Νέχταν νέπος Ουέρμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νέχταν νέπος Ουερμπ)
Νέχταν νέπος Ουέρμπ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας
Θάνατος620
Χώρα πολιτογράφησηςPictland
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναBeli I of Alt Clut
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατάλογος Βασιλέων των Πικτών (600–621)
list of kings of Strathclyde

Ο Νέχταν νέπος Ουερμπ βασιλιάς των Πίκτων (595 - 616) ήταν εγγονός του Ουέρμπ.[1] Έχει προταθεί από ιστορικούς ότι ο Νέχταν ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον με τον Νέιθον, βασιλιά της Αλτ Κλάτ.[2] Σύμφωνα με τα Χρονικά των βασιλέων των Πίκτων ο Νέχταν βασίλευσε 20 ή 21 χρόνια, τα Χρονικά του Τίγκερναχ καταγράφουν τον θάνατο του προκατόχου του Γκάρτναιτ Β΄ των Πίκτων (597) αλλά όχι τον θάνατο του ίδιου. Η πιθανότητα να είναι γιος του Κανού που εμφανίζεται ο θάνατος του στα Χρονικά του Ούλστερ το 621 απορρίπτει την πιθανότητα να είναι ο Νέιθον της Αλτ Κλάτ.[3] Έχει προταθεί η άποψη ότι ο Κανού που αναφέρεται στα Χρονικά του Ούλστερ ήταν ο Κανού Γκάρμπ των Χρονικών των βασιλέων της Αλτ Κλάτ, ο Νέχταν με αυτόν τον τρόπο είναι εγγονός του Γκάρτναιτ Β΄ των Πίκτων γιου του Αένταν μακ Γκαμπραίν της Νταλ Ριάτα.[4] Δεν είναι βέβαιο αν ο Νέχταν νέπος Ουερμπ είναι ο Νέχταν Α΄ που σχετίζεται με την ίδρυση του μοναστηρίου του Αμπερνέθυ, ο Νέχταν βασίλευσε μετά την ίδρυση του μοναστηρίου του Ίωνα από τον Άγιο Κολούμπα και συνδέεται με την ίδρυση πολλών Ιρλανδικών μοναστηρίων. Στα Χρονικά των Πίκτων η πληροφορία της ίδρυσης του Αμπερνέθυ συντάχθηκε από τους μοναχούς του Αμπερνέθυ και αναφέρεται στον Νέχταν Α΄ ως εξής :

"Ο Νεχτόνιος ο Μέγας, γιος του Ουίπρ, βασιλιάς όλων των επαρχιών των Πίκτων πρόσφερε την ημέρα της κρίσης στην Αγία Μπριγκίτ το Αμπερνέθυ και όλες τις περιοχές του. Η αιτία της προσφοράς οφείλεται στο ότι ο Νεχτόνιος ζούσε σε εξορία στην Ιρλανδία όταν ο αδελφός του Ντρεστ τον εκθρόνισε και ο Νεχτόνιος παρακάλεσε την Αγία να προσευχηθεί στον θεό για τον ίδιο. Η Αγία προσευχήθηκε και στην συνέχεια του απάντησε : Άν φτάσεις στην χώρα ο Κύριος θα είναι λυπημένος για σένα, θα έρθει η ειρήνη στην χώρα των Πίκτων."[5]

Ο Άντριου Ουίντουν στα Αυθεντικά Χρονικά της Σκωτίας συγχέει τον Νέχταν νέπος Ουερμπ με τον Νέχταν μακ Ντερ-Ίλει τον επόμενο αιώνα που ήταν διάσημος οικοδόμος και ιδρυτής μοναστηριών, ίδρυσε και έναν Καθεδρικό ναό στο Ροζεμαρκί αφιερωμένο στον Άγιο Βονιφάτιο.[6] Ένα μοναστήρι κοντά στο Χάιλαντ που χρομολογείται τον 6ο αιώνα ανηγέρθη την εποχή του Νέχταν ή ίσως λίγο νωρίτερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The word nepos can mean grandson or nephew, but probably means nephew; some variants read "son of". Perhaps a female name, cognate with the Old Irish Ferb; ESSH p. 145, note 3. Variant forms include Uerp, Irb and Yrp. These are similar to the patronyms Uuirp, Erp, Erip, Irb, Yrb and Eirip which are used of Drest I and Nechtan I.
  2. Smyth, pp. 62–65 and table 2.
  3. Nechtan son of Guipno per Smyth, pp. 62–65 and table 2.
  4. Bannerman, pp. 92–94. This is a chronologically improbable theory as it would make a great-grandson of Áedán a king in the 6th century
  5. Early Sources, pp. cxx–cxxi, quoting Skene's Chronicles of the Picts & Scots. For the dating, see Smyth, p. 82; ESSH, p. 145, note 3.
  6. See also ESSH, p. 145, note 3, where it is noted that the Aberdeen Breviary says Pope Boniface IV (617–624) sent a mission to Pictland.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History A.D 500–1286, volume 1. Reprinted with corrections. Paul Watkins, Stamford, 1990.
  • Bannerman, John, Studies in the History of Dalriada. Edinburgh: Scottish Academic Press, 1974.
  • Smyth, Alfred P. Warlords and Holy Men: Scotland AD 80-1000. Reprinted, Edinburgh: Edinburgh UP, 1998.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γκάρτναιτ Β΄ των Πίκτων
Βασιλιάς των Πίκτων
595 - 616
Διάδοχος
Κένεθ των Πίκτων