Κατάλογος Πατριαρχών Αλεξανδρείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Αλεξανδρείας έχει τον τίτλο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Είναι Ρωμαϊκής/Ελληνικής καταγωγής. Ο παρακάτω κατάλογος περιέχει όλους τους κατόχους του Ορθοδόξου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας.

Πατριάρχες ως τη Δ' Οικουμενική Σύνολο της Χαλκηδόνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άγιος Μάρκος Α΄ ο Ευαγγελιστής (43–68)
  2. Ανιανός Αλεξανδρείας (68-82)
  3. Αβίλιος Αλεξανδρείας (83–95)
  4. Κέδρων Αλεξανδρείας (96–106)
  5. Πρίμος Αλεξανδρείας (106–118)
  6. Ιούστος Αλεξανδρείας (118–129)
  7. Ευμένης Αλεξανδρείας (131–141)
  8. Μάρκος Β΄ (142-152)
  9. Κελαδίων Αλεξανδρείας (152–166)
  10. Αγριππίνος Αλεξανδρείας (167–178)
  11. Ιουλιανός Αλεξανδρείας (178–189)
  12. Δημήτριος Α΄ Αλεξανδρείας (189-232)
  13. Ηρακλάς Αλεξανδρείας (232–248)
  14. Διονύσιος Αλεξανδρείας (248–264)
  15. Μάξιμος Αλεξανδρείας (265–282)
  16. Θεωνάς Αλεξανδρείας (282-300)
  17. Πέτρος Α΄ Αλεξανδρείας (300–311)
  18. Αχιλλάς Αλεξανδρείας (312–313)
  19. Αλέξανδρος Α΄ Αλεξανδρείας (313–326) Έγινε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος
    κενό (326–328)
  20. Αθανάσιος Α΄ (328–339) Υπηρέτησε ως διάκονος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.
    Γρηγόριος της Καππαδοκίας (339–346), οπαδός του Αρείου, δεν αναγνωρίζεται από τους οπαδούς της Συνόδου της Νικαίας (Ορθόδοξους, Κόπτες, Καθολικούς).
    Αθανάσιος Α΄ (346–373) (αποκαταστάθηκε)
  21. Πέτρος Β΄ Αλεξανδρείας (373–380)
    Λούκιος Αλεξανδρείας (373–377), οπαδός του Αρείου, που εγκαταστάθηκε από τον Αυτοκράτορα και δεν αναγνωρίζεται από τους οπαδούς της Συνόδου της Νίκαιας.
  22. Τιμόθεος Α΄ Αλεξανδρείας (380–385) Έγινε η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος.
  23. Θεόφιλος Α΄ Αλεξανδρείας (385–412)
  24. Κύριλλος Α΄ Αλεξανδρείας (412–444) Έγινε η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος.
  25. Διόσκορος Α΄ Αλεξανδρείας (444–451) Έγινε η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Χαλκηδόνα· ο Διόσκορος εκθρονίστηκε από τη Σύνοδο ως αιρετικός, με αποτέλεσμα την απόσχιση της Κοπτικής Εκκλησίας (που τον ακολούθησε) από την Ορθόδοξη.

Ορθόδοξοι Πατριάρχες της Αλεξανδρείας μετά την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Προτέριος (451–457)
    κενό (457-477) (Τιμόθεος Β΄ Αίλουρος, Μονοφυσίτης, δεν αναγνωρίζεται νόμιμος)
  2. Τιμόθεος Γ΄ Σαλοφακίολος (460–475)
    κενό (475–477)
    Τιμόθεος Γ΄ Σαλοφακίολος (477–482) (αποκαταστάθηκε)
  3. Ιωάννης Α΄ Ταλάιας (482)
    κενό (482–536) (αμφίβολο, συζητήσιμο)
    Πέτρος Γ΄ (482-490)
    Αθανάσιος Β΄ (490-496)
    Ιωάννης Β΄ (496-505)
    Ιωάννης Γ΄ (505-516)
    Διόσκορος Β΄ (516-517)
    Τιμόθεος Δ΄ (517-535)
    Θεοδόσιος Α΄ (536)
  4. Γαϊανός (536–537)
  5. Παύλος (537–542)
  6. Ζωίλος (542–551)
  7. Απολλινάριος (551–569)
  8. Ιωάννης Δ΄ (569–579)
    κενό (579–581)
  9. Ευλόγιος Α΄ (581–608)
  10. Θεόδωρος Α΄ (608–610)
  11. Ιωάννης Ε΄ (610–621)
  12. Γεώργιος Α΄ (621–630)
  13. Κύρος (631–641) οι Άραβες εισβάλουν στην Αίγυπτο
    κενό (641–642)
  14. Πέτρος Δ΄ (642–651)
    Θεόδωρος (βοηθός)
  15. Πέτρος Ε΄
  16. Πέτρος ΣΤ΄
    Θεοφύλακτος (βοηθός)
    Ονοψός (βοηθός)
  17. Κοσμάς Α΄ (727–768)
  18. Πολιτιανός (768–813)
  19. Ευστάθιος (813–817)
  20. Χριστόφορος Α΄ (817–841)
  21. Σωφρόνιος Α΄ (841–860)
  22. Μιχαήλ Α΄ (860–870)
  23. Μιχαήλ Β΄ (870–903)
    κενό (903–907)
  24. Χριστόδουλος (907–932)
  25. Ευτύχιος (932–940)
  26. Σωφρόνιος Β΄ (941)
  27. Ισαάκ (941–954)
  28. Ιώβ (Ιάκωβος Α΄) (954–960)
    κενό (960–963)
  29. Ηλίας Α΄ (963–1000)
  30. Αρσένιος (1000–1010)
  31. Θεόφιλος Β΄ (1010–1020)
  32. Γεώργιος Β΄ (1021–1051)
  33. Λεόντιος (1052–1059)
  34. Αλέξανδρος Β΄ (1059–1062)
  35. Ιωάννης ΣΤ¨ (1062–1100)
    Ευλόγιος Β΄ (1100–1117) βοηθός;
  36. Κύριλλος Β΄ (1100– )
  37. Σάββας (1117– )
    Θεοδόσιος Β΄ ( –1137) βοηθός;
  38. Σωφρόνιος Γ΄ (1137–1171)
  39. Ηλίας Β΄ (1171–1175)
  40. Ελευθέριος (1175–1180)
  41. Μάρκος Γ΄ (1180–1209)
  42. Νικόλαος Α΄ (1210–1243)
  43. Γρηγόριος Α΄ (1243–1263)
  44. Νικόλαος Β΄ (1263–1276)
  45. Αθανάσιος Γ΄ (1276–1316)
  46. Γρηγόριος Β΄ (1316–1354)
  47. Γρηγόριος Γ΄ (1354–1366)
  48. Νήφων (1366–1385)
  49. Μάρκος Δ΄ (1385–1389)
  50. Νικόλαος Γ΄ (1389–1398)
  51. Γρηγόριος Δ΄ (1398–1412)
  52. Νικόλαος Δ΄ (1412–1417)
  53. Αθανάσιος Δ΄ (1417–1425)
  54. Μάρκος Ε΄ (1425–1435)
  55. Φιλόθεος (1435–1459)
  56. Μάρκος ΣΤ΄ (1459–1484)
  57. Γρηγόριος Ε΄ (1484–1486)
  58. Ιωακείμ Πάνυ (1486–1567)
    κενό (1567–1569)
  59. Σίλβεστρος (1569–1590)
  60. Μελέτιος Α΄ Πηγάς (1590–1601)
  61. Κύριλλος Γ΄ Λούκαρις (1601–1620) Έξι φορές Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης.
  62. Γεράσιμος Α΄ Σπαρταλιώτης (1620–1636)
  63. Μητροφάνης (1636–1639)
  64. Νικηφόρος (1639–1645)
  65. Ιωαννίκιος (1645–1657)
  66. Παΐσιος (1657–1678)
  67. Παρθένιος Α΄ (1678–1688)
  68. Γεράσιμος Β΄ Παλλαδάς (1688–1710)
  69. Σαμουήλ Καπασούλης (1710–1712) Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
  70. Κοσμάς Β΄ (1712–1714)
    Σαμουήλ Καπασούλης (αποκαταστάθηκε) (1714–1723)
    Κοσμάς Β΄ (αποκαταστάθηκε) (1723–1736)
  71. Κοσμάς Γ΄ (1737–1746)
  72. Ματθαίος Ψάλτης (1746–1766)
  73. Κυπριανός (1766–1783)
  74. Γεράσιμος Γ΄ Κιμάρης (1783–1788)
  75. Παρθένιος Β΄ Παγκώστας (1788–1805)
  76. Θεόφιλος Γ΄ Παγκώστας (1805–1825)
  77. Ιερόθεος Α΄ (1825–1845)
  78. Αρτέμιος (1845–1847)
  79. Ιερόθεος Β΄ (1847–1858)
  80. Καλλίνικος (1858–1861)
  81. Ιάκωβος Β΄ (1861–1865)
  82. Νικάνωρ (1866–1869)
  83. Σωφρόνιος Δ΄ (1870–1899) Πατριάρχης Κωνσταντνούπολης
  84. Φώτιος (1900–1925)
  85. Μελέτιος Β΄ Μεταξάκης (1926–1935), Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
  86. Νικόλαος Ε΄ (1936–1939)
  87. Χριστόφορος Β΄ (1939–1966)
    κενό (1966–1968)
  88. Νικόλαος ΣΤ΄ (1968–1986)
  89. Παρθένιος Γ΄ (1986–1996)
  90. Πέτρος Ζ΄ (1997–2004)
  91. Θεόδωρος Β΄ (2004–τώρα)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Chronological List of Patriarches of Alexandria". Official web site of the Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and All Africa. Retrieved 2011-02-06.