Προπονητικό Κέντρο Σπάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°57′23.87″N 23°55′39.72″E / 37.9566306°N 23.9277000°E / 37.9566306; 23.9277000

Προπονητικό Κέντρο Σπάτων
ΙδιοκτήτηςΠΑΕ ΑΕΚ
Είδοςχώρος και στάδιο ποδοσφαίρου
Χωρητικότητα2.000 θεατές
Διαστάσεις αγωνιστικού χώρου105x68 μ. (σε 2 από τα 4 γήπεδα)
ΕπιφάνειαΦυσικός χλοοτάπητας
Κατασκευή
Έναρξη εργασιών2010
Ολοκλήρωση2010
Επέκταση2022
ΑρχιτέκτοναςΡία Ξένου-Βογιατζή
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΔήμος Σπάτων - Αρτέμιδος
Ελλάδα
Φορείς εκμετάλλευσης
ΠΑΕ ΑΕΚ

Το Προπονητικό Κέντρο Σπάτων είναι σύγχρονο αθλητικό προπονητικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Σπάτων, που αποτελεί μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών, στην Αττική της Ελλάδας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το Δεκέμβριο του 2010, η ΑΕΚ χρησιμοποιεί τις εν λόγω εγκαταστάσεις σε μια έκταση 144 στρεμμάτων στη θέση Μαζαρέικο στα Σπάτα.

Αυτές οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν δύο γήπεδα με φυσικό χλοοτάπητα και ένα με πλαστικό για τις ανάγκες των Ακαδημιών (το οποίο δημιουργήθηκε το 2013 μαζί με εξέδρα 280 θεατών για την παρακολούθηση αγώνων). Περιέχει επίσης όλους τους απαραίτητους και άρτια εξοπλισμένους χώρους για την προετοιμασία μιας ομάδας με σύγχρονο τρόπο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι υπηρεσίες του προπονητικού κέντρου έχουν αναβαθμιστεί εντυπωσιακά. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας προπονούνται σε περιβάλλον με όλες τις απαραίτητες υποδομές. Στο υπόγειο του κέντρου υπάρχει ένα κέντρο αποθεραπείας με τα πιο σύγχρονα μέσα. Ακόμα και οι νεαροί αθλητές των Ακαδημιών δουλεύουν σε εγκαταστάσεις που πολύ λίγες Ακαδημίες διαθέτουν στην Ελλάδα.

Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Μελισσανίδη προστέθηκαν 70 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του ήδη υπάρχοντος προπονητικού κέντρου. Εκεί θα κατασκευαστούν επιπλέον γήπεδα μαζί με απαραίτητες επιπλέον υποδομές για την προετοιμασία της ομάδας και τη φιλοξενία των ποδοσφαιριστών.

Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προπονητικό κέντρο διαθέτει τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα, εκ των οποίων τα δύο πληρούν τις προϋποθέσεις διαστάσεων της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) (διαστάσεων: 105x68 μ.). Το τρίτο εξ αυτών κατασκευάστηκε τρία χρόνια αργότερα από τα υπόλοιπα, το 2013. Τα δύο από τα τρία διαθέτουν φυσικό χλοοτάπητα και αποστραγγιστικό σύστημα.

Στον χώρο υπάρχουν, επίσης, ξενώνας, αποδυτήρια και γυμναστήριο.[1]

Σεραφείδειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξωτερική όψη του Σεραφείδειου, που μοιάζει με το Στάδιο Νίκος Γκούμας.

Τον Απρίλιο του 2022, προστέθηκε στο προπονητικό κέντρο το κεντρικό γήπεδο των εγκαταστάσεων, που κατασκευάστηκε προκειμένου να φιλοξενεί τους αγώνες της ΑΕΚ Β', αλλά και να αποτελεί την δεύτερη έδρα της πρώτης ομάδας. Πήρε το όνομα του εις μνήμην του θρυλικού τερματοφύλακά της AEK, Στέλιου Σεραφείδη . Το Σεραφείδειο κατασκευαστικά παραπέμπει στο παλιό γήπεδο της ΑΕΚ, Στάδιο Νίκος Γκούμας, με το χαρακτηριστικό κίτρινο τούβλο εξωτερικά να ξεχωρίζει όπως και τα δημοσιογραφικά θεωρεία.

Το γήπεδο έχει χωρητικότητα 3.000 θέσεων με 2 ξεχωριστές κερκίδες στην ανατολική και στην νότια πλευρά, ενώ αναμένεται να επεκταθεί κατασκευάζοντας άλλη μια κερκίδα στην δυτική πλευρά φτάνοντας την χωρητικότητα περίπου στις 4.000 με 5.000 θέσεις. Είναι προδιαγραφών επιπέδου UEFA Β΄, που σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και τελικό του ΟΥΕΦΑ Γιουθ Λιγκ.

Επέκταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2023 ανακοινώθηκε και επίσημα το σχέδιο της περαιτέρω επέκτασης του προπονητικού κέντρου με την ονομασία ΑΕΚ SportCity που προβλέπει την κατασκευή:

  • 3η Εξέδρα στο Σεραφείδειο
  • 2 Πάρκινγκ
  • 2 Γήπεδα προπονήσεων Ακαδημίας
  • Γήπεδο αντισφαίρισης
  • Πισίνα
  • Ξενοδοχείο 5 αστέρων συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ. που θα αποτελείται από:
  1. Ισόγειο: Πάρκινγκ, AEK Shop, Γυμναστήριο, Play Room, Smart Room & Smart Technology, Υπαίθριο cafe bar, κεντρικό bar, Βιβλιοθήκη, Εστιατόριο, Σαλόνι
  2. Α΄ όροφος: 24 δωμάτια, 2 σουίτες και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
  3. Β΄ όροφος: 20 δωμάτια και 2 σουίτες

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πληροφορίες». aekfc.gr | Official Website of AEK FC. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2017.