Ηρακλάς Αλεξανδρείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηρακλάς Αλεξανδρείας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἡρακλῆς (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση180[1]
Ρωμαϊκή Αίγυπτος
Θάνατος17  Δεκεμβρίου 248
Ρωμαϊκή Αίγυπτος
Τόπος ταφήςΑλεξάνδρεια
ΚατοικίαΚοπτικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Αγίου Μάρκου
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Eορτασμός αγίου4 Δεκεμβρίου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής (232–248)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ηρακλάς (αρχαία ελληνικά: Ἡρακλῆς‎‎, Θεοκλάς ) ήταν ο 13ος Πάπας και Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας που αρχιεράτευσε το διάστημα 232-248.

Ο Πάπας Ηρακλάς της Αλεξανδρείας γεννήθηκε από ειδωλολάτρες γονείς, που έγιναν Χριστιανοί και βαπτίστηκε μετά τη γέννησή του. Του δίδαξαν την ελληνική φιλοσοφία και μετά τη χριστιανική σοφία. Μελέτησε επίσης τα τέσσερα ευαγγέλια και τις επιστολές. Ο Δημήτριος Α΄, 12ος Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας, τον χειροτόνησε διάκονο και έπειτα ιερέα για την εκκλησία της Αλεξάνδρειας. Ήταν επιτυχής στη διακονία και ήταν πιστός σε όλα, όσα του είχαν ανατεθεί. Διαδέχθηκε τον Ωριγένη ως επικεφαλής της Κατηχητικής Σχολής της Αλεξάνδρειας.

Όταν ο Δημήτριος Α΄ απεβίωσε, ο Ηρακλάς επιλέχθηκε ως Πατριάρχης. Μετέστρεψε πολλούς ειδωλολάτρες σε Χριστιανούς και τους βάπτισε. Αφιέρωσε τις προσπάθειές του στη διδασκαλία, το κήρυγμα και την καθοδήγηση. Ανέθεσε στον Διονύσιο (μετέπειτα πατριάρχη και άγιο) το έργο της κρίσης μεταξύ των πιστών και τη φροντίδα των υποθέσεών τους. Ο Πάπας Ηρακλάς κάθισε στον θρόνο του Αγίου Μάρκου για 16 χρόνια, ως το τέλος του.

Ήταν ο πρώτος Πατριάρχης Αλεξανδρείας να αναφέρεται ως «Πάπας» (στα ελληνικά πατέρας)· ένας όρος, αρχικά μία μορφή προσφώνησης που σήμαινε «πατέρα», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από αρκετούς επισκόπους). Η πρώτη γνωστή καταγραφή αυτού του χαρακτηρισμού, που αποδόθηκε στον Ηρακλά, είναι σε μία επιστολή που έγραψε ο επίσκοπος της Ρώμης Διονύσιος στον Φιλήμονα:

τοῦτον ἐγὼ τὸν κανόνα καὶ τὸν τύπον παρὰ τοῦ μακαρίου πάπα ἡμῶν Ἡρακλᾶ παρέλαβον. [2]

[Έλαβα αυτόν τον κανόνα και τη διάταξη από τον ευλογημένο 'Πάπα μας Ηρακλά.]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]