Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Επισκοπή
Ορθόδοξη
Εν ενεργεία:
Θεόδωρος Β'
Από 9 Οκτωβρίου 2004
ΠροσφώνησηΜακαριώτατος
ΕπισκοπήΑλεξανδρείας
Καθεδρικός ναόςΙερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας
ΚατοικίαΠατριαρχείο Αλεξανδρείας-Αταρίν
Πρώτος επίσκοποςΕυαγγελιστής Μάρκος (ιδρυτής της Εκκλησίας)
Ίδρυση43
ΙστότοποςΠατριαρχείο Αλεξανδρείας
Προσφωνήσεις του
Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Προσφώνηση αναφοράςΜακαριώτατος
Προφορική προσφώνησηΜακαριώτατε
Θρησκευτική προσφώνησηἩ Αὐτοῦ Θειοτάτη Μακαριότης

Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής είναι ο τίτλος του προκαθημένου του Ελληνορθόδοξου «πρεσβυγενούς» Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. [1] Από το 2004, τον τίτλο φέρει ο Θεόδωρος Β', ως 116ος διάδοχος του θρόνου του Αγίου Μάρκου. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έχει τον επίσημο τίτλο «Ἡ Αὐτοῦ Θειοτάτη Μακαριότης ὁ Πάπας καί Πατριάρχης τῆς Μεγάλης Πόλεως Ἀλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως Αἰθιοπίας, πάσης γῆς Αἰγύπτου καί πάσης Ἀφρικῆς, Πατήρ Πατέρων, Ποιμήν Ποιμένων, Ἀρχιερεύς Ἀρχιερέων, τρίτος καί δέκατος τῶν Ἀποστόλων καί Κριτής τῆς Οἰκουμένης» [2] Από όλους τους Ορθόδοξους Πατριάρχες, μόνο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας φέρει τον τίτλο του Πάπα.

Τον ίδιο, ακριβώς, τίτλο φέρει και ο προκαθήμενος της Προχαλκηδόνιας Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από το 2012, ο Θεόδωρος Β΄ φέρει τον τίτλο του Πάπα Αλεξανδρείας και Πατριάρχη της Έδρας του Αγίου Μάρκου, ως 118ου διαδόχου του στην Κοπτική Εκκλησία.

Η εκκλησία της Αλεξάνδρειας είναι από τις παλαιότερες και στα δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας ακολουθεί, ως δευτερόθρονη, την Κωνσταντινούπολη και προηγείται της Αντιόχειας.

Ιστορικό τίτλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον έκτο κανόνα της Α' Οικουμενικής Συνόδου (325) και τον δεύτερο κανόνα της Β' Οικουμενικής Συνόδου (381), η εξουσία του Επισκόπου Αλεξανδρείας εκτεινόταν «σε όλη την Αρχαία Αίγυπτο» [3] . Πριν την επικράτηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Αλεξάνδρεια ήταν το κύριο χριστιανικό κέντρο στην Ανατολή.

Από τα μέσα του 3ου αιώνα ο Επίσκοπος Αλεξανδρείας φέρει τον τιμητικό τίτλο του Πάπα. Ο πρώτος προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας που αναφέρεται ως Πάπας ήταν ο Ηρακλής της Αλεξάνδρειας.(231–248)[4] [5] Από το 451 καθιερώθηκε και ο τίτλος Πατριάρχης για τον Επίσκοπο Αλεξανδρείας.

Συνδέεται με το όνομα του Πατριάρχη Θεόφιλου Β', ένας θρύλος για την επίλυσή της διαμάχης μεταξύ του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Βασιλείου Β' και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Σέργιου Β', περίπου το 1015, για την οποία απονεμήθηκε στον Ύπατο Ιεράρχη Αλεξανδρείας ο τίτλος «Κριτής της Οικουμένης», έχοντας λάβει το δικαίωμα να φοράει δύο επιτραχήλια και Παπική τιάρα. [6]

Ο Πατριάρχης Μελέτιος Β' (1926-1935) επέκτεινε τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε όλη την Αφρική, αντικαθιστώντας στον τίτλο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας τις λέξεις «πάσης Αιγύπτου» με «πάσης Αφρικής».[7]

Από τις 9 Οκτωβρίου 2004, ο Θεόδωρος Β' είναι προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Κατάλογος Πατριαρχών Αλεξανδρείας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2014. 
  2. «The Patriarchate of Alexandria and all Africa». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2019. 
  3. Папа Черного континента: интервью с Патриархом Александрийским Петром VII (комментарий в русле истории). Αρχειοθετήθηκε Μάρτιος 11, 2014 στη Wayback Machine του Internet Archive Церковно-научный центр «Православная энциклопедия».
  4. «Get to Know Popes of East & West». Amazon. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2010. 
  5. History of the Coptic Church, Iris Habib Elmasry.
  6. Папа Черного континента: интервью с Патриархом Александрийским Петром VII (комментарий в русле истории). Αρχειοθετημένο αντίγραφο στη Wayback Machine του Internet Archive Церковно-научный центр «Православная энциклопедия».
  7. Александрийский патриархат Αρχειοθετήθηκε Μάρτιος 16, 2014 στη Wayback Machine του Internet Archive. Catholic.ru

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πενταρχία
Πατριάρχης Ρώμης
(1ος αιώνας)
Πατριάρχης Αλεξανδρείας
(1ος αιώνας)
Πατριάρχης Αντιοχείας
(1ος αιώνας)
Πατριάρχης Ιεροσολύμων
(5ος αιώνας)
Πατριάρχης Κων/πόλεως
(4ος αιώνας)