Εφραίμ ο Σύρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτό το λήμμα αφορά τον Εφραίμ, άγιο του Χριστιανισμού. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Εφραίμ.
Άγιος Εφραίμ ο Σύρος
Ephrem the Syrian (mosaic in Nea Moni).jpg
Μωσαϊκό στη Νέα Μονή Χίου (11ος αιώνας)
Άρπα του Πνεύματος, Ομολογητής, Πατέρας της Εκκλησίας
Γέννησηπερ. 305
Νίσιβις, Ασσυρία,
Κοίμηση9 Ιουνίου 373
Έδεσσα Μεσοποταμίας
Τιμάται απόΑνατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής (Νεστοριανή)
Προχαλκηδόνιες Εκκλησίες
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Αγγλικανική Εκκλησία
Εορτασμός28 Ιανουαρίου (Ορθόδοξες και Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες)
7ο Σάββατο πριν το Πάσχα (Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία)
9 Ιουνίου (Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, Εκκλησία της Αγγλίας)
18 Ιουνίου (Μαρωνιτική Εκκλησία)
22 Ιουλίου (Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία)
Σύμβολαειλητάριο, άμφια διακόνου και θυμιατό, μαζί με τον Μέγα Βασίλειο, γράφοντας ύμνους με λύρα
Προστάτηςπνευματικοί διευθυντές και πνευματικοί ηγέτες

Ο Εφραίμ ο Σύρος (κλασικά συριακά: ܡܪܝ ܐܦܪܝܡ ܣܘܪܝܝܐ‎, Mār Aprêm Sûryāyâ, λατινικά: Ephraem Syrus‎, περ. 305[1] - 9 Ιουνίου 373), ο αποκαλούμενος και «Όσιος», ήταν διάκονος[2] και ένας από τους πρώτους εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Γεννήθηκε στη Νίσιβη της Μεσοποταμίας, από όπου και έλαβε το όνομα «Σύρος». Θεωρείται ως ο σημαντικότερος Σύρος θεολόγος[1] ενώ ο Θεοδώρητος Κύρου τον αναφέρει ως τον εισηγητή του έμμετρου εκκλησιαστικού άσματος στη Συρία[3]. Σύμφωνα με μια άποψη, η εγκυρότητα της οποίας αμφισβητείται[2], η ποίησή του επηρέασε την μεταγενέστερη εκκλησιαστική ποίηση.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Νίσιβη της Μεσοποταμίας και προερχόταν από φτωχή οικογένεια ενώ σε νεαρή ηλικία διετέλεσε εργάτης[1]. Αργότερα έγινε μοναχός και κατάφερε να αποκτήσει καλή μόρφωση. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Νισίβεως Ιάκωβο και τοποθετήθηκε στη θέση του υπεύθυνου της τοπικής θεολογικής σχολής[1]. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Νίσιβης από τα περσικά στρατεύματα συμμετείχε στην άμυνα της πόλης και μετά την παράδοσή της κατέφυγε μαζί με άλλους πρόσφυγες στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Εκεί εγκαταστάθηκε σε μοναστήρι έξω από την πόλη και παράλληλα ίδρυσε νέα θεολογική σχολή[1]. Λίγα χρόνια πριν το θάνατό του φέρεται να ήρθε σε επαφή με τον Μέγα Βασίλειο αλλά και με ασκητές της Αιγύπτου[4]. Απεβίωσε το 373 μ.Χ[1].

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εφραίμ άφησε σημαντικό έργο από το οποίο όμως διασώθηκε μικρό μέρος[1]. Θεωρείται σπουδαίος μελετητής της Αγίας Γραφής και πολέμιος των αιρέσεων της εποχής του[1]. Τόσο οι πραγματείες του όσο και οι ομιλίες του είναι γραμμένες με έμμετρο τρόπο, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιήσει συστηματική δογματική διατύπωση στα έργα του, τα οποία μεταφράστηκαν από τα συριακά στα ελληνικά, τα αρμένικα και έπειτα στη λατινική, τη γεωργιανή αλλά και τη σλαβονική γλώσσα[5].

Ο Μέγας Βασίλειος τον περιέγραψε ως «πάντων ἐλλογιμώτερος»[6] από αυτούς που ζούσαν εκείνη την εποχή. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος τον περιέγραψε ως εξής: «Ἐφραῒμ ὁ πολὺς, ἡ παραμυθία τῶν ἀθυμούντων, ἡ παιδαγωγία τῶν νέων, ἡ χειραγωγία τῶν μετανοούντων, ἡ κατὰ τῶν αἱρετικῶν ῥομφαία, τὸ δοχεῖον τοῦ Πνεύματος, τὸ σκεῦος τῶν ἀρετῶν»[7].

Η μνήμη του οσίου Εφραίμ εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 28 Ιανουαρίου. Επίσης θεωρείται άγιος από την Καθολική και από διάφορες Προτεσταντικές εκκλησίες.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Παναγιώτου Κ. Χρήστου, Εκκλησιαστική Γραμματολογία, Εκδοτικός οίκος «Κυρομάνος», τόμος Α΄, Θεσσαλονίκη 2005, β΄ έκδοσις, σ. 277.
  2. 2,0 2,1 Στυλιανού Γ. Παπαδοπούλου, Πατρολογία, τόμος Α΄, Αθήνα 2000, δ΄ έκδοση, σ. 317.
  3. Βλασίου Ιω. Φειδά, Εκκλησιαστική Ιστορία, τόμος Α΄, γ΄ έκδοση, Αθήνα 2002, σ. 906.
  4. ix8ys. «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Όσιος Εφραίμ ο Σύρος». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017. 
  5. Παναγιώτου Κ. Χρήστου, 2005, σ. 277 - 278.
  6. Σωζομενός, Λόγος προς τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιον και Υπόθεσις της Εκκλησιαστικής Ιστορίας 3.16.
  7. Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Λόγος περί Ψευδοπροφητών και Ψευδοδιδασκάλων και Αθέων Αιρετικών και περί Σημείων της Συντελείας του Αιώνος τούτου 237 59.560.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]