Ιερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας
AlexGreekCathedralFront.jpg
Ιερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος
Είδοςκαθεδρικός ναός
Αρχιτεκτονικήνεογοτθική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες31°11′43″N 29°53′46″E
ΘρήσκευμαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Θρησκευτική υπαγωγήΠατριαρχείο Αλεξανδρείας
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Αλεξάνδρειας
ΧώραΑίγυπτος
Υλικάτούβλο
Commons page Πολυμέσα

Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αποτελεί τρίκλιτη βασιλική η οποία κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκκλησιαστικά υπάγεται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ο Ιερός Ναός ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.

Ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Ναού τοποθετήθηκε από τον Πατριάρχη Ιερόθεο Β' στις 16 Νοεμβρίου 1847. Η ανέγερση του κτιρίου κράτησε εννέα χρόνια, οπότε τα επίσημα εγκαίνια έγιναν την 25 Μαρτίου 1856, με λειτουργό τον Πατριάρχη Ιερόθεο. Εργασίες αναπαλαίωσής του ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2004 με χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Η τελετή Θυρανοιξίων του Ναού πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2006 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β', παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Ο ναός έχει μήκος 41,80 μ., πλάτος 23,06 μ. και ύψος 32,40 μ. Διαθέτει εμβαδόν 1.155,23 τ.μ. Αρχιτέκτονας του ναού φέρεται ο Ερμέτες Πιερότης και για την αποπεράτωση του ναού ο Λούκοβιτς. Το μαρμάρινο εικονοστάσιο, ο Πατριαρχικός Θρόνος, το Σύνθρονο και ο Άμβωνας είναι έργο του Κωνσταντινουπολίτη Ιακώβου Βαρούτη. Για την κατασκευή των θυρών, παραθύρων, στασιδίων, κουβουκλίων και άλλων γλυπτών αντικειμένων, εργάστηκε ο Γεώργιος Φιλιππίδης. Χρυσωτής του Εικονοστασίου, του Θρόνου και του Άμβωνα είναι ο Μιχαήλ Λαρόζας. Χρωματιστές του εσωτερικού του Ναού οι αδελφοί Ιορδάνου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]