Πεπινίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Πεπινίδες (και Πιπινίδες) ή Αρνουλφίδες (και Αρνούλφοι) είναι μέλη μιας οικογένειας Φράγκων αριστοκρατών, οι επίλεκτοι γόνοι των οποίων υπηρέτησαν ως Κύριοι του Παλατιού, de facto ηγεμόνες των Φραγκικών βασιλείων της Νευστρίας και της Αυστρασίας, που τυπικά ήταν υπό την ηγεμονία των Μεροβίγγειων.

Η δυναστεία θεωρείται συνήθως ότι ιδρύθηκε από τον Άγιο Αρνούλφο, επίσκοπο του Μετς στις αρχές του 7ου αιώνα, ο οποίος κατείχε πολύ μεγάλη ισχύ και επιρροή στα Μεροβίγγεια βασίλεια.

Ο γιος του, Ανσέγκιζελ παντρεύτηκε την Αγία Μπέγκα, την κόρη του Πεπίνου του Πρεσβύτερου (Πεπίνος Α΄ του Λάντεν), των οποίων γιος ήταν ο Πεπίνος του Χέρσταλ. Από τους παππούδες του Πεπίνου προέρχεται το όνομα της δυναστείας πριν τον Κάρολο Μαρτέλο, Αρνούλφοι ή Πεπινίδες.

Η κυριαρχία του παλατιού του βασιλείου της Αυστρασίας άρχισε στην οικογένεια με τον Ανσέγκιζελ και συνέχισε με τον Πεπίνο του Χέρσταλ. Ο Πεπίνος κατέκτησε την Νευστρία στην Μάχη του Τερτρύ το 687 και επέκτεινε την κυριαρχία των Αρνούλφων σε όλους τους Φράγκους.

Η δυναστεία ουσιαστικά τελείωσε με το θάνατο του Πεπίνου, τον οποίο διαδέχτηκε ο νόθος γιος του Κάρολος Μαρτέλος. Ο Πεπίνος είχε νόμιμα εγγόνια όταν πέθανε, αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν την εξουσία, και έτσι η γραμμή της γενιάς του έσβησε.

Ο Κάρολος Μαρτέλος ίδρυσε νέα γραμμή στην οικογένεια, την οποία η ιστορικοί ονόμασαν Καρολίγγεια, από το όνομά του.

Γενεαλογία Πεπινιδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
 
 
 
 
Καρλομάν
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
άγιος Αρνούλφος
επίσκοπος του Μετς
ΑΡΝΟΥΛΦΙΔΕΣ
 
Πεπίνος του Λάντεν
μαγιορδόμος της Αυστασίας
ΠΕΠΙΝΙΔΕΣ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ανσέγκιζελ
δούκας, δομέστικος
 
αγία Μπέγκα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πεπίνος του Χέρσταλ
μαγιορδόμος της Αυστρασίας, Νευστρίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(νόθος) Κάρολος ο μαρτέλος
μαγιορδόμος της Αυστρασίας
ΚΑΡΟΛΙΔΕΣ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Καρλομάν
μαγιορδόμος
 
Πεπίνος ο βραχύς
βασ. των Φράγκων

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pippinids της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).