Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μεγάλη Τεσσαρακοστή»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
μ (→‎Καθαρή Εβδομάδα: σύνδεσμος)
μ (→‎Καθαρή Εβδομάδα: σύνδεσμος)
Η πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής αρχίζει την [[Καθαρά Δευτέρα]], πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Η ονομασία «Καθαρή Εβδομάδα», αναφέρεται στον πνευματικό καθαρισμό που κάθε πιστός καλείται να υποβληθεί μέσω της νηστείας, της προσευχής, της μετανοίας, της υποδοχής των Ιερών Μυστηρίων και επαιτώντας τη συγχώρεση του γείτονά του. Επίσης, παραδοσιακά είναι η ώρα για τον εαρινό καθαρισμό, έτσι ώστε το εξωτερικό περιβάλλον του ενός, να ταιριάζει με την εσωτερική του διάθεση.
 
Όλη αυτή την εβδομάδα, η νηστεία είναι πιο αυστηρή. Αυτοί που έχουν τη δύναμη, ενθαρρύνονται να νηστεύουν εντελώς, τρώγοντας μόνο την Τετάρτη και την Παρασκευή το βράδυ, μετά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Εκείνοι που δεν είναι σε θέση να κρατήσουν μια τόσο αυστηρή νηστεία, ενθαρρύνονται να φάνε μόνο λίγο και στη συνέχεια μόνο [[ξηροφαγία]] (βλ. [[Μεγάλη Τεσσαρακοστή|Άσωτος Υιός]]) μία φορά την ημέρα. Την Δευτέρα, δεν καταναλώνονται καθόλου τρόφιμα και την Τρίτη και την Πέμπτη, μόνο άψητα τρόφιμα. Τα γεύματα σερβίρονται το Σάββατο και την Κυριακή, αλλά αυτά είναι νηστίσιμα γεύματα, κατά τα οποία απαγορεύονται το [[κρέας]] και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 
Στο [[Μέγα Απόδειπνον|Μεγάλο Απόδειπνο]], κατά τις πρώτες τέσσερις ημέρες της Νηστείας (Δευτέρα έως Πέμπτη), ο Μεγάλος Κανόνας του Αγίου [[Ανδρέας Κρήτης|Ανδρέα Κρήτης]] διαιρείται σε τέσσερα μέρη και το ένα μέρος ψάλλεται κάθε βράδυ (για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον Μεγάλο Κανόνα, ανατρέξτε στην [[Μεγάλη Τεσσαρακοστή|Πέμπτη Εβδομάδα]], παρακάτω).
23.080

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης