιά
Kifissia
Ο σταθμός Κηφισιά στις 1 Ιουλίου 2013.
Πληροφορίες
ΠεριοχήΛεωφόρος Τατοΐου & Γρηγορίου Λαμπράκη, Κηφισιά, Αθήνα
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας10 Αυγούστου 1957
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα1
Τύπος δόμησηςΣτο έδαφος
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1Τερματικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο σταθμός Κηφισιά είναι τερματικός σταθμός της Γραμμής 1 του μετρό της Αθήνας, στη χιλιομετρική θέση 25,655 από τον σταθμό Πειραιά. Πήρε το όνομά του από την περιοχή της Κηφισιάς, την οποία εξυπηρετεί.

Αεροφωτογραφία του σταθμού Κηφισιά.

Ο σταθμός εγκαινιάστηκε στις 10 Αυγούστου 1957 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004, όταν και ανακαινίστηκαν (σταδιακά, το 2003 - 2004) όλοι οι σταθμοί της γραμμής 1 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Διαθέτει μία πλευρική αποβάθρα και μία κεντρική αποβάθρα μορφής νησίδας, αμαξοστάσιο και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός Κηφισιάς είναι ο βόρειος τερματικός σταθμός της γραμμής 1 από την πρώτη μέρα λειτουργίας του το 1957.

Ο σταθμός Κηφισιάς κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής με το ίδιο όνομα. Ο πρώτος αυτός σταθμός είχε εγκαινιαστεί στις 4 Φεβρουαρίου του 1885, ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Εκεί κατέληγε το περιβόητο «Θηρίο» της Κηφισιάς, δηλαδή ο ατμοκίνητος σιδηρόδρομος που ξεκινούσε από τον σταθμό της Αττικής και κατέληγε στην Κηφισιά. Ονομάστηκε «Θηρίο» λόγω των πολλών καπνών και των βρυχηθμών της μηχανής του.[1]

Μελλοντικά θα είναι αφετηριακός σταθμός των ΚΤΕΛ προς Σκάλα Ωρωπού, Καπανδρίτι, Άγιοι Απόστολοι, Ωρωπό, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Δήλεσι, Χαλκούτσι, Βαρνάβα και Συκάμινο.[2]

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίπεδο
Ε1
Αποβάθρα 1 προς Πειραιά (ΚΑΤ)
Κεντρική αποβάθρα, πόρτες στα δεξιά/αριστερά
Αποβάθρα 2 προς Πειραιά (ΚΑΤ)
Πλευρική αποβάθρα, πόρτες στα δεξιά
Επίπεδο εδάφους Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Έξοδοι

Σιδηροδρομικός Σταθμός Κηφισιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κηφισιάς ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, στη χιλιομετρική θέση 15,500 από την Πλατεία Λαυρίου. Πήρε το όνομά του από την κοινότητα Κηφισιάς, την οποία εξυπηρετούσε και η οποία αργότερα προήχθη σε δήμο. Εγκαινιάστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1885 και έκλεισε στις 8 Αυγούστου 1938, εν αναμονή της ηλεκτροδότησης. Διέθετε περιστροφική πλάκα. Ο σταθμός Κηφισιάς υπήρξε από τα εγκαίνιά του, το 1885, μέχρι την επέκτάση του δικτύου προς το Στροφύλι, μετά το 1900, ο προς βορράν τερματικός σταθμός της γραμμής. Δεν είναι σαφές από τις πηγές εάν η επέκταση προς το Στροφύλι σταμάτησε να λειτουργεί πριν το κλείσιμο του δικτύου, το 1938, οπότε ο σταθμός Κηφισιάς θα είχε ξαναγίνει τερματικός.


Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Μαρούσι   Πλατεία Λαυρίου - Στροφύλι

(κατηργημένη)

  Στροφύλι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]