Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτέριος Αλεξανδρείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προτέριος Αλεξανδρείας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία
Θάνατος28  Μαρτίου 457
Αλεξάνδρεια
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Eορτασμός αγίου28 Μαρτίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
πατριάρχης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής (451–457)

Ο Προτέριος (... - 28 Φεβρουαρίου 457) ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας μεταξύ των ετών 451 και 457.

Ως πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας έλαβε μέρος στην Δ' Οικουμενική Σύνοδο, η οποία καταδίκασε τον μονοφυσίτη Πατριάρχη Αλεξανδρείας Διόσκορο. Μετά την καθαίρεση του Διόσκορου, εξελέγη Πατριάρχης ο Προτέριος, με την Πατριαρχία του οποίου ξεκίνησε το Σχίσμα μεταξύ Κοπτικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αίγυπτο, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα.

Οι Μονοφυσίτες δε δέχτηκαν ποτέ την εκλογή του. Δημιούργησαν προβλήματα και δολιοφθορές, ενώ για την τοποθέτησή του χρειάστηκε στρατιωτική δύναμη[1]. Η κατάσταση οξύνθηκε περαιτέρω όταν την ηγεσία τους ανέλαβε ο πρεσβύτερος Τιμόθεος ο Αίλουρος. Αυτός περιερχόταν τις νύχτες στα κελιά μοναχών, λέγοντας ότι είναι άγγελος και προτρέποντάς τους σε ακοινωνησία με τον Προτέριο. Το 457 ξεκίνησαν αιματηρές συμπλοκές ανάμεσα στους οπαδούς τους, οι οποίες κατέληξαν στη δολοφονία του Προτέριου από μονοφυσίτες. Λέγεται μάλιστα ότι δολοφονήθηκε μέσα στην κολυμβήθρα ενός ναού, όπου κρυβόταν, και κατόπιν έσυραν με σκοινί το λείψανό του στους δρόμους της πόλης, το έδωσαν στα ζώα και στο τέλος το έκαψαν.

Ο Προτέριος ανακηρύχθηκε άγιος και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 28 Φεβρουαρίου. Δεν αναγνωρίζεται ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας από την Κοπτική Εκκλησία, η οποία μετά από αυτόν εκλέγει μέχρι σήμερα δικό της Πατριάρχη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Steven Runciman (2005). Η Βυζαντινή Θεοκρατία. Εκδόσεις Δόμος. σελίδες 47. ISBN 9607217225. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]