Κρέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ποικιλίες του κρέατος

Το κρέας είναι η σάρκα των ζώων που χρησιμοποιείται ως τροφή[1]. Τις περισσότερες φορές, αυτό σημαίνει σκελετικοί μύες και συναφές λίπος, μπορεί όμως να περιγράψει επίσης άλλους βρώσιμους ιστούς, όπως τα όργανα και τα εντόσθια[1]. Στην αγγλική γλώσσα, η λέξη κρέας χρησιμοποιείται γενικά από τη βιομηχανία συσκευασίας κρέατος σε μια πιο περιοριστική έννοια, η σάρκα των θηλαστικών ειδών (χοίροι, βοοειδή, πρόβατα, κλπ.) που τέθηκαν και προετοιμάζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, για τον αποκλεισμό των ψαριών, των πουλερικών και άλλων ζώων. Η χρήση ποικίλλει σε όλο τον κόσμο από τον κάθε πολιτισμό, και ορισμένες χώρες όπως η Ινδία έχουν μεγάλους πληθυσμούς που αποφεύγουν την κατανάλωση όλων ή των περισσότερων ειδών κρέατος.

Η κατανάλωση κρέατος έχει διάφορες παραδόσεις και τα τελετουργικά που συνδέονται με αυτό σε διαφορετικές κουλτούρες, όπως η Κοσέρ (Kosher) και η Χαλάλ (Halal) και η παραγωγή της γενικώς ρυθμίζονται από τις κρατικές αρχές. Το άρθρο αυτό εστιάζεται κυρίως σε αυτή τη διαδικασία από την πρωτογενή παραγωγή έως την κατανάλωση.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λατινική λέξη caro «κρέας» ( ρίζα του οποίου αποτελεί το «carnal», αναφερόμενο στις «απολαύσεις της σάρκας») είναι συχνά ένας ευφημισμός για τη σεξουαλική ευχαρίστηση που προσφέρουν τα σαρκώδη όργανα. Έτσι ως «κρέας» μπορεί να αναφέρεται το ανθρώπινο σώμα με μια σεξιστική και υποτιμητική χροιά.

Διάκριση και θρησκευτική χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας ορισμός που αναφέρεται στο κρέας, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνει τα ψάρια κατά τα τελευταία εκατό χρόνια, έχει θρησκευτικές επιρροές. Η διάκριση μεταξύ των ψαριών και του κρέατος είναι κωδικοποιημένη από το εβραϊκό διαιτητικό δίκαιο "kashrut", σχετικά με την ανάμειξη του γάλακτος και του κρέατος, χωρίς όμως να απαγορεύει την ανάμειξη του γάλακτος και των ιχθύων. Η σύγχρονη εβραϊκή νομική πρακτική (Halakha) για το kashrut κατατάσσει τη σάρκα των θηλαστικών και των πτηνών ως κρέας. Τα ψάρια δεν θεωρούνται κρέας, ούτε γαλακτοκομικά τρόφιμα. Η Καθολική δίαιτα που περιορίζει την κατανάλωση κρέατος κατά την Παρασκευή δεν ισχύει για το μαγείρεμα και την κατανάλωση των ψαριών.

Ασφάλεια για τον άνθρωπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2015, ο IARC κατέταξε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην Κατηγορία 2Α: Πιθανότατα (probable) καρκινογενή για τον άνθρωπο, σχετίζοντάς την με τον καρκίνο του εντέρου, ενώ την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος στην Κατηγορία 1: Καρκινογενή για τον άνθρωπο.[2]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lawrie, R. A.. Ledward, D. A. (2006). Lawrie’s meat science (7th έκδοση). Cambridge: Woodhead Publishing Limited. ISBN 978-1-84569-159-2. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Meat της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).