Tokio Hotel

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Tokio Hotel
Οι Tokio Hotel τον Μάιο του 2010 στο Όμπερχαουζεν.
Πληροφορίες
ΚαταγωγήΜαγδεβούργο, Γερμανία
EίδοςΡοκ, Ποπ-Ροκ, Glam rocκ
Μουσικά όργαναΚιθάρα, ντραμς, μπάσο
Παρουσία2001παρόν-
Δισκογραφική εταιρείαIsland (Universal), Cherrytree/Interscope (US)
ΜέληBill Kaulitz
Tom Kaulitz
George Listing
Gustav Schäfer
Ιστότοπος
http://www.tokiohotel.de

Οι Tokio Hotel είναι γερμανικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Μαγδεβούργο της Γερμανίας το 2004, και αποτελείται από τους Bill Kaulitz (τραγούδι), Tom Kaulitz (κιθάρα), Gustav Schäfer (ντραμς) και τον Georg Listing (μπάσο). Το πρωτο τους όνομα ήταν Devilisch απο το 2001 ως 2003. Η τετράδα έχει κυκλοφορήσει τέσσερα singles και δυο albums που ανέβηκαν στην πρώτη θέση των πινάκων επιτυχιών (charts) στην χώρα τους, έχοντας πουλήσει σχεδόν 5 εκατομμύρια CD και DVD εκεί. Αφού κυκλοφόρησαν, με την ονομασία Devilish, ένα demo-CD και αφού έχασαν το συμβόλαιό τους με τη Sony BMG, το συγκρότημα (σαν Tokio Hotel, πια) κυκλοφόρησε τον πρώτο του γερμανόφωνο δίσκο, Schrei στην Island Records, το 2005. Το Schrei πούλησε πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και ενώ τέσσερα singles τους μπήκαν στο top-5 σε Γερμανία και Αυστρία. Το 2007, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το δεύτερο γερμανόφωνο δίσκο τους, Zimmer 483, και τον πρώτο αγγλόφωνο δίσκο τους, Scream, οι πωλήσεις των οποίων βοήθησαν το συγκρότημα στο να κερδίσει το πρώτο του βραβείο στα Ευρωπαϊκά Μουσικά Βραβεία του MTV, στην κατηγορία Best Interact. Το Σεπτέμβρη του 2008, κέρδισαν το πρώτο τους βραβείο στα MTV Video Music Awards, στην κατηγορία Best New Artist. Επίσης, κέρδισαν το βραβείο Headliner στα Ευρωπαϊκά Μουσικά Βραβεία του MTV στο Λίβερπουλ στις 6 Νοεμβρίου 2008.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Tokio Hotel δημιουργήθηκαν από τον Bill Kaulitz (τραγούδι) και τον Tom Kaulitz(κιθάρα), που είναι δίδυμα αδέρφια, τον Gustav Schäfer (drums) και τον Georg Listing (μπάσο). Οι τέσσερίς τους γνωρίστηκαν σε μια συναυλία σε ένα κλαμπ του Μαγδεβούργου, όπου ο Listing και ο Schäfer, που γνωρίζονταν από το μουσικό σχολείο που πήγαιναν, παρακολουθούσαν όσο ο Bill και ο Tom Kaulitz έπαιζαν στην σκηνή.[1] [2] Κάτω από το όνομα Devilish, το συγκρότημα σύντομα άρχισε να κάνει μικρές συναυλίες.[3] Μετά από τη συμμετοχή του Bill Kaulitz σε ένα παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα αναζήτησης ταλέντων το 2003, στην ηλικία των 13 (όπου και έχασε στον ημιτελικό), τον ανακάλυψε ο μουσικός παραγωγός Peter Hoffmann. Οι Devilish άλλαξαν το όνομα τους σε Tokio Hotel: "Tokio", έτσι γράφεται στα γερμανικά η πόλη της Ιαπωνίας Τόκιο, γιατί λατρεύουν την πόλη, και "Hotel" γιατί, λόγω των συνεχών περιοδειών τους, μένουν μόνιμα σχεδόν σε ξενοδοχεία.[1] Λίγο καιρό αφού η Sony BMG έκλεισε συμβόλαιο μαζί τους, ο Hoffmann προσέλαβε τον David Jost και τον Pat Bezner στην ομάδα παραγωγής και συγγραφής, και τους υπέδειξε να μάθουν στους νεαρούς πως να γράφουν τραγούδια και να παίζουν μουσική. Τα περισσότερα τραγούδια του πρώτου τους δίσκου έχουν γραφτεί από τον Hoffmann, τον Jost και τον Benzer (μαζί και τα singles Schrei και Rette Mich που είχαν γραφτεί ολοκληρωτικά από τους τρεις τους), μόνο το single Unendlichkeit ήταν γραμμένο μόνο από τους Tokio Hotel. Παρ' όλα αυτά, λίγο καιρό πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, η Sony τερμάτισε το συμβόλαιό τους. Το 2005, οι Tokio Hotel υπέγραψαν στη Universal, η οποία και ξεκίνησε σχέδιο προώθησης του συγκροτήματος

Ο Bill Kaulitz στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Ρωσσίας, Μόσχα, 27 Σεπτεμβρίου 2007

Schrei[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο τους single, "Durch Den Monsun" (Μέσα από το μουσώνα) ανέβηκε γρήγορα στα charts, φτάνοντας στη θέση 15 στις 20 Αυγούστου 2005 και τελικώς φτάνοντας στο #1 στις 26 Αυγούστου 2005, ενώ έφτασε στο #1 και στα charts της Αυστρίας. Το δεύτερο single, "Schrei" (Κραυγή) ανέβηκε στην 5η θέση των γερμανικών charts. Τα δύο αυτά τραγούδια γράφτηκαν από τον Bill Kaulitz μαζί με την ομάδα παραγωγών τους Peter Hoffmann, David Jost, Pat Benzer και Dave Roth. Ο πρώτος δίσκος, Schrei, κυκλοφόρησε στις 19 Σεπτεμβρίου 2005. Σύμφωνα με τη γερμανική IFPI, έχει γίνει πλατινένιο, αφού πούλησε πάνω από 200.000 αντίτυπα.[4][5] Το 2006, κυκλοφόρησαν άλλα δυο singles, τα Rette Mich (Σώσε με) και Der Letzte Tag (Η τελευταία μέρα). Και τα δυο έφτασαν στο #1 των charts. Το Der Letzte Tag περιείχε και το B-side Wir schließen uns ein, μαζί με το βιντεοκλίπ του.

Zimmer 483[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο single από το δεύτερο δίσκο τους τους, Zimmer 483 (Δωμάτιο 483), με τίτλο Übers Ende der Welt (αργότερα επανακυκλοφόρησε στα αγγλικά με τίτλο Ready, Set, Go!), κυκλοφόρησε στις 26 Ιανουαρίου 2007 και έφτασε πολύ γρήγορα στην 1η θέση. Ο δίσκος Zimmer 483 κυκλοφόρησε στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου 2007, ενώ μια πολυτελής έκδοση που ακολούθησε περιείχε DVD. Το δεύτερο single από το δίσκου με όνομα "Spring Nicht" (Don't Jump) κυκλοφόρησε στις 7 Απριλίου. Η περιοδεία που ακολούθησε την κυκλοφορία του δίσκου, η Zimmer 483 tour, είχε οριστεί να ξεκινήσει το Μάρτιο του 2007, αλλά καθυστέρησε για δυο εβδομάδες γιατί τα μέλη του συγκροτήματος ήθελαν η σκηνή να φτιαχτεί διαφορετικά. Ένα τρίτο single, το An Deiner Seite (Ich Bin Da) (Στο πλευρό σου), κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου. Το single περιείχε και το B-side 1000 Meere (1000 ωκεανοί), το οποίο είχε και βιντεοκλίπ.

Scream[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ οι γερμανόφωνοι δίσκοι τους ποτέ δεν κυκλοφόρησαν επίσημα έξω από γερμανόφωνες χώρες, ο πρώτος αγγλόφωνος δίσκος των Tokio Hotel, Scream, κυκλοφόρησε στις 4 Ιουνίου 2007 σε όλη την Ευρώπη. Στη Γερμανία, το album είχε όνομα Room 483 γα να δώσουν έμφαση στην συνέχεια του τελευταίου γερμανόφωνου album τους Zimmer 483. Το Scream περιλαμβάνει μια επιλογή των γερμανόφωνων τραγουδιών των δίσκων Schrei και Zimmer 483, στην αγγλική γλώσσα. Το Monsoon, η αγγλική έκδοση του Durch Den Monsun, ήταν το πρώτο single του δίσκου. Το Ready, Set, Go! (η αγγλική μετάφραση του Übers ende der Welt) κυκλοφόρησε σαν το δεύτερο single του δίσκου, ενώ το By Your Side (η αγγλική μετάφραση του An Deiner Seite) και το Don't Jump (η αγγλική μετάφραση του Spring Nicht) κυκλοφόρησαν σαν τρίτο και τέταρτο single αντίστοιχα. Επίσης, γυρίστηκε ένα βιντεοκλίπ για το Scream, την αγγλική έκδοση της επιτυχίας του συγκροτήματος το 2005, Schrei, και κυκλοφόρησε στις αρχές του Μαρτίου 2008.

Οι Tokio Hotel έπαιξαν την πρώτη τους συναυλία στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιουνίου 2007. Το Ready, Set, Go! κυκλοφόρησε εκεί ως το πρώτο single του συγκροτήματος στις 27 Αυγούστου 2007. Το τραγούδι έφτασε στη θέση 77 του UK Singles Chart.

Οι Tokio Hotel κέρδισαν το Ευρωπαϊκό Μουσικό Βραβείο του MTV στην κατηγορία Best Interact στις 1 Νοεμβρίου 2007, ενώ ήταν ήδη υποψήφιοι στην κατηγορία καλύτερου συγκροτήματος. Έπαιξαν το Monsoon live εκείνη τη βραδιά.

Οι Tokio Hotel κυκλοφόρησαν το πρώτο single τους στην Αμερική, που λεγόταν απλά Tokio Hotel, στα τέλη του 2007. Το single περιλαμβάνει τα τραγούδια Scream και Ready, Set, Go!. Το δεύτερο αμερικανικό single τους, Scream America, κυκλοφόρησε στις 11 Δεκεμβρίου 2007. Το single περιλαμβάνει το Scream και ένα remix του Ready, Set, Go! από τον Jade Puget των AFI. Τον Φεβρουάριο 2008, το συγκρότημα έκανε περιοδεία στη Βόρεια Αμερική για πέντε συναυλίες, ξεκινώντας από τον Καναδά και καταλήγοντας στη Νέα Υόρκη. Το Scream κυκλοφόρησε στις 25 Μαρτίου στον Καναδά και στις 6 Μαΐου στις ΗΠΑ.

1000 Hotels Tour[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ευρωπαϊκή περιοδεία 1000 Hotels ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου 2008 στις Βρυξέλες και συνέχισε σε μέρη όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Σκανδιναβία, και επρόκειτο να τελειώσει στις 9 Απριλίου. Παρ' όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της συναυλίας στη Μασσαλία της Γαλλίας στις 14 Μαρτίου, ο Bill άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με τη φωνή του.[6] Άφησε στο κοινό να τραγουδήσει περισσότερο από ότι συνήθως και αντί για τα 21 τραγούδια που έπρεπε αρχικά να παιχτούν, μόνο 16 από αυτά τελικά ακούστηκαν live. Ο Bill ζήτησε συγνώμη, στα Γερμανικά, για τη φωνή του, και εξήγησε πως ήταν άρρωστος. Δυο ημέρες αργότερα, το συγκρότημα ακύρωσε τη συναυλία στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, μόλις λίγα λεπτά πριν αυτή ξεκινήσει. Η υπόλοιπη περιοδεία και μια ακόμα προγραμματισμένη περιοδεία στη Βόρεια Αμερική ακυρώθηκαν και ακολούθησε μια ανακοίνωση του manager του συγκροτήματος στην εφημερίδα Bild, πως ο Bill Kaulitz έπρεπε να κάνει εγχείρηση φωνητικών χορδών.[7][8]

Ο Bill Kaulitz κούρασε τη φωνή του μετά από 43 συνεχείς συναυλίες στην περιοδεία 1000 Hotels, χωρίς καμία διακοπή. [9] Έπρεπε να κάνει εγχείρηση στο λάρυγγα στις 30 Μαρτίου για να αφαιρέσει μια κύστη που είχε δημιουργηθεί στις φωνητικές του χορδές.[10]Η κύστη είχε ως αποτέλεσμα μόλυνση στο λαιμό για την οποία δεν ακολουθήθηκε κάποια θεραπεία.[11]. Μετά την εγχείρηση, ο Bill δεν έπρεπε να μιλήσει για 12 μέρες, και έκανε 4 εβδομάδες φωνητική αποκατάσταση.[12] Αν ο Bill συνέχιζε να τραγουδά στην περιοδεία, η φωνή του θα πάθαινε μόνιμη ζημιά.[13] Οι Tokio Hotel άρχισαν και πάλι τις συναυλίες στο Μάιο του 2008[14] και αργότερα επανόρθωσαν για το δεύτερο μέρος της περιοδείας 1000 Hotels και πρόσθεσαν αρκετές συναυλίες σε ανοιχτά φεστιβάλ μέχρι και την 13η Ιουλίου, στο Werchter του Βελγίου.

Περιοδείες στην Αμερική και τρίτη δισκογραφική δουλειά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Tokio Hotel ξεκίνησαν μια δεύτερη περιοδεία στην Βόρεια Αμερική τον Αύγουστο 2008. Το βιντεοκλίπ του συγκροτήματος, Ready, Set, Go! ήταν υποψήφιο στα MTV Video Music Awards 2008, στην κατηγορία Best Pop Video[15], όπου και κέρδισαν το βραβείο για τον Καλύτερο Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη.[16]. Ξαναγύρισαν στην Βόρεια Αμερική και πάλι τον Οκτώβρη 2008 για ένα μήνα, όπου και έκαναν περιοδείες με συναυλίες και εμφανίσεις σε δισκοπωλεία.

Ανάμεσα στις περιοδείες τους στη Βόρεια Αμερική, το συγκρότημα γύριζε στο Αμβούργο για την ηχογράφηση του τρίτου δίσκου ο οποίος, σύμφωνα με τον μάνατζέρ τους David Jost, θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο ή Απρίλιο 2009. [17][18] Ο δίσκος θα είναι ηχογραφημένος στα Γερμανικά αλλά και στα Αγγλικά, και οι 2 εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν σε διάφορα μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο. [17][18] Το Δεκέμβριο 2008, κυκλοφόρησε το Tokio Hotel TV - Caught On Camera, ένα DVD με υλικό από τα παρασκήνια του συγκροτήματος. Περιέχει υλικό από το Tokio Hotel TV και ιστορίες από τα παρασκήνια της χρονιάς που πέρασε, σε ένα δίσκο με τίτλο History - The very best of Tokio Hotel TV!. Μια πολυτελής έκδοση περιλαμβάνει και ένα δεύτερο δισκάκι, με τίτλο Future - The road to the new Album!, το οποίο περιέχει υλικό από το συγκρότημα σε περιοδείες προώθησης αλλά και συνεντεύξεις του για το τρίτο στούντιο δίσκο του. [19]

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπιλ Κάουλιτζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπιλ Κάουλιτζ (γερμανικά: Bill Kaulitz) γεννήθηκε τη 1η Σεπτεμβρίου 1989 στη Λειψία της Ανατολικής Γερμανίας, μαζί με το δίδυμο αδερφό του, Τομ, με γονείς τη Σιμόνε Κάουλιτζ (Simone Kaulitz) και τον Γιόργκ Κάουλιτζ (Jörg Kaulitz). Οι γονείς του πήραν διαζύγιο όταν ήταν εφτά χρονών, και η μητέρα του παντρεύτηκε τον Γκόρντον Τρουμπερ (Gordon Trümper), κιθαρίστα του Γερμανικού rock συγκροτήματος Fatun. Ο πατριός του ήταν η έμπνευση του Κάουλιτζ και του αδερφού του να ξεκινήσουν καριέρα στη μουσική, και άρχισαν μαζί να γράφουν στίχους για τραγούδια. Το Γερμανικό site dw-world.com αναφέρει πως το ερμαφρόδιτο στυλ του, η νεαρή ηλικία του και η ιδιαίτερη κόμμωσή του έχουν γίνει σχεδόν σύμβολα για πολλά νεαρά κορίτσια. Τον Αύγουστο 2008, ο Κάουλιτζ επιλέχτηκε από τους αναγνώστες του Ισπανικού ¡Hola! ως ένας από τους πιο ελκυστικούς τραγουδιστές στη σκηνή.

Στα 19 του χρόνια, ο Κάουλιτζ είναι ο νεαρότερος άνθρωπος του οποίου έχει κατασκευαστεί κέρινο ομοίωμα Μουσείο της Μαντάμ Τισό του Βερολίνου. Το κέρινο ομοίωμα του αποκαλύφθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Το Δεκέμβριο 2008, ο Κάουλιτζ ανακηρύχθηκε «Άντρας της Χρονιάς #6» από το MTV News.

Τομ Κάουλιτζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τομ Κάουλιτζ (γερμανικά: Tom Kaulitz) γεννήθηκε 10 λεπτά νωρίτερα από τον Μπιλ στις 1η Σεπτεμβρίου 1989 στη Λειψία, μαζί με το δίδυμο αδερφό του, Μπιλ. Έχει αναφέρει πως οι μουσικές του επιρροές είναι οι Aerosmith[20] και ο Γερμανός hip-hop καλλιτέχνης Samy Deluxe.[21]

Georg Listing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκεοργκ Λίστινγκ (γερμανικά: Georg Listing) γεννήθηκε την 31η Μαρτίου 1987, στο Χάλε. Έχει αναφέρει πως το μουσικό του στυλ έχει επιρροές από τον Flea των Red Hot Chili Peppers[22], και έχει άλλες μουσικές επιρρόες όπως οι Die Ärzte και οι Oasis.[23]

Γκούσταβ Σαφερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκούσταβ Σαφερ (γερμανικά: Gustav Schäfer) γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1988 στο Μαγδεβούργο. Ο Σαφερ παίζει drums από την ηλικία των 5 ετών.[21] Οι μουσικές επιρροές του είναι οι Slipknot, Metallica[24], ο Τζο Κόκερ και ο Ροντ Στιούαρτ.[20]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Album
2005 Schrei
2006 Schrei - So Laut Du Kannst (re-recording of Schrei)
2007 Zimmer 483
2007 Zimmer 483 - Live In Europe
2007 Room 483
2007 Scream
2009 Humanoid (English version)
2009 Humanoid (German version)
2010 Humanoid City Tour Live
2010 Tokio Hotel Best Of
Έτος DVD
2005 Leb Die Sekunde - Behind The Scenes
2006 Schrei - Live
2008 Caught On Camera
2010 Humanoid City Tour Live

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2005

Κατηγορία Βραβείο Ημερομηνία
Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Βραβεία Comet 6 Οκτωβρίου
Super Comet Βραβεία Comet 6 Οκτωβρίου
Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Eins Live Krone 24 Νοεμβρίου
Best Pop International Act Βραβεία Bambi 1 Δεκεμβρίου
Καλύτερο Single Golden Penguin 2005
Best Pop Golden Penguin 2005
Ροκ Συγκρότημα 2005 Golden Penguin 2005

2006

Κατηγορία Βραβείο Ημερομηνία
Album της Χρονιάς Golden Penguin 8 Φεβρουαρίου
Συγκρότημα της Χρονιάς Golden Penguin 8 Φεβρουαρίου
Τραγούδι της Χρονιάς - 'Der Letzte Tag' Golden Penguin 8 Φεβρουαρίου
Ausverkaufte Tourhalle Sold-out-Award of Königpilsen Arena 11 Μαρτίου
Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Βραβεία Echo 12 Μαρτίου
Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Βραβεία Steiger 25 Μαρτίου
Best Pop National Act Βραβεία Bambi 30 Νοεμβρίου

2007

Κατηγορία Βραβείο Ημερομηνία
European Border Breakers Award Βραβεία NRJ 21 Ιανουαρίου
Best Video International Βραβεία Echo 25 Μαρτίου
Καλύτερο Video Βραβεία Comet 3 Μαΐου
Καλύτερο Συγκρότημα Βραβεία Comet 3 Μαΐου
Super Comet Βραβεία Comet 3 Μαΐου
Πιο Επιτυχημένο Pop Συγκρότημα Βραβεία Goldene Stimmgabel 3 Οκτωβρίου
Καλύτερο Album Βραβεία TMF 14 Οκτωβρίου
Καλύτερο Video Βραβεία TMF 14 Οκτωβρίου
Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Καλλιτέχνης Βραβεία TMF 14 Οκτωβρίου
Best Pop Βραβεία TMF 14 Οκτωβρίου
Best International Act Ευρωπαϊκά Μουσικά βραβεία του MTV 1 Νοεμβρίου

2008

Κατηγορία Βραβείο Ημερομηνία
Best International Band Βραβεία NRJ 26 Ιανουαρίου
Καλύτερο Μουσικό Video Βραβεία Echo 15 Φεβρουαρίου
Καλύτερο Συγκρότημα Βραβεία Comet 23 Φεβρουαρίου
Καλύτερο Video Βραβεία Comet 23 Φεβρουαρίου
Best Live Act Βραβεία Comet 23 Φεβρουαρίου
Super Comet Βραβεία Comet 23 Φεβρουαρίου
Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Καλλιτέχνης MTV Video Music Awards 7 Σεπτεμβρίου
Best Male Artist International (Bill Kaulitz) Βραβεία TMF 11 Οκτωβρίου
Best Video International Βραβεία TMF 11 Οκτωβρίου
Τραγούδι της χρονιάς Βραβεία MTV Latin America 16 Οκτωβρίου
Καλύτερο Fanclub - Venezuela Βραβεία MTV Latin America 16 Οκτωβρίου
Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Καλλιτέχνης Βραβεία MTV Latin America 16 Οκτωβρίου
Καλύτερο Ringtone Βραβεία MTV Latin America 16 Οκτωβρίου
Headliner Ευρωπαϊκά Μουσικά Βραβεία MTV 6 Νοεμβρίου


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 "Tokio Hotel Interview" Αρχειοθετήθηκε 2012-03-09 στο Wayback Machine. popculturemadness.com.
  2. "Billboard.com - Tokio Hotel - Biography" Billboard.com.
  3. «Biography at tokiohotel-us.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2009. 
  4. musikindustrie.de: "Certification"
  5. "Bundesverband Misikindustrie: Aktuell" International Federation of the Phonographic Industry – Germany.
  6. Kautz, Julia, "Das Ende von Tokio Hotel?", pg. 10, 11, 12 & 13, Bravo, Issue 15, April, 2008
  7. "Wie schlecht geht es Bill wirklich", Bild April 5, 2008
  8. "Noch mehr US-Konzerte abgesagt" , Bild April 26, 2008
  9. "Hat Tokio-Bill seine Stimme kaputt gesungen?" Αρχειοθετήθηκε 2013-12-17 στο Wayback Machine. Bild.de
  10. "So verbringt Bill die letzten Stunden vor seiner OP" Αρχειοθετήθηκε 2013-10-30 στο Wayback Machine.Bild.de
  11. "Verliert Teenie-Schwarm Bill seine Stimme?" Αρχειοθετήθηκε 2010-01-11 στο Wayback Machine.Bild.de
  12. Jessen, Philip & Michaelsen, Sven, "Ich habe Angst", pg. 46, Vanity Fair, Issue 15
  13. "Ärzte schneiden ihm Zyste aus dem Hals" Αρχειοθετήθηκε 2013-10-30 στο Wayback Machine.Bild.de
  14. "New York feiert Tokio Hotel" Αρχειοθετήθηκε 2008-12-02 στο Wayback Machine. Bild.de
  15. Harris, Chris "Miley Cyrus To Face Off Against Tokio Hotel For Best New Artist At VMAs"
  16. «"Winners of the 2008 MTV Music Awards"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2009. 
  17. 17,0 17,1 Dos Anjos, Barbara, "Bem-vinda ao Tokio Hotel", pg. 29, Capricho, Issue 1050, August, 2008
  18. 18,0 18,1 "Drittes Album von Tokio Hotel im Frühjahr 2009" Αρχειοθετήθηκε 2013-03-04 στο Wayback Machine. Bild.de
  19. «"NEW DVDS: TOKIO HOTEL TV - CAUGHT ON CAMERA!"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2009. 
  20. 20,0 20,1 Oei, Roland, "Tokio Hotel", pg. 20 & 21, PowerPlay, Issue 91, September, 2007
  21. 21,0 21,1 "Tokio Hotel Interview". Αρχειοθετήθηκε 2012-03-09 στο Wayback Machine. popculturemadness.com.
  22. «Tokio Hotel US » Georg Listing». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2009. 
  23. Keijzers, Rawathe, "Touren Met Tokio Hotel", pg. 9, Hitkrant, Issue 38, 22 September 2007
  24. «Sound Generator - INTERVIEW - Tokio Hotel». Sound Generator. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]