Ντιλρουμπά Σουλτάνα (κόρη του Μεχμέτ Γ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντιλρουμπά Σουλτάν
ديلروبا سلطانة
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1594
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1623 (29 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΚωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΝταμάτ Καρά Νταβούτ Πασάς
Επίγονοιένας γιος
μια κόρη
Πλήρες όνομα
   Ντιλρουμπά μπιντ Μεχμέτ Χαν
Τούρκικα: Dilruba bint Mehmed Han
Οθωμανικά: دیولروبا بنت مهمان هان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΜωάμεθ Γ΄
ΜητέραΧαλιμέ Σουλτάνα
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΤούρκικη
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ντιλρουμπά Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:ديلروبا سلطانة) (Τούρκικα: Dilruba Sultan, 1594 - 1623) ήταν κόρη του σουλτάνου Μωάμεθ Γ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ετεροθαλής αδελφή του Αχμέτ Α΄, αδελφή του Μουσταφά Α΄ και θεία των σουλτάνων Οσμάν Β΄, Μουράτ Δ΄ και Ιμπραήμ Α΄.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1594 στην Κωνσταντινούπολη, κόρη του σουλτάνου Μωάμεθ Γ΄ και της Χαλιμέ Σουλτάν.Το πραγματικό της όνομα είναι άγνωστο, ωστόσο, αρκετές σύγχρονες πηγές υποδηλώνουν ότι το όνομά της ήταν Ντιλρουμπά ή Ντιλμπέρ.

Ασκούσε κάποια επιρροή στα χαρέμια των αδελφών της, ειδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της βασιλείας του Αχμέτ Α΄ και κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μουσταφά Α΄, ο οποίος εφόσον ήταν ψυχικά άρρωστος, ήταν μια μαριονέτα που ελέγχοταν από τη μητέρα του, Χαλιμέ Σουλτάν, και τον Νταβούτ Πασά, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την Ντιλρουμπά.

Ο Αχμέτ Α΄ ήταν ετεροθαλής αδελφός της Ντιλρουμπά, καθώς είχε γεννηθεί από μία άλλη σύζυγο του πατέρα της, την Χαντάν Σουλτάν. Ο Μουσταφά Α' είχε γεννηθεί από την ίδια μητέρα με την Ντιλρουμπά, την Χαλιμέ Σουλτάν.

Από την πλευρά της μητέρα της είχε δύο αδελφούς, τον Ηγεμόνα Μαχμούτ και τον Μουσταφά Α΄. Ο Ηγεμόνας Μαχμούτ εκτελέστηκε με διαταγή του πατέρα του, Μεχμέτ Γ', εξαιτίας των ιντριγκών της γιαγιάς του, Σαφιγιέ Σουλτάν, η οποία φοβόταν την δύναμη και το κύρος του Μαχμούτ, καθώς και την επιρροή της μητέρα του, Χαλιμέ Σουλτάν.

Ο συζυγός της Νταβούτ, έγινε Καπουντάν Πασάς (Ναύαρχος) για ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της πρώτης βασιλείας του Μουσταφά Α΄ (1617-1618) και στη συνέχεια διορίστηκε Μεγάλος Βεζίρης στις 20 Μαϊου 1622 λόγω της επιρροής της μητέρας του Μουσταφά Α΄ και πεθεράς του Νταβούτ Χαλιμέ Σουλτάν. Ωστόσο, απολύθηκε στις 13 Ιουνίου 1622 και εκτελέστηκε τον Ιανουάριο του 1623.

Το ζευγάρι είχε δύο παιδιά, ένα γιο και μία κόρη. Ο κύριος λόγος για την εκτέλεση του, ήταν ο φόβος της Χαλιμέ για τις εξεγέρσεις που αντιμετώπιζε λόγω της εκτέλεσης του Οσμάν Β΄, ο οποίος εκτελέστηκε με απάνθρωπο τρόπο από τον Νταβούτ Πασά.

Είναι ευρέως πιστευτό ότι δολοφονήθηκε με διαταγή της Κιοσέμ Σουλτάν, η οποία ήταν σύζυγος του ετεροθαλούς αδελφού της, Αχμέτ Α΄. Αυτό συνέβη διότι ήταν εχθρός της Κιοσέμ, καθώς υποστήριζε τον αδελφό της, Μουσταφά Α΄, εναντίον του γιού της Κιοσέμ, Μουράτ Δ΄.

Η Ντιλρουμπά πέθανε σε ηλικία 29 ετών το 1623 στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]