Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβος
Митрополит Ростислав. Актовый день СПбДА. 1 сентября 2016.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 25  Ιανουαρίου 1978
Snina
Χώρα πολιτογράφησης Σλοβακία
Θρησκεία Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Σπουδές Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αρχιεπίσκοπος
ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Μητροπολίτης
Βραβεύσεις Τάγμα του Αγίου Σέργιου του Ραντονέζ 1ης τάξης

Ο Ραστισλάβος (σλοβακικά: Rastislav‎, κοσμικό όνομα Ondrej Gont, γενν. 25 Ιανουαρίου 1978 στη Snina) είναι Αρχιεπίσκοπος Πρέσοβ και Μητροπολίτης πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρχιεπίσκοπος Ραστισλάβος είναι απόφοιτος της Ορθόδοξης θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου του Πρέσοβ και ολοκλήρωσε αρκετά σεμινάρια στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Το όνομα Ραστισλάβος (Rastislav) το έλαβε μαζί με το μοναχικό σχήμα. Πριν από την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θώκο, υπηρέτησε ως πνευματικός στο οικοτροφείο του Αγίου Νικολάου στο Medzilaborcích.

Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 2013, μετά την παραίτηση του προκατόχου του Χριστοφόρου, αντικατέστησε ως Αρχιεπίσκοπος τον Τοποτηρητή Mητροπολίτη Όλομουτς και Μπρνο Συμεών, ο οποίος όμως δήλωσε ότι η εκλογή του ήταν άκυρη. Την θέση αυτή υιοθέτησαν ουσιαστικά όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο, για το λόγο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος Ραστισλάβος θεωρούνταν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως persona non grata[1]. Λόγω πολλών αντικανονικών πράξεων δεν αναγνωρίστηκε ούτε η Σύνοδος που τον εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο, όπως αναφέρει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε επίσημη επιστολή του προς τον υπουργό πολιτισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας[2]. Μετά την εκλογή του, ο Ραστισλάβος δεν κλήθηκε ούτε στην Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών[3] και έτσι ξεκίνησε μια περίοδος απομόνωσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας από τον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο. Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ραστισλάβου αναγνωρίστηκε αρχικά μόνο από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο[4] και το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ενώ κατηγορίες που ο ίδιος εκτόξευσε εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των ελληνόφωνων εκκλησιών επιβάρυναν το κλίμα[5].

Τον Ιανουάριο του 2016, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την αναγνώρισή του ως Μητροπολίτη Τσεχίας και Σλοβακίας, υπό πέντε όρους, οι οποίοι έγιναν δεκτοί[6]. Στις 13 Μαΐου 2016 επισκέφτηκε ο ίδιος το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς αποκατάσταση των σχέσεων και έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Romfea.gr (5 Φεβρουαρίου 2014). «Persona non grata ο νέος Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας για το Φανάρι!». Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017. 
  2. sul-zeme.cz (4 Ιουλίου 2014). «Dopis Konstantinopolského patriarchy Bartoloměje Ministerstvu Kultury ČR». Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017. 
  3. sul-zeme.cz (6 Μαρτίου 2014). «Naše pravoslavná církev je dnes jedinou pravoslavnou církví na světě bez uznané hlavy». Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017. 
  4. romfea.gr. «Φανάρι σε Τσέχους: Προχωρήστε σε εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, ο Ραστισλάβ δεν αναγνωρίζεται». Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017. 
  5. romfea.gr (9 Ιουνίου 2015). «Βόμβα από τον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας στην ενότητα των Ορθοδόξων!». Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017. 
  6. amen.gr (14 Ιανουαρίου 2016). «Οι όροι για την αποκατάσταση της ενότητας στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας». Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017. 
  7. amen.gr (13 Μαΐου 2016). «Ο Αρχιεπίσκοπος Πρεσώβ, πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβος στο Οικ.Πατριαρχείο». Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]