Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χριστούγεννα στην Τεχνόπολη

Συντεταγμένες: 37°58′41″N 23°42′49″E / 37.978024°N 23.713662°E / 37.978024; 23.713662

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Χάρτης
Είδοςμουσείο, κέντρο πολιτισμού και κέντρο τεχνών
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′41″N 23°42′51″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΓκάζι
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1999
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Η Τεχνόπολις των Αθηνών
Βόλτα στην Τεχνόπολη

Με το όνομα Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων φέρεται σήμερα ο χώρος της άλλοτε βιομηχανικής εγκατάστασης του Φωταερίου Αθηνών, που έπαψε να λειτουργεί την 1η Οκτωβρίου του 1984 μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, της συνοικίας Γκάζι, όπως αυτός έχει σήμερα διαμορφωθεί και αναπλαστεί σε πολιτιστικό πολυχώρο. Στο χώρο εγκαινιάστηκε το 2013 το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Πρωτεργάτης αυτής της μεταμόρφωσης του βιομηχανικού χώρου, πάρκου, σε πολιτιστικό χώρο ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ επί δημαρχίας του οποίου και ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσης και ανάπλασης, που ολοκληρώθηκαν επί δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου το 2001. Πρόκειται για βιομηχανικό μουσειακό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων, που έχει διαμορφωθεί παράλληλα σε πολυδύναμο χώρο πολιτισμού αποτελώντας έναν ακόμη πόλο πολιτιστικής έλξης της σύγχρονης Αθήνας.

Το Γκάζι

Οι άλλοτε δεξαμενές (αεροφυλάκια), αποθήκες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καπνοδόχοι, φούρνοι κ.λπ έχουν μεταβληθεί σ' ένα καλλιτεχνικό «δέσιμο» στους σκοπούς της νέας παρουσίασης και παραγωγής τέχνης στο χώρο. Σήμερα στις εγκαταστάσεις της «Τεχνόπολις» περιλαμβάνονται αίθριοι και κλειστοί εκθεσιακοί χώροι, χώροι συνεδρίων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων, μουσικής, χορού, θεάτρου, φωτογραφίας, ζωγραφικής, κόμικς, αγιογραφίας και κάθε καλλιτεχνικής εκδήλωσης. Επίσης, στον ίδιο χώρο και στο ειδικά διαμορφωμένο πρώτο αεροφυλάκιο - δεξαμενή βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84 καθώς και η Υδρόγειος της Ειρήνης στην επίσημη είσοδο του χώρου.

Όλος αυτός ο πολυχώρος είναι αφιερωμένος στον Μάνο Χατζιδάκι, του οποίου το όνομα φέρει επιπρόσθετα. Κάθε χρόνο παρουσιάζει δεκάδες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως μουσική, χορό, κινηματογράφο, θέατρο και παραστατικές τέχνες, εικαστικά και εφαρμοσμένες τέχνες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, περιοδικές εκθέσεις, πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με πάνω από 600.000 επισκέπτες ετησίως.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]