Θεωνάς Αλεξανδρείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θεωνάς Αλεξανδρείας
Coptic cross.svg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας
Αίγυπτος
Θάνατος28  Δεκεμβρίου 300
Αίγυπτος
Τόπος ταφήςΑλεξάνδρεια
ΚατοικίαΚοπτικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Αγίου Μάρκου
Χώρα πολιτογράφησηςΑίγυπτος
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Eορτασμός αγίου27 Αυγούστου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑιγυπτιακά Αραβικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά
Αιγυπτιακά Αραβικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος
Πάπας της Κοπτικής Ορθόδοξης εκκλησίας της Αλεξάνδρειας

Ο Πάπας Θεωνάς της Αλεξανδρείας ήταν ο 16ος Πάπας και Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας, που αρχιεράτευσε από το 282 έως το 300.

Ο Θεωνάς ήταν ένας λόγιος, που έκτισε μία εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αφιερωμένη στο όνομα της Παναγίας ως Θεοτόκου.

Μέχρι την εποχή του οι πιστοί προσεύχοντο και εκτελούσαν τις υπηρεσίες τους σε σπίτια και σπηλιές για τον φόβο των εθνικών. Ο Πάπας Θεωνάς αντιμετώπισε αυτά με σύνεση και ηπιότητα, για να επιτύχει αυτό που ήθελε να κάνει. Μετέστρεψε πολλούς από αυτούς στο να πιστέψουν στον Ιησού Χριστό και τους βάπτισε.

Βάπτισε τον πρώτο χρόνο της πατριαρχείας του τον Πέτρο, που τον διαδέχθηκε στον αποστολικό θρόνο του Αγίου Μάρκου ως 17ος Πάπας. Λέγεται ότι χειροτόνησε τον Πέτρο ως αναγνώστη σε ηλικία πέντε ετών, μετά τον προήγαγε σε διάκονο στην ηλικία των δώδεκα ετών και έπειτα σε ιερέα στα δεκαέξι. Ο Πέτρος Α΄ έγινε άγιος.

Την εποχή αυτού του Πατριάρχη ένας άνδρας με το όνομα Σαβέλλιος εμφανίστηκε στην Αλεξάνδρεια, ο οποίος δίδασκε ότι ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα είναι ένα πρόσωπο. Ο Θεωνάς τον αφόρισε και ακύρωσε την αίρεσή του με πειστικές αποδείξεις.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]